چگونه کبد چرب را درمان کنیم؟【سال1402】⭐
ما در این مقاله قصد داریم در مورد علل به وجود آمدن کبد چرب و این که چگونه کبد چرب را درمان کنیم؟ راهکارهایی را به شما معرفی کنیم. کبد مهمترین عضو بدن است و کارکرد درست آن بر روی سلامت پوست، قلب و سایر ارگانهای بدن تاثیرگذار است. مصرف غذاهای چرب، چاقی، عدم تحرک و وجود بیماریهای زمینهای مانند: دیابت، فشار خون و کم کاری تیروئید در ایجاد بیماری کبد موثر است اما با اصلاح سبک زندگی و کاهش وزن و کنترل فشار خون و راهکارهایی که برای شما بیان میشود میتوان کبد چرب را درمان کرد.
کبد چرب چیست؟
کبد بزرگترین غده بدن است که وظیفه آن تصفیه خون، تولید صفرا، ذخیره گلوکز است و انجام سوخت و سازهای بدن تحت نظر کبد میباشد. وقتی غذا خورده میشود پس از باز جذب از روده از طریق خون وارد کبد میشود و اگر مواد سمی در آن باشد کبد آن را جذب میکند تا به سایر اعضای بدن نرسد. کبد چرب زمانی ایجاد میشود که در آن چربیها به صورت غیرعادی در سلولهای کبد تجمع کنند. سلولهای کبد به طور طبیعی حدودا 5% الی 10% چربی دارند اگر مقدار چربی در کبد از این حدود بیشتر شود بیماری کبد چرب ایجاد میشود
اگر در رژیم غذایی شما مقدار زیادی چربی و قند مصرف شود و بدن نتواند این کالری و چربی اضافه را مصرف کند این مقادیر اضافه در کبد به شکل چربی در سلولهای کبدی ذخیره میشود و کبد چرب را ایجاد میکند. دو نوع کبد چرب داریم کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی در کبد چرب الکلی وقتی الکل وارد بدن میشود چون نوعی سم است سلولهای کبدی برای خنثی کردن الکل آن را به موادی تبدیل میکنند که بتواند از بدن دفع شود.
اما اگر الکل به طور مداوم مصرف شود، کبد خسته میشود و دیگر کارایی قبلی را نخواهد داشت بنابراین نمیتواند چربیها را پردازش کند و این چربیها در داخل کبد ذخیره میشود و کبد چرب را به وجود میآورد و همچنین الکل باعث التهاب کبد و بیماری سیروز و تالاسمی کبدی میشود. کبد چرب غیرالکلی ممکن است به دلیل عوامل دیگری مانند: ژنتیک، اضافه وزن، مقاومت به انسولین (دیابت نوع 2)، نقص در متابولیسم چربی و… یا سطوح بالای چربی در خون مانند کلسترول و تری گلسیرید و… ایجاد شود.
علائم کبد چرب
کبد چرب به چهار گرید تقسیم میشود در کبد چرب گرید 1 علائمی مشاهده نمیشود زیرا تجمع چربیها روی سطح خارجی کبد است و هنوز سلول کبدی آسیب جدی ندیدهاند اما از طریق آزمایش خون و تعیین آنزیمهای کبدی، سونوگرافی و سی تی اسکن و ام آر ای قابل تشخیص است در کبد چرب گرید 2 بیماری پیشرفتهتر میشود و بعضی از سطوح بافتهای کبدی آسیب دیده و چربی بیشتر به صورت تری گلیسرید در بافت کبد تجمع میکند که نیاز به مراقبتهای پزشکی دارد.
علائم آن خستگی، بی حالی، کاهش وزن، بی اشتهایی، تهوع، درد در مرکز و سمت راست شکم و… میباشد در این مرحله میزان آنزیمهای کبدی بیشتر میشود و عوارض آن ایجاد فشارخون بالا، دیابت نوع2 و چربی خون بالا است در کبد چرب گرید 3 دیواره کبد و بافتهای آن آسیب میبیند و تجمع چربی در سراسر بافت کبد مشاهده شده و کبد ملتهب و حالتی شبیه زخم دارد و دچار فیبروز میشود و علائمی مانند: تورم شکم و نمایان شدن رگهای زیر پوست شکم و زرد شدن رنگ پوست بیمار دارد اما چگونه کبد چرب را درمان کنیم؟ پاسخ مراجعه به پزشک متخصص است.
در کبد چرب گرید4، بعد از این که در گرید3 کبد دچار فیبروز شد وارد سیروز کبدی میشود و علائم آن کاهش اشتها، خونریزی بینی، زردی، کاهش وزن، خارش پوست، ضعف و گیجی و تورم شکم و پاها میباشد در این مرحله ممکن است شخص به پیوند کبد نیاز داشته باشد.
راه پیشگیری از کبد چرب
برای پیشگیری از ابتلا به کبد چرب لازم است تغییراتی در سبک زندگی خود داده و از عوامل خطرناکی که باعث ایجاد کبد چرب میشود، جلوگیری کنید. پزشک متخصص غدد بهترین پاسخ را برای این که چگونه کبد چرب را درمان کنیم؟ به شما میدهد که شامل موارد زیر است:
رعایت رژیم غذایی: از مصرف روغنهای صنعتی پالم دار دوری کنید و به جای آن از روغن زیتون، روغن کنجد و روغن آفتابگردان سنتی استفاده کنید. مصرف چای را محدود کرده و به جای آن چای به و سیب و چای میوه استفاده کنید همچنین مصرف قند و شکر را محدود کرده و از تخم مرغ به تعداد 3 تا 4 عدد در هفته استفاده کنید زیرا مصرف زیاد آن به کبد و طحال آسیب میرساند همچنین از میوه و سبزیجات تازه استفاده کنید.
ورزش کنید: فعالیت ورزشی منظم مانند: پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری باعث بهبود مقاومت به انسولین و کاهش چربی در بدن میشود و از اضافه وزن و چاقی شکمی که باعث ابتلا به کبد چرب میشود، جلوگیری میکند.
کنترل بیماریهای زمینهای: در صورت ابتلا به دیابت، فشار خون یا کم کاری تیروئید با مراجعه به بهترین دکتر داخلی در تهران این بیماریها را کنترل کنید تا مبتلا به کبد چرب نشوید.
مدیریت استرس: یکی از راه حلها برای این که بدانید چگونه کبد چرب را درمان کنیم؟ کنترل استرس میباشد. استرس میتواند تاثیر منفی بر سلامت کبد داشته باشد با انجام ورزشهای تنفسی هوازی، یوگا، مدیتیشن به کنترل استرس خود کمک کنید.
چه کسانی به کبد چرب مبتلا میشوند؟
- افراد با اضافه وزن یا چاقی به احتمال زیاد دچار کبد چرب غیرالکلی میشوند. چاقی شکمی باعث مقاومت به انسولین و تجمع چربی در کبد میشود.
- افراد مبتلا به دیابت نوع 2 به دلیل مشکلات مقاومت به انسولین و وارد نشدن گلوکز به سلولها، بیشتر مستعد کبد چرب غیرالکلی هستند.
- فشارخون بالا و سطوح بالای چربی در خون همچنین میتواند به افزایش خطر کبد چرب غیرالکلی منجر شود.
- مصرف بیش از حد آبمیوههای شیرین، نوشیدنیهای گازدار، مواد شیرین کننده و غذاهای پرچرب نیز میتواند به افزایش تجمع چربی در کبد منجر شود.
- ژنتیک نیز در ابتلا به کبد چرب موثر است و همچنین مصرف برخی داروها مانند داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی در ابتلا به کبد چرب موثر است.
- مصرف زیاد و مداوم الکل از عوامل اصلی کبد چرب الکلی است.
- کم کاری تیروئید باعث کاهش هورمونهای تیروئیدی شده و سبب کاهش تعداد سلولهای کبدی فعال و همچنین میزان تولید صفرا شده که منجر به تجمع چربی در کبد میشود.
درمان کبد چرب
شاید برای شما سوال باشد چگونه کبد چرب را درمان کنیم؟ اما داروی مشخصی برای درمان کبد چرب وجود ندارد. اصلاح سبک زندگی میتواند به درمان کبد چرب و پیشگیری از پیشرفت بیماری کبد چرب کمک کند.
چاقی: چاقی ارتباط مستقیمی با کبد چرب غیر الکلی دارد البته کاهش وزن نباید سریع و شدید باشد. کاهش وزن باید به هدف رساندن توده بدنی (BMI= خارج قسمت وزن بر حسب کیلوگرم به مجذور قد برحسب متر است) به 18.5 تا 24.9 باشد با کاهش 10% از وزن میتوان باعث جلوگیری از پیشرفت تجمع چربی در کبد شد.
فعالیت بدنی: ورزشهایی مانند پیاده روی، دوچرخه سواری و شنا کردن به درمان کبد چرب غیر الکلی کمک میکند.
خوابیدن: خواب کمتر از 5 ساعت میتواند خطر ابتلا کبد چرب را افزایش دهد و خواب کافی حدود 7 ساعت در شبانه روز به سلامت کبد کمک میکند.
مصرف ویتامین: مصرف ویتامین D، فولات یا ویتامین B9 و B12 همچنین مصرف اسید چرب امگا3 باعث کاهش آنزیمهای کبدی و کاهش التهاب در سلولهای کبدی میشود و آسیبهای وارد به آنها را ترمیم میکند. مصرف مواد غذایی که حاوی این مکملها هستند مانند: نوشیدنیهای گیاهی سبزیجات با برگ سبز و تیره مانند کاهو،کرفس و اسفناج و مصرف آبلیمو تازه که حاوی ویتامینهای گروه B وC است، سوخت و ساز و متابولیسم بدن را افزایش داده و در درمان کبد چرب موثر است.
درمان گیاهی: عرق شاتره، شیرین بیان، جذب چربی توسط کبد را کاهش میدهند و در ضدعفونی کردن کبد و متابولیسم بدن موثر میباشد البته در میزان مصرف آن باید با پزشک مشورت کرد.
نحوه تشخیص کبد چرب غیر الکلی
بیماری کبد چرب غیر الکلی را با انجام آزمایش تا حدی میتوان تشخیص داد وقتی سطح آنزیمهای کبد غیر نرمال باشد و شخص هیچ علائمی از بیماری هپاتیت نداشته باشد، تشخیص کبد چرب غیر الکلی داده میشود. گاهی اوقات با آزمایش خون، ابتلا به کبد چرب غیر الکلی مشخص نمیشود و نیاز به سونوگرافی خاص کبد چرب است با سونوگرافی ممکن است تجمع چربی در کبد نشان داده شود، اما سونوگرافی نمیتواند تفاوت کبد چرب غیر الکلی و گرید آن را به طور دقیق نشان دهد.
روش دیگر فیبرو اسکن است که میتواند سطح و گرید بیماری را مشخص کند در بعضی موارد بهترین دکتر داخلی در ایران از MRI و بیوپسی کبد برای تشخیص تجمع چربی و وجود آسیب در کبد استفاده میکند در هر صورت برای تشخیص کبد چرب و مشخص کردن مراحل آن نیاز به مشاوره و بررسی توسط یک پزشک متخصص است.
کلام آخر
درمان کبد چرب معمولا با کنترل دیابت، فشار خون، کم کاری تیروئید و تغییر در سبک زندگی انجام میشود. این اقدامات میتواند به بهبود سلامت کبد و کنترل بیشتر عوامل خطر که باعث تجمع چربی میشوند کمک کند در مراحل پیشرفتهتر برای این که بدانیم که چگونه کبد چرب را درمان کنیم؟ نیاز به مراقبت و مشورت پزشکی دقیقتری داریم.
از شما عزیزان بسیار قدردانیم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. ما در این مقاله تلاش کردیم راهکارهای این که چگونه کبد چرب را درمان کنیم؟را برای شما بیان کنیم. امیدواریم مطالب ذکر شده اطلاعات مفیدی را در مورد پیشگیری از کبد چرب به شما داده باشد در صورت داشتن هرگونه انتقاد و پیشنهاد، میتوانید از طریق سایت تاپتنا با ما در میان بگذارید.