چگونه باردار شویم؟【سال1402】⭐
باردار شدن، یکی از بهترین تجربیات زندگی است که برای بعضی از زوجها به چالش تبدیل شده است و بسیاری از افراد این آرزو را در سر دارند که چگونه باردار شویم؟ زیرا آنها روشهای اولیه بارداری را امتحان کرده اما موفق به بارداری نشدهاند. امروزه روشهای کمک باروری مانند: IUI، IVF، ICSI روزنه امیدی را برای زوج های نابارور باز کرده است تا آنها نیز بتوانند به آرزوی خود که داشتن فرزندی سالم است، دست یابند. ما در این مقاله به بررسی این که چگونه باردار شویم؟میپردازیم تا شما را با راههای بروز باردار شدن آشنا کنیم.
نقش مردان و زنان در باروری
فرآیند بارداری مراحل مختلفی دارد و نیازمند تخمک بالغ و سالم و اسپرمهای سالم و متحرک است تا پس از عمل لقاح، سلول تخم (زیگوت) ایجاد شود و تقسیمهای سلولی و تشکیل جنین صورت گیرد برای این بدانیم چگونه باردار شویم؟ باید به نقش غده هیپوتالاموس توجه کنیم که با ترشح گنادوتروپینها، غده هیپوفیز را وادار به ترشح هورمونهای FSH و LH میکند. FSH در بدن مردان به همراه تستوسترون برای حفظ تعداد و عملکرد نرمال اسپرم لازم است.
هورمون FSH در زنان، باعث رشد فولیکولها( کیسه های حاوی مایع اطراف تخمک) در تخمدان شده و همچنین باعث وقوع سیکل قاعدگی میشود. این فولیکولها هورمون پروژسترون ترشح میکنند. هیپوفیز با ترشح هورمون LH باعث پاره شدن فولیکول شده تا تخمک بالغ خارج شود و خود را به لوله رحمی (فالوپ) برساند و با اسپرمی که وارد واژن شده و آن هم خود را به لوله فالوپ رسانده، ترکیب شود تا سلول تخم ایجاد شود.
فولیکول پاره شده به جسم زرد تبدیل میشود و وظیفه آن ترشح هورمون پروژسترون و مقداری استروژن است که باعث افزایش ضخامت دیواره رحم میشود تا رحم را برای نگه داری جنین آماده کند. لازم به ذکر است که میزان اسپرم در منی باید به تعداد 15 میلیون در هر میلی لیتر باشد و باید شکلی مناسب و تحرک لازم را داشته باشد همچنین باز بودن لولههای منی و عدم ابتلا به بیماریهای آمیزشی و عفونی در باروری مردان موثر است و بهترین زمان برای بارداری روزهای 13 تا 15 بعد از پریود است که تخمک بالغ میشود.
بررسی علل نازایی
اختلال در اسپرم مردان: اختلال در اسپرم مردان به عدم توانایی تولید اسپرمها و حرکت نامناسب و یا تعداد ناکافی اسپرمها گفته میشود. وجود اسپرمهای غیر نرمال و کاهش حجم منی که خود به کاهش تعداد اسپرم منجر میشود باعث اختلال در باروری مردان میشود. عواملی مانند: تنشهای روحی، اضطراب، استرس، عادات نامناسب غذایی، عوامل محیطی، استفاده از مواد مخدر، سیگاری بودن، آلودگی هوا و بیماریهایی مانند: دیابت، بیماریهای تیروئید، عفونتهای تناسلی و… میتوانند عوامل موثر در اختلال در اسپرم مردان باشند.
اختلال در تخمک گذاری زنان: این اختلال به معنای عدم رسیدن تخمک به رشد کافی برای آماده شدن جهت تخمکگذاری است. این مشکل معمولا به دلیل اختلالات هورمونی، پلیکیستیک بودن تخمدانها، سن بالا و یا مشکلات تخمدانی دیگر ایجاد میشود همچنین انسداد لولههای فالوپ ( لولههای رحمی) مانع رسیدن تخمکها به رحم میشود مشکلاتی مانند: فیبرومهای رحم، خمیدگی رحم و یا اختلالات دیگر ممکن است باعث مشکل در تخمکگذاری شوند.
مشکلات سیستم ایمنی: یکی از مشکلات در باروری زنان آنتیبادیهای ضدتخمک است که توسط سیستم ایمنی بدن تولید میشوند. این آنتیبادیها که به آنها آنتی اسپرم هم میگویند به اسپرمها متصل شده و حرکت آنها را مختل میکند در بعضی از زنان، تعداد آنتیبادیها بیش از حد طبیعی افزایش مییابد که میتواند به مشکلات باروری منجر شود.
مشکلات شایع باروری
- عدم تخمکگذاری: این مشکل ممکن است باعث عدم امکان بارداری شود، زیرا بدون تخمکگذاری، تخمکی برای تلقیح و بارداری وجود ندارد.
- اختلالات دوره قاعدگی: دورههای قاعدگی نامنظم ممکن است نشاندهنده مشکلات هورمونی یا تخمدانی باشد که میتواند بر روی باروری تاثیرگذار باشد.
- تنشهای روانی و استرس: استرس زیاد و تنشهای روانی ممکن است به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر روی سیکلهای تخمکگذاری و باروری تاثیرگذار باشد.
- مشکلات آناتومیکی: انسداد لولهها یا مشکلات دیگر فیزیولوژیکی مانع رسیدن تخمک به رحم میشود.
- عملکرد نامناسب تیروئید: پر کاری یا کم کاری تیروئید باعث تغییر در هورمون های تیروئیدی شده که بر روی باروری تاثیر میگذارد.
- مشکلات ناباروری زوجین: بعضی از مشکلات ناباروری مربوط به هر دو زوج میباشد بنابراین درمان یکی از زوجین کافی نمیباشد.
با اقدامات اولیه چگونه باردار شویم؟
روشهای درمانی بسیار گوناگونی برای این که بدانیم که چگونه باردار شویم؟ وجود دارد در بعضی از افراد با انجام اقدامات ساده، باروری صورت میگیرد. یکی از این اقدامات کاهش وزن است زیرا با کاهش وزن عملکرد تخمدانها بهتر شده و فرد حدود 70% قدرت باروری پیدا میکند و همچنین سیکل قاعدگی هم منظم میشود عامل بعدی کاهش استرس است زیرا استرس باعث تغییر هورمونهای ترشح شده از هیپوفیز می شود و با کاهش استرس مقدار این هورمونها تنظیم میشود.
اختلالات تیروئید و غده فوق کلیه بر باروری موثر است که با درمان هورمونی این اختلالات بر طرف میشود البته با درمانهای هیستروسکوپی میتوان در مواردی که پولیپ و فیبرم در رحم وجود دارد یا چسبندگیها در لولههای رحمی است با برطرف کردن آنها نازایی را برطرف کرد و همچنین با لاپاروسکوپی میتوان به درمان کیست تخمدان پرداخت. باید توجه کنید در درمانهای دارویی و هورمونی به بهترین دکتر زنان در تهران مراجعه کنید زیرا در صورت مصرف غیر مجاز داروها و هورمونها دچار کیست تخمدان خواهید شد.
روشهای طبی برای کمک به بارداری
درمان ناباروری با روش های طبی کمک باروری صد در صد موفقیتآمیز نیست برای مثال میزان موفقیت IVF برای خانمهای زیر 34 سال 50% است و برای خانم های 35 تا 37 سال حدود 40% است برای این که بدانید چگونه باردار شویم؟ این روشها نیاز به چند بار تکرار دارند اما به خاطر تحریک تخمدانها در این تکنیکها نمی توان آن را بیش از اندازه تکرار کرد، زیرا باعث ایجاد عوارض میشود.
- IUI: این تکنیک به معنی تلقیح اسپرم به داخل رحم است که با تحریک تخمکها به وسیله دارو بهتر انجام میشود. از این روش زمانی استفاده میشود که مشکلی در بافت دهانه رحم وجود دارد یا ترشحات غیر عادی در واژن دیده میشود و برای کسانی که تخمکهای آنها آنتی بادی ضد اسپرم تولید میکنند نیز به کار میرود همچنین کسانی که آلوده به ایدز یا هپاتیت هستند و مستقیما اسپرم نمی تواند وارد دهانه رحم شود با این روش میتوانند باردار شوند.
- IVF: در این روش جراحی از طریق واژینال تخمکها تخلیه میشود و توسط پزشکان از تخمدان خارج شده و در آزمایشگاه، اسپرم به داخل آنها تزریق می شود و بعد از آن که جنین تشکیل شد چند روز بعد به داخل رحم منتقل می شود. این روش برای خانمهایی هست که لوله رحم خود را از دست دادند و در مواردی که همسر دارای اسپرم ضعیفی باشد و یا این که سن خانم بالا رفته و ذخیره تخمدانی کم شده باشد به کار میرود.
- ICSI: تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم یا ایکسی، نوع روش IVF است برای زمانی که مردان دچار مشکلات ناباروری هستند و به جای این که تخمک در کنار تعداد زیادی اسپرم قرار گیرد تا یکی از آنها با تخمک ترکیب شود تنها یک اسپرم سالم انتخاب میشود و مستقیما به درون تخمک وارد میشود تا باروری صورت بگیرد بعد از تشکیل جنین، آن را به درون رحم مادر منتقل میکنند و فرآیند بارداری در مراحل بعدی به خودی خود در بدن مادر انجام میشود.
- ZIFT: تکنیکی که در آن تخمک در خارج از بدن زن با اسپرم بارور شده و سلول تخم به وجود می آید و بعد از آن سلول تخم، توسط پزشک در یکی از لولههای فالوپ قرار میگیرد در واقع نوعی لقاح خارج از رحم است که در آن تخمکها قبل از انتقال به لوله رحم بارور میشوند و پس از انتقال زیگوت، پزشک پیگیریهای لازم را انجام میدهد تا تشخیص بارداری و تایید بارداری انجام شود.
نقش سبک زندگی در بارداری
- تغذیه صحیح باعث بهبود کیفیت تخمک و اسپرم میشود. مصرف مقدار کافی از ویتامینها و مواد معدنی مثل: اسید فولیک، ویتامین C، ویتامین E، روی و سلنیوم میتواند تخمک و اسپرم را محافظت کرده و کیفیت آنها را بهبود بخشد.
- مصرف مواد مخدر و الکل بر باروری تاثیر منفی دارد. کاهش یا ترک مصرف این مواد باعث بهبود باروری میشود.
- آلودگی هوا باعث کاهش کیفیت اسپرم، کاهش تخمک گذاری خانمها و ایجاد التهاب در سیستم تناسلی زنان و مردان میشود.
- مصرف اسید فولیک قبل از بارداری و در طول آن میتواند خطر ابتلا به نقایص مادرزادی جنین را کاهش دهد و از سقط جنین جلوگیری کند.
- امگا3 یک نوع اسید چرب اساسی است که در ماهی، آجیل و برخی روغنها یافت میشود. مصرف امگا3 میتواند تحرک اسپرمها و کیفیت تخمکها را بهبود بخشد و باروری را افزایش دهد.
کلام آخر
در پایان این مقاله راهکارهای چگونه باردار شویم؟ را بیان کردیم. بارداری معمولا نیاز به مراقبتها و مراجعات مکرر به پزشک دارد تا سلامتی مادر و جنین تضمین شود. پیگیریهای دوران بارداری شامل: آزمایشات خون، سونوگرافی تعیین جنسیت توسط بهترین دکتر تعیین جنسیت در تهران و مشاورههای مربوط به تغذیه، ورزش و نگهداری بهینه جنین میشودتا فرزندی سالم را در آغوش بگیرید.
از شما عزیزان بسیار سپاسگزاریم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. ما در این مقاله سعی کردیم نکات لازم در مورد این که چگونه باردار شویم؟ را برای شما بیان کنیم. امیدواریم مطالب ذکر شده برای شما مفید واقع شده باشد در صورت داشتن هرگونه انتقاد و پیشنهاد، میتوانید از طریق سایت تاپتنا با ما در میان بگذارید.