پزشکانسلامتی و درمانی

مراقبت های سه ماهه اول بارداری【سال1402】❤️

ما در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با مراقبت های سه ماهه اول بارداری آشنا کنیم تا در صورت لزوم از آن ها استفاده کرده و سلامت خود و جنین خود را تضمین کنید. بارداری یکی از عجیب ترین و پیچیده ترین دورانی است که یک زن در زندگی خود می تواند طی کند، این دوره 9 ماهه علاوه بر تجربیات و احساسات، نیاز به مراقبت های فردی زیر نظر پزشک متخصص نیز دارد. این دوره به سه دوره تقسیم می شود: سه ماهه اول، سه ماهه دوم و سه ماهه سوم، هر دوره علائم و ویژگی های خاص خود را دارد و نیازهای مادر و جنین در هر دوره متفاوت خواهد بود و لازم است مادران درک کاملی از هر یک از این عناصر دارند. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله حمایت کنید.

سه ماهه اول بارداری

بارداری طبیعی از روز اول تا زمان تولد نوزاد 40 هفته به طول می انجامد. این 9 ماه به سه مرحله تقسیم می شود که به آنها سه ماه اول بارداری، سه ماهه دوم و سه ماهه سوم می گویند. سه ماهه اول بارداری مرحله مهمی در رشد جنین است جنین در این مرحله به سرعت در حال رشد است و رشد مغز و قلب، شکل‌گیری اجزای صورت و حتی رشد پاها، دست‌ها، ناخن‌ها و انگشتان پا همگی در سه ماهه اول بارداری اتفاق می‌افتد. در طول سه ماه اول بارداری، تمام اندام ها و سیستم های اصلی جنین تشکیل می شود. به همین دلیل بیشترین آسیب به جنین در این مرحله وارد می شود.

خانم های باردار باید در سه ماهه اول بارداری بسیار مراقب باشند زیرا احتمال سقط در این دوران بسیار بیشتر از قبل است و خانم های باردار نیز باید تغییرات بیشتری در سبک زندگی خود ایجاد کنند و شرایط بدنی، تغذیه کامل و اصولی را انجام دهند و آزمایشات را انجام دهند. و سونوگرافی و مصرف مکمل ها و ویتامین ها از کارهای مهمی است که باید در سه ماهه اول بارداری انجام شود.

نشانه های خطر در سه ماهه اول بارداری

حالت تهوع بیش از حد: داشتن کمی تهوع و استفراغ در سه ماهه اول بارداری طبیعی است و اکثر خانم های باردار آن را تجربه می کنند. اما اگر شدید است و باعث کم آبی بدن شما می شود، باید به آن توجه کنید و اگر به مدت 12 ساعت یا بیشتر آب یا مایعی در معده شما گیر نکرد، با پزشک خود تماس بگیرید.

استفراغی که در فعالیت های روزانه اختلال ایجاد می کند می تواند منجر به کاهش وزن، سرگیجه، کم آبی و عدم تعادل الکترولیت شود که ممکن است برای درمان کم آبی نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشد و پزشک ممکن است برای کنترل حالت تهوع دارو تجویز کند.

خونریزی واژینال: لکه بینی طبیعی است، اما خونریزی شدید می تواند نشانه سقط جنین یا حاملگی خارج از رحم باشد، هر چه خون سبک تر باشد، سنگین تر است. اگر خونریزی با درد و گرفتگی شبیه درد قاعدگی همراه باشد، خطر سقط جنین وجود دارد و اگر این حالت با درد شدید در ناحیه پایین شکم همراه باشد، ممکن است نشانه بارداری اضافی باشد. یک عارضه خطرناک ناشی از کاشت تخمک. خارج از رحم در لوله فالوپ رخ می دهد. که لازم است با پزشک تماس بگیرید و همچنین سونوگرافی و آزمایش و نمونه خون انجام می شود، اگرچه کمی لکه بینی و خونریزی خفیف مشکل جدی محسوب نمی شود، اما اگر همراه با درد و گرفتگی، خونریزی شدید یا درد شکم باشد، مشکل ساز است.

درد یا سوزش هنگام ادرار کردن: این می تواند نشانه عفونت مجرای ادرار یا مثانه باشد که در صورت عدم درمان می تواند منجر به بیماری و عفونت جدی تر، زایمان زودرس و زایمان زودرس شود و اگر عفونت باشد، درمان آن درد شما را تسکین می دهد و به سلامتی مادر و جنین کمک می کند.

درد یا تورم ماهیچه ساق پا یا ساق پا در یک طرف: در دوران بارداری احتمال لخته شدن خون بیشتر است، لخته شدن خون در عضله پا ممکن است باعث درد یا تورم شود و ممکن است به یک لخته خون تبدیل شود که به ریه ها می رود که البته کشنده است. تشکیل لخته خون در مغز با سردرد شدید مشخص می شود، اگرچه دلایل احتمالی دیگری برای شروع سردردهای شدید در دوران بارداری وجود دارد. و اگر سابقه لخته شدن خون یا سردرد شدید دارید باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و معاینه شوید.

ترشحات واژن و خارش: برخی از ترشحات واژن طبیعی هستند، اما در برخی موارد می توانند نشانه عفونت های قابل درمان یا عفونت های مقاربتی باشند که می تواند عواقب خاصی برای بارداری داشته باشد که اگر عفونت باشد می تواند به جنین آسیب برساند و متخصص زنان باید در طول این مدت با پزشک متخصص زنان خود مشورت کند. مشکلات واژن خودتان آن را مطرح کنید زیرا اگر مشکلی وجود دارد، درمان آن برای کودک شما مهم است.

تب شدید: تب بالای 38 درجه در دوران بارداری می تواند خطرناک باشد و می تواند نشانه عفونت باشد و عفونت روی جنین تاثیر بگذارد. تب در دوران بارداری همراه با کهیر و درد مفاصل می تواند نشانه عفونت هایی مانند سیتومگالوویروس، توکسوپلاسما و پاروویروس باشد و عفونت CMV یکی از شایع ترین علل ناشنوایی مادرزادی و هر نوع تب با علائم عفونت دستگاه تنفسی فوقانی است. درد، علائم سرماخوردگی یا کهیر و درد مفاصل به پزشک مراجعه کنید. واکسن آنفولانزای سالانه را نیز حتما تزریق کنید.

نشانه های خطر در سه ماهه اول بارداری

مراقبت های سه ماهه اول بارداری

مهم ترین مراقبت هایی که باید در سه ماه اول بارداری انجام دهید عبارتند از:

تهیه یک برنامه غذایی مناسب: در این دوران مصرف کافئین خود را کاهش دهید و یاد بگیرید که از کدام غذاها اجتناب کنید و کدام را در رژیم بارداری خود بگنجانید تا بتوانید رژیم غذایی خود را مطابق با آن را انجام دهید.

ورزش کنید و تناسب اندام را حفظ کنید: برای آمادگی جسمانی وقت بگذارید. ورزش در دوران بارداری فواید زیادی برای شما و جنین دارد که می تواند هدف خوبی برای 30 دقیقه فعالیت بدنی شما در بیشتر روزهای هفته باشد.

یک مکمل مولتی ویتامین مصرف کنید: مصرف یک مکمل مولتی ویتامین قبل از تولد را در سه ماهه اول شروع کنید تا مطمئن شوید که کودک شما ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز خود را در دوران بارداری دریافت می کند و همچنین بدن شمل نیز تامین می شود.

گربه: مدفوع گربه حاوی یک انگل بالقوه مضر است که باعث عفونتی به نام توکسوپلاسموز می شود و در مراحل اولیه بارداری، توکسوپلاسموز می تواند خطرات جدی تری برای سلامتی جنین از جمله مشکلات چشم، شنوایی و سایر مشکلات ایجاد کند، در حالی که در اواخر بارداری این عوارض ممکن است ایجاد شود. جدی تر است و اگر به این مشکوک هستید، از پزشک خود بخواهید که با آزمایش خون تأیید کند.

مراقبت های سه ماهه اول بارداری

رشد کودک در سه ماهه اول بارداری

در این دوره پس از لانه گزینی جنین در دیواره رحم، رشد جنین آغاز می شود و اندام ها و سیستم های بدن آن به تدریج تشکیل و تکامل می یابند و برخی از مهم ترین تغییرات این دوره عبارتند از:

  • بین هفته ششم بارداری تا هفته دهم بارداری، دست ها، پاها و انگشتان جنین شروع به رشد می کنند.
  • پوست جنین بین هفته پنجم تا هشتم بارداری شروع به شکل گیری می کند و فولیکول های مو و ناخن ها در حدود هفته یازدهم تشکیل می شوند.
  • در حدود هفته هشتم بارداری، کودک شما جوانه های چشایی را ایجاد می کند که به مغز متصل می شوند و جوانه های چشایی هنوز در حال شکل گیری هستند. جنین نمی تواند مایع آمنیوتیک اطراف را بچشد. سایر نقاط عطف مهم سه ماهه اول شامل عضله سازی، تولید گلبول های سفید خون برای مبارزه با میکروب ها و توسعه تارهای صوتی می باشد.
  • در هفته پنجم، لوله ای که به قلب کودک شما تبدیل می شود، به خودی خود شروع به تپیدن می کند و به مرور زمان قوی تر و منظم تر می شود.
  • در هفته هشتم بارداری، مغز جنین اندام های در حال رشد را تکان می دهد.
  • در هفته هشتم بارداری، گیرنده های لمس روی صورت جنین شکل می گیرد و تا هفته دوازدهم، گیرنده هایی روی اندام تناسلی، کف دست و کف پا ایجاد می شود.
  • اعصاب بینایی که اطلاعات را از چشم ها به مغز منتقل می کنند و همچنین عدسی ها در هفته چهارم بارداری شروع به شکل گیری می کنند و شبکیه در حدود هفته هشتم بارداری شروع به تشکیل می کند.

چند توصیه برای رفع حالت تهوع بارداری در سه ماهه اول

موارد زیر ممکن است به کاهش حالت تهوع در سه ماهه اول بارداری کمک کند:

  • نوشیدن آب با مقدار کمی آب لیموی تازه بسیار موثر است و زنجبیل در آب نیز همین اثر را دارد بهتر است روزانه از زنجبیل به مقدار بسیار کم استفاده شود و اگر زنجبیل خام است روزانه 10 گرم و اگر زنجبیل خشک شده، 2 گرم در روز کافی است.
  • اگر بوی غذای پخته آزارتان می دهد از غذاهای سرد استفاده کنید.
  • قبل و بعد از غذا مقدار زیادی نوشابه بنوشید.
  • وعده های غذایی خود را تقسیم کرده و حداقل چهار بار در روز میل کنید تا معده شما هرگز خالی نباشد و وعده های غذایی باید سبک باشند تا به راحتی هضم شوند.
  • از خوردن غذاهای چرب، سنگین و تند خودداری کنید و غذاهای ساده مانند گوشت کبابی، ماهی، پوره سیب زمینی و میوه ها بهترین گزینه ها هستند.
  • هنگام خواب شیرینی یا نان تست را کنار تخت خود قرار دهید و قبل از بلند شدن مقداری بخورید و یک ربع بعد از خوردن این صبحانه از خواب بیدار شوید.
چند توصیه برای رفع حالت تهوع بارداری در سه ماهه اول

کلام آخر

اولین تغییراتی که نشان دهنده بارداری است در سه ماه اول بارداری رخ می دهد تاخیر در قاعدگی اولین علامت این است که لقاح و لانه گزینی انجام شده، تخمک گذاری متوقف شده و مادر باردار است و در طول سه ماهه اول بارداری، بدن مادر تغییر می کند و با هورمون های بارداری HCG، استروژن و پروژسترون پر می شود که تغییرات هورمونی می تواند علائم ناخوشایندی ایجاد کند که در سه ماهه اول بارداری رایج است.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت تاپتنا سعی بر این داشته تا شما را با مراقبت های سه ماهه اول بارداری آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا