پزشکان

نکات مراقبتی بعد از زایمان طبیعی【سال1402】❤️

ما در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با نکات مراقبتی بعد از زایمان طبیعی آشنا کنیم تا در صورت نیاز از آن ها استفاده کنید. بارداری و در نهایت زایمان لحظه ای سخت اما بسیار شیرین برای مادران محسوب می شود که بسیار دوره حساسی برای بانوان است. زایمان به دو صورت طبیعی و سزارین انجام می شود که همه پزشکان متخصص معتقدند زایمان طبیعی همیشه بهتر و کم خطرتر از سزارین برای مادر و نوزاد است که کاملاً درست می باشد، اما اکثریت زنان باردار از زایمان طبیعی ترس دارند و زمانی که به این موضوع فکر می کنند، دچار اضطراب و استرس می شوند. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله یاری کنید.

زایمان طبیعی چیست؟

زایمان یک رویداد فیزیولوژیکی و طبیعی برای بانوان بوده و بر اساس فعالیت‌ها و تغییرات طبیعی بدن است که به‌طور خودبه‌خود رخ می‌دهد و شروع می‌شود که به طور معمول در هفته 40 بارداری و بعد از 280 روز زایمان طبیعی اتفاق می افتد، اگرچه وضعیت جسمانی مادر، رشد جنین و سایر عوامل مشابه تاثیر زیادی در زمان زایمان دارند که در این صورت زایمان طبیعی می تواند چند روز زودتر یا دیرتر انجام شود و در صورت وقوع، خطری برای مادر و کودک وجود نخواهد داشت.

حدود 3 هفته پس از ختم بارداری، روند رشد جنین به پایان می رسد، اما گاهی اوقات شرایط ایجاب می کند که نوزاد بین هفته 29 تا 33 بارداری متولد شود و در این شرایط به این گونه نوزادان نارس گفته می شود که برای تکمیل روند رشد نوزاد، آن را در دستگاه های مخصوص قرار می دهند و باید بدانید که آمار نشان می دهد که تنها 10 درصد از زنان جهان به هفته 42 بارداری می رسند و نوزاد در آن زمان متولد می شود.

زمان تولد هر نوزاد بسته به عوامل مختلفی مانند اندازه، موقعیت نوزاد و پیشرفت دهانه رحم در مادر ممکن است متفاوت باشد و برای زنانی که اولین فرزند خود را به دنیا می آورند، کار ممکن است بین 12 تا 18 ساعت یا حتی بیشتر طول بکشد که این زمان برای مادرانی که قبلا زایمان کرده اند کوتاهتر است، اما هر کدام شرایط و تجربه زایمان خاص خود را دارند و زمان ثابتی برای آن وجود ندارد.

نشانه های زایمان طبیعی

زایمان طبیعی دارای نشانه هایی هستند که در ادامه به بررسی آن ها پرداخته ایم:

برآمدگی پایین شکم: وقتی این اتفاق رخ می دهد، نفس کشیدن برای مادر راحت تر می شود زیرا فشار کمتری روی ریه های مادر وارد می شود اما این باعث فشار بیشتر بر مثانه مادر می شود.

انقباضات رحمی: انقباضات نامنظم رحم در نزدیکی زایمان طبیعی است، اما در فواصل نزدیک زایمان، این نوع انقباضات در یک دوره کوتاه و منظم رخ می دهد.

پارگی کیسه آب: پاره شدن کیسه آب یکی از نشانه های زایمان طبیعی است و زمانی که کیسه آب پاره می شود، ترشحات و مایعات از ناحیه تناسلی خارج شده و این اتفاق قبل از شروع زایمان یا حدود یک روز قبل از زمان زایمان رخ می دهد.

خروج ترشحات از رحم: گاهی ممکن است چند روز قبل از زایمان دهانه رحم باز شود و ترشحات صورتی رنگ از رحم خارج شود که یکی از نشانه های زایمان طبیعی بوده و جای نگرانی نیست.

نشانه های زایمان طبیعی

مراحل زایمان طبیعی

زایمان طبیعی دارای 3 مرحله می باشد که در ادامه مقاله برای آگاهی بیشتر شما عزیزان به بررسی آن ها می پردازیم:

مرحله اولیه: این طولانی ترین مرحله زایمان است که انقباضات تدریجی و مداوم رحم باعث باز شدن دهانه رحم شده و در این فرآیند اندازه دهانه رحم از صفر به 6 سانتی متر افزایش می یابد. در این مرحله، رحم شروع به انقباض می کند و انقباضات ابتدا در فواصل 15 دقیقه ای ظاهر می شود و سپس به آرامی تعداد انقباضات افزایش یافته تا به هر 5 دقیقه یک بار برسد که در این شرایط بهترین دکتر زنان در ایران توصیه می کند، هنگام شروع مرحله اول در خانه یا هر جایی که راحت تر هستید، بمانید زیرا در این مرحله ممکن است کیسه آب مادر پاره شود.

زایمان فعال: در این مرحله دهانه رحم مادر می تواند تا 7 سانتی متر باز شود و مادر باید به بیمارستان منتقل شود. در مرحله زایمان فعال هر 3 تا 4 دقیقه انقباضات رخ می دهد و هر کدام حدود 60 ثانیه طول می کشد که این انقباضات نشان می دهد که دهانه رحم به سرعت در حال انبساط است و سرعت آن به حدود 1 سانتی متر در ساعت می رسد و همچنین احتمال پاره شدن کیسه آب مادر بیشتر است و وقتی کیسه آب پاره می شود، انقباضات سرعت گرفته و در این صورت مادر باردار باید استراحت کند.

مرحله انتقالی: در این مرحله دهانه رحم بین 7 تا 10 سانتی متر باز می شود که سخت ترین و دردناک ترین قسمت زایمان محسوب می شود زیرا دهانه رحم به اندازه حداکثر باز می شود و بدن برای تولد کودک آماده است. در این مرحله هر 2 تا 3 دقیقه یک بار انقباضات ایجاد می شود که در طی آن مادر فشار شدیدی در ناحیه رکتوم و سوزش در ناحیه واژن احساس می کند و سر نوزاد به آرامی به سمت دهانه واژن حرکت می کند، اما مادر نباید در این حالت به نوزاد فشار وارد کند.

مرحله دوم زایمان: هنگامی که دهانه رحم به طور کامل باز شود، مرحله دوم زایمان شروع می شود که با انقباضات مکرر به عبور دادن سر نوزاد از طریق کانال زایمان کمک می کند و در طی آن مادر احساس قوی اجابت مزاج و فشار در راست روده را احساس می کند. در این مرحله، مادر ممکن است درد شدیدی را در اطراف واژن و اطراف لگن احساس کند، زیرا سر کودک از دهانه واژن بیرون زده است.

هنگامی که سر نوزاد وارد واژن می شود، پوست و ماهیچه های مادر کشیده می شود و لابیا و پرینه به حداکثر تنش می رسند که در این زمان ممکن است بهترین دکتر زنان در تهران تصمیم بگیرد که برشی در ناحیه بین واژن و راست روده ایجاد کند تا رحم باز شود و کودک به آرامی خارج شود.

زمانی که پرستار دهان و بینی کودک را از مایع آمنیوتیک و مخاط تمیز می کند، برای لحظه ای فشار را متوقف کنید. انجام این کار قبل از اینکه نوزاد شروع به نفس کشیدن و گریه کند بسیار مهم است زیرا بدن نوزاد رشد خواهد کرد تا سرانجام نوزاد متولد شود.

مرحله سوم زایمان: در مرحله سوم جفت از رحم خارج می شود و انقباضات رحم تا خروج جفت ادامه می یابد و دفع جفت از چند دقیقه تا نیم ساعت پس از تولد نوزاد طول می کشد. در این مرحله، پرستار از مادر می خواهد که نوزاد را روی سینه خود قرار دهد زیرا این کار باعث تحریک انقباضات رحمی می شود و همچنین به آرامی شکم مادر را ماساژ می دهد تا به تحریک و جدا شدن جفت کمک کند.

اکثر نوزادان بلافاصله پس از تولد آماده شیردهی هستند و در این شرایط پرستار از مادر می خواهد که در صورت تمایل و در اسرع وقت پس از تولد به نوزاد شیر دهد، زیرا شیردهی بلافاصله پس از تولد نیز باعث ایجاد انقباضات رحم می شود و به کاهش میزان خونریزی کمک می کند.

مراحل زایمان طبیعی

نکات مراقبتی بعد از زایمان طبیعی

نکات مراقبتی بعد از زایمان طبیعی برای مادر ضروری است که در زیر به برخی از آن ها اشاره می شود:

  • شش هفته زمان لازم است تا بدن مادر به حالت عادی خود بازگردد که در این مدت درد عضلانی در لگن مشاهده می شود و برای کاهش این انقباضات، مادران باید مایعات مصرفی خود را افزایش داده و به تخلیه مثانه خود ادامه دهید و یک بالش نرم زیر شکم خود قرار دهند و روی آن دراز بکشند.
  • نیاز به نگهداری و مراقبت شبانه روزی از نوزاد، مادر را بسیار خسته می کند، بنابراین در ماه های اول زایمان از هر فرصتی برای استراحت استفاده کنید و خواب کافی داشته باشید.
  • کودک با شیر مادر تغذیه می شود، بنابراین تمیز نگه داشتن آن ضروری است که در این صورت سینه را یک بار در روز بشویید و اگر نوک پستان شما ترک خورده است، به سادگی یک قطره از شیر خود را روی آن بریزید تا بهبود یابد و همچنین استفاده از محلول شستشو، کرم و صابون نیاز نیست.
  • اکثر مادران در شروع زایمان با یبوست مواجه هستند و در آن زمان با استفاده از رژیم غذایی مناسب با فیبر بالا، نوشیدن مایعات به ویژه آب تاثیر زیادی در رفع یبوست دارد.
  • فضای بین مقعد و دستگاه تناسلی ناحیه پرینه نامیده می شود که در هنگام زایمان به این قسمت فشار شدیدی وارد می شود و درد حدود یک ماه طول می کشد که برای کاهش درد در این ناحیه استفاده در توالت، نشستن در آب گرم کردن و ماساژ ناحیه پرینه با داروهای تجویز شده توسط پزشک ضروری است.
  • محل بخیه ها را همیشه باید خشک و تمیز نگه دارید و هر روز دوش بگیرید، اما برای شستن پرینه و اندام تناسلی از پارچه استفاده نکنید و پس از اتمام استحمام از پد بهداشتی یا سشوار برای ناحیه واژن استفاده کنید.
نکات مراقبتی بعد از زایمان طبیعی

فواید زایمان طبیعی

زایمان طبیعی فواید بسیاری برای مادر و نوزاد دارد که عبارتند از:

  • اولین فایده زایمان طبیعی این است که سیستم بدن مادر دستکاری نمی شود و همچنین جای زخم ها و بخیه های باقی مانده بر روی پوست پس از زایمان طبیعی به سرعت بازسازی و بهبود می یابد و رحم به حالت قبل از زایمان خود باز می گردد.
  • عبور از مجرای زایمان برای نوزاد ضروری و مفید است و در این فشار صورت که هنگام زایمان طبیعی به نوزاد وارد می شود، نفس کشیدن نوزاد راحت تر می شود، زیرا مایع از ریه های نوزاد خارج شده و تنفس کودک را آسان می کند.
  • میزان خونریزی مادر در زایمان طبیعی نصف میزان خونریزی در سزارین است، زیرا خونریزی صدمات زیادی به بدن وارد می کند.
  • وقتی که جنین از مجرای واژن عبور می کند، باکتری های مفیدی که از جنین محافظت می کنند وارد روده نوزاد شده و سیستم ایمنی بدن او را تقویت می کند و همچنین سیستم قلبی عروقی او را تحریک کرده و در نتیجه گردش خون جنین بهتر می شود.
  • نوزادانی که به طور طبیعی متولد می شوند، ضریب هوشی بالاتری دارند که این به دلیل افزایش پروتئین های خاص در مغز نوزاد است.
  • یکی دیگر از فواید زایمان طبیعی این است که پس از زایمان طبیعی، مادر از نقشی که در تولد فرزند خود ایفا کرده است، احساس آرامش و رضایت می کند و در زمان تولد نوزاد، کاملا هوشیار بوده و روند زایمان را درک می کند و همچنین امکان برقراری ارتباط عاطفی با او وجود دارد و رابطه عاطفی با کودک و در آغوش گرفتن او و مادر می تواند حس خوبی به مادر دهد.
  • انقباضاتی که در رحم ایجاد می شود برای مادر بسیار مفید است زیرا هورمون هایی را ترشح می کند که بر شیردهی تأثیر می گذارد و مادرانی که با سزارین زایمان می کنند، نمی توانند بلافاصله پس از زایمان به نوزاد خود شیر بدهند زیرا از داروهای بیهوشی استفاده کرده اند اما در هنگام زایمان طبیعی شیردهی برای مادر بسیار راحت است.

کلام آخر

زایمان طبیعی به خروج جنین از واژن گفته می شود و به این صورت که در هنگام انقباضات رحمی جنین از داخل رحم به سمت مجرای واژن حرکت می کند و در نهایت از دهانه واژن خارج می شود. زایمان طبیعی یک فرآیند فیزیولوژیکی است که بین هفته های 36 تا 42 بارداری رخ می دهد و در صورت وجود شرایط مناسب برای مادر و جنین می تواند بهترین و سالم ترین گزینه برای زایمان باشد و اگر شما عزیزان ساکن تبریز هستید، می توانید به بهترین دکتر زنان در تبریز مراجعه کرده و با ایشان مشورت کنید.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت تاپتنا سعی بر این داشته تا شما را با نکات مراقبتی بعد از زایمان طبیعی آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا