پزشکانسلامتی و درمانی

علائم کیست تخمدان【سال1402】❤️

ما قصد داریم در این مقاله شما عزیزان را با علائم کیست تخمدان آشنا کنیم تا در صورت نیاز از آن ها استفاده کرده و درمان خود را آغاز کنید. کیست تخمدان یکی از بیماری های رایج در دختران و زنان است و در هر سنی ممکن است رخ دهد و بسیاری از زنان در دوران قاعدگی حداقل یک بار بدون اینکه خود بدانند دچار کیست تخمدان شده اند. کیست‌های تخمدان توده‌های شایعی هستند که در داخل یا روی تخمدان ایجاد می‌شوند و انواع مختلفی دارند که شایع‌ترین انواع آن‌ها بی‌ضرر هستند و در نهایت بدون درمان از بین می‌روند. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.

کیست تخمدان چیست؟

کیست‌ تخمدان کیسه‌های پر از مایعی هستند که در داخل یا روی تخمدان ایجاد می‌شوند و زنان دارای دو تخمدان در دو طرف رحم هستند که از نظر اندازه و شکل شبیه به یک بادام است که در آن تخمک‌گذاری انجام می‌شود و رشد می‌کند. منتشر شده در چرخه ماهانه بسیاری از خانم‌ها در دوره‌های خاصی از کیست تخمدان رنج می‌برند.

معمولاً کیست‌های تخمدان بی‌خطر بوده و نگرانی ایجاد نمی‌کنند و برخی از آنها حتی بدون درمان در عرض چند ماه بهبود می‌یابند. کیست های تخمدان، به خصوص آنهایی که پاره شده اند، می توانند خطرناک باشند و علائم جدی ایجاد کنند، خطر پنهان را بررسی کرده و جدی بگیرید. دو نوع کیست تخمدان وجود دارد، ساده یا پیچیده، و کیست تخمدان با تجمع مایع در غشای نازک داخل تخمدان که می تواند به اندازه یک نخود یا بزرگتر از پرتقال باشد، تشکیل می شود. یک کیست ساده حاوی مایع است، در حالی که یک کیست پیچیده از خون یا یک ماده سخت تشکیل شده است.

معمولاً کیست های تخمدان کیست های عملکردی هستند که در پاسخ به تغییرات بدن در طول چرخه قاعدگی ایجاد می شوند و به ندرت به دلایل نامرتبط کیست تخمدان ایجاد می شود. آنها با قاعدگی ایجاد می شوند. بسته به نوع کیست تخمدان احتمال بارداری وجود دارد و در صورتی که کیست تخمدان ساده و کوچک باشد مجاز به بارداری خواهید بود اما برخی از کیست ها به دلیل بزرگ بودن و بروز مشکلاتی مانند احساس درد و فشار روی تخمدان که بهتر است در ابتدا درمان شوند و سپس اقدام به بارداری کنند.

کیست تخمدان چیست؟

علائم کیست تخمدان

کیست گاهی با درد و علائم درد همراه است، اما گاهی بدون هیچ علامتی، اما بهتر است پس از مشاهده علائم با پزشک مشورت کنید، برخی از این علائم عبارتند از:

درد لگن: یکی از علائم کیست تخمدان درد در ناحیه زیر شکم و لگن است که ممکن است شدید، خفیف یا متناوب باشد و درد در دوران قاعدگی به دلیل ترشح هورمون تشدید می شود و می تواند بزرگ تر شدن کیست باشد.

تورم یا نفخ شکم: در شرایط عادی و در دوران قاعدگی، نفخ ممکن است دلیل ایجاد کیست تخمدان نباشد، اما اگر نفخ غیرعادی باشد، ممکن است به دلیل بزرگ شدن کیسه تخمدان باشد.

تهوع و استفراغ: یکی از عواملی که افراد مبتلا به کیست تخمدان بزرگ ممکن است تجربه کنند، پیچ خوردن تخمدان یا حرکت آن از موقعیت اولیه است. در این حالت خون رسانی به تخمدان قطع می شود و در موارد نادر می تواند منجر به مرگ شود. یکی از علائم آن حالت تهوع و استفراغ است که باید فورا آن را بررسی کنید.

خونریزی: اگر خونریزی غیرقابل توضیحی دارید، باید آن را بررسی کنید زیرا ممکن است نشانه کیست تخمدان باشد.

تب شدید: در مراحل اولیه کیست تخمدان ممکن است تب نداشته باشید اما اگر کیست تخمدان عفونی شود باعث افزایش دمای بدن و تب شدید می شود.

درد در نواحی دیگر: درد در سایر قسمت های بدن مانند لگن، پشت و حتی ران ها می تواند ناشی از کیست تخمدان باشد. به این درد درد ارجاعی می گویند و غش یا سرگیجه، تنفس سریع و حساس شدن سینه از دیگر علائم کیست تخمدان است.

مشکلات دفع ادرار و مدفوع: مشکلات در هر قسمت از بدن می تواند بر عملکرد سایر قسمت ها تأثیر منفی بگذارد که در این صورت کیست تخمدان نیز می تواند برای بدن مشکل ایجاد کند روده و مثانه و تخلیه آنها را با مشکل مواجه کند.

درد هنگام مقاربت: در برخی موارد کیست تخمدان علت درد در حین مقاربت است، معمولا این دردها در خانم هایی که کیست تخمدانی شبیه آندومتریوز دارند دیده می شود و زمانی که بافت رحم در داخل رشد می کند در خارج از رحم این درد را احساس خواهید کرد.

افزایش وزن: دلایل مختلفی برای افزایش وزن وجود دارد، اما اگر وزن شما بی دلیل در حال افزایش است، می تواند به دلیل کیست تخمدان، نفخ و رشد اندازه کیست باشد که باعث می شود خانم ها احساس ناراحتی و آزار کنند.

انواع کیست تخمدان

کیست های تخمدان انواع مختلفی دارند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:

کیست های عملکردی: عملکرد کیست تخمدان مربوط به چرخه قاعدگی است و اگر وارد دوران یائسگی نشده اید، تخمدان ها ممکن است هر ماه کیست های کوچکی به نام فولیکول ایجاد کنند و فولیکول ها هورمون های استروژن و پروژسترون را تولید می کنند و حاوی مایعی هستند که از تخمک آزاد می شود. در طول رشد و در نتیجه فولیکول تخمک را در طول تخمک گذاری آزاد می کند. اما فولیکول ممکن است تخمک را آزاد نکند یا پس از آزاد شدن مایع منقبض نشود، در این صورت ممکن است فولیکول متورم شده و به کیست تبدیل شود.

کیست فولیکولار: در اواسط چرخه قاعدگی، تخمک از فولیکول آزاد می شود و سپس تخمک به سمت لوله فالوپ می رود، کیست فولیکولی زمانی شروع به تشکیل شدن می کند که فولیکول پاره نشود و فولیکول تخمک خود را آزاد نکند و به رشد خود ادامه دهد. زیر مجموعه ای از کیست های عملکردی هستند.

کیست جسم زرد: فولیکول تخمک خود را آزاد می‌کند، منقبض می‌شود و شروع به تولید استروژن و پروژسترون می‌کند، زیرا این هورمون‌ها برای لقاح مورد نیاز هستند، گاهی اوقات جایی که تخمک بیرون می‌آید مسدود می‌شود و در نهایت مایع در داخل جسم زرد جمع می‌شود و باعث می‌شود که به کیست تبدیل شود. و این کیست زیرمجموعه کیست های فانکشنال محسوب می شود و کیست های فانکشنال غیر سرطانی یعنی خوش خیم و بی ضرر هستند اما می توانند علائمی مانند درد لگن ایجاد کنند و اکثر این کیست ها در طی دو تا سه دوره قاعدگی بدون نیاز به درمان از بین می روند.

کیست درموئید: این کیست که تراتوم نیز نامیده می شود، از سلول های تولید مثلی تشکیل شده است که تخمک را می سازند. کیست درموئید می تواند شامل بافت هایی مانند مو، پوست یا دندان باشد. لازم است بدانید که این نوع کیست به ندرت سرطانی است.

سیستادنوما: این نوع کیست از سلول های سطح تخمدان ایجاد می شود و می تواند با مواد آبکی یا مخاطی پر شود و کیست سیستادنوما می تواند بسیار بزرگ شود.

اندومتریوما: آندومتریوز وضعیتی است که باعث می شود سلول های مشابه داخل رحم در خارج از رحم رشد کنند و برخی از بافت های تشکیل شده از این سلول ها ممکن است به تخمدان بچسبد و کیست ایجاد کند.

انواع کیست تخمدان

درمان کیست تخمدان

زمانی که کیست تخمدان به خودی خود از بین نمی رود یا اندازه آن افزایش می یابد، پزشک درمان را برای کاهش اندازه یا برداشتن کیست تجویز می کند که در ادامه مقاله به شرح آن ها خواهیم پرداخت:

ایجاد آرامش: اضطراب و استرس درد را بدتر می کند. تکنیک‌های آرام‌سازی مانند مدیتیشن، یوگا و تنفس عمیق به کاهش شدت اضطراب و درد، کنترل درد مزمن و بهبود سلامت جسمی و روانی کمک می‌کنند.

ماساژ: درد کیست تخمدان نیز می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در عضلات اطراف آن شود و این دردهای عضلانی در دوران قاعدگی شدیدتر می شوند که در این صورت ماساژ ناحیه کمر، ران، باسن و معده باعث کاهش شدت درد می شود.

ورزش های کششی: ورزش های کششی نیز می توانند نقش مهمی در کاهش درد ناشی از کیست تخمدان داشته باشند. برخی از زنان پس از انجام ورزش های سنگین مانند دویدن احساس آرامش می کنند و برخی ترجیح می دهند ورزش های کششی و یوگا انجام دهند، ورزش هایی که می تواند به زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک کند وزن خود را حفظ کنند و اگر باعث کاهش وزن نشود، می تواند با تقویت ماهیچه ها باعث کاهش وزن شود.

گرما: گرما جریان خون را افزایش می دهد و به کاهش درد کمک می کند. یک کیسه آب داغ را در یک حوله بپیچید و آن را به مدت 20 دقیقه روی شکم یا کمر خود قرار دهید، چند بار در روز تا زمانی که پوست بسوزد.

لاپاراتومی: اگر کیست بزرگ شده باشد، پزشک ممکن است کیست را با یک برش بزرگ روی شکم خارج کند و بیوپسی فوری انجام دهد و اگر کیست سرطانی تشخیص داده شود، ممکن است هیسترکتومی برای برداشتن تخمدان ها و رحم انجام دهد.

رژیم غذایی سالم: غذاهایی که می خورید می توانند بر رشد کیست ها تأثیر بگذارند و رژیم غذایی نامناسب می تواند منجر به سندرم تخمدان پلی کیستیک شود که منجر به پریودهای نامنظم یا آمنوره می شود.

درمان کیست تخمدان

دلایل ایجاد کیست تخمدان

شایع ترین علل کیست تخمدان عبارتند از:

مشکلات هورمونی: کیست های تخمدانی که کار می کنند معمولا خود به خود و بدون نیاز به درمان از بین می روند که می تواند ناشی از مشکلات هورمونی یا استفاده از داروهای باروری باشد که برای تقویت تخمک گذاری تجویز می شوند.

اندومتریوز: در این حالت سلول‌های آندومتر رحم در خارج از رحم رشد می‌کنند و بخشی از بافت آندومتریوز به تخمدان متصل می‌شود و یک کیست تشکیل می‌دهد.

بارداری: کیست تخمدان به طور طبیعی در اوایل بارداری تشکیل می شود تا به حفظ بارداری تا زمان تشکیل جفت کمک کند و این کیست ممکن است تا پایان بارداری روی تخمدان باقی بماند و باید برداشته شود.

عفونت های لگنی: یکی از علل ایجاد کیست تخمدان می تواند عفونت هایی باشد که به تخمدان ها و لوله های فالوپ سرایت کرده و باعث این بیماری می شود.

سابقه: اگر در گذشته کیست تخمدان داشته اید، احتمال ابتلا به کیست جدید بیشتر است که در این صورت باید به بهترین دکتر زنان در ایران مراجعه کرده و درمان خود را آغاز کنید.

کلام آخر

تخمدان بخشی از دستگاه تناسلی زنان است که در قسمت پایین شکم و در طرفین رحم قرار دارد. زنان دارای دو تخمدان هستند که علاوه بر تخمک، هورمون‌های استروژن و پروژسترون را تولید می‌کنند و گاهی اوقات کیسه‌ای پر از مایع به نام کیست هستند. تخمدان در یکی از تخمدان ها ایجاد می شود، معمولاً همه خانم ها در طول زندگی خود از کیست تخمدان رنج می برند و در صورت ابتلا باید برای بررسی بیشتر به پزشک متخصص مراجعه کنند.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت تاپتنا سعی بر این داشته تا شما را با علائم کیست تخمدان آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا