علائم گرمازدگی در تابستان【سال1402】❤️
معمولا افراد زیادی دچار علائم گرمازدگی در تابستان میشوند که این علائم بر فعالیت روزمره آنها تاثیر میگذارد در اثر افزایش گرما در تابستان، بدن با تعریق سعی در خنک کردن و دفع حرارت اضافه دارد و این کار برای حفظ دمای بدن در حد نرمال لازم است اما در محیط گرم و خشک یا موقع انجام فعالیتهای ورزشی شدید، تعریق ممکن است کافی نباشد و دمای بدن بالا رود که باعث سرگیجه، سردرد، ضعف و… میشود با ما همراه باشید تا علائم گرمازدگی و راههای رفع آن را برای شما شرح دهیم.
علائم گرمازدگی در تابستان چیست؟
گرمازدگی (هایپرترمی) عدم توانایی بدن در دفع گرما و افزایش دمای بدن به حدود 40 درجه سانتیگراد و بالاتر است که به علت فعالیت زیاد در هوای گرم ایجاد میشود. مهمترین دلیل گرمازدگی از دست دادن آب بدن میباشد زیرا آب وظیفه کنترل دمای بدن را دارد با عرق کردن زیاد در گرمای زیاد، بدن دیگر مایعات کافی ندارد تا از دست بدهد و به همین علت، دما و حرارت بدن بالا رفته و شخص دچار گرمازدگی میشود. گرمازدگی در تابستان به سه صورت خفیف، متوسط و شدید بروز میکند.
گرمازدگی خفیف به افزایش دمای بدن کمی بیش تر از حد نرمال یعنی 37 درجه میگویند در این حالت شخص تب نمیکند و اغلب به دلیل گرمای محیط و فعالیت بدنی دچار گرمازدگی خفیف میشود و علائم آن به صورت احساس گرما، تعرق بیشتر، خشکی دهان، نبض سریع و تنفس سریع میباشد در گرمازدگی متوسط، دمای بدن بیشتر از گرمازدگی خفیف است، اما هنوز فرد تب شدید ندارد و زمانی که فرد در یک هوای گرم، کار و فعالیت جدیدی را انجام دهد که به آن عادت ندارد، رخ میدهد و علائمی مانند:تعریق زیاد، حال عمومی بد، احساس خستگی، ضعف و کاهش انرژی، تنگی نفس و تپش قلب دارد.
گرمازدگی شدید وضعیتی خطرناک و اورژانسی است. دمای بدن در این حالت بیش از 40 درجه میشود و علائم آن: تعریق بدن به دلیل بیاشتهایی و کاهش حجم آب بدن میباشد و علائم گرمازدگی در تابستان: تاری دید، گیجی، سردرد شدید و تهوع به دلیل تحریک مغز توسط دما، خشکی پوست و در حالت شدید بیهوشی، غش و ایست قلبی میباشد.
راههای رفع علائم گرمازدگی در تابستان
اکثر افراد هنگام گرمازدگی به سر و صورت بیمار برای رفع حرارت، آب میپاشند که این کار باعث بروز علائمی مانند: سردرد شدید و سرگیجه میشود، بهتر است برای گرمازدگی خفیف، فرد را به مکانی خنک ببرید و پاهایش را داخل آب قرار داده و روی شریانهای اصلی بدن در دو طرف گردن و زیر بغل و کشاله ران، پارچه خیس قرار دهید و به او مایعات و آب دهید همچنین با مراجعه به بهترین درمانگاه در ایران با تزریق سرم، علائم گرمازدگی را کاهش داده و از شخص بخواهید که استراحت کند.
در گرمازدگی متوسط، فرد را به جای خنک انتقال دهید و لباسهایش را درآورید و سر و گردن او را خنک کنید همچنین پاهای او را بالاتر از سطح بدن قرار داده و به فرد آب خنک بدهید، تزریق مایعات وریدی و دارو برای کاهش تب و استفاده از ویتامینها نیز توصیه میشود در گرمازدگی شدید فرد به علت کمبود شدید آب ممکن است دچار شک شده و سطح هوشیاری فرد کاهش یابد و باعث سکته قلبی و مغزی شود بنابراین باید فورا بیمار در ICU بستری شود و تحت مراقب شدید پزشکان قرار گیرد.
یکی از راه های تبادل حرارت از طریق پوست بدن انجام میشود بنابراین برای رفع علائم گرمازدگی در تابستان بهتر است از لباسهای نخی و روشن و گشاد استفاده کنید لباسهای نخی برای فصل تابستان بسیار مناسب هستند، زیرا نخها اجازه تبادل هوا بین پوست و محیط را میدهند و به تهویه درست بدن کمک میکنند. همچنین، لباسهای روشن باعث انعکاس نور خورشید شده و حرارت بدن را کاهش میدهند. سعی کنید از پوشیدن لباسهای پلاستیکی که به بدن میچسبد و تبادل حرارتی ندارد اجتناب کنید.
مخاطرات گرمازدگی
- ایست قلبی: گرمازدگی شدید باعث اختلال در عملکرد قلب و ایست قلبی میشود.
- آسیب اندامهای داخلی: دمای بالا به مغز، کبد و کلیهها آسیب میرساند.
- اختلال ارگانهای بدن: گرمازدگی باعث اختلال در سیستم عصبی، گوارشی، تنفسی میشود.
- سکته حرارتی: علائم کلیدی استرس گرمایی و سکته گرمایی، گرفتگی عضلات قفسه سینه، سرگیجه، سردرد، عرق شدید، ضربان قلب سریع و ضعیف، عدم تعریق با وجود گرما و سبکی سر است.
- اختلالات الکترولیتی: تعریق بیش از حد باعث اختلال در تعادل الکترولیتهای بدن مانند: سدیم، پتاسیم و کلریدها میشود.
- آسیب به پوست: گرمازدگی باعث خشکی، سوزش و حتی سوختگی پوست میشود.
رفع علائم گرمازدگی در تابستان با طب سنتی
یکی از متداول راهها برای رفع گرمازدگی استفاده از اسپری گلاب در هوا است همچنین مصرف خود گلاب هم به کاهش گرمازدگی کمک میکند از میان میوهها میتوان هندوانه را نام برد که مصرف آن به کاهش تعریق بیش از حد و ترمیم الکترولیتهای از دست رفته در اثر گرمازدگی کمک میکند همچنین استفاده از اسپری بابونه در فضای خانه به رفع گرمازدگی کمک کرده به این ترتیب که ابتدا بابونه را بجوشانید و به آن عرق بهار نارنج، گلاب و آبلیمو تازه اضافه کرده و با آبپاش روی صورت خود اسپری کنید.
به گفته بهترین دکتر طب سنتی در ایران، اسپری بابونه نه تنها التهاب صورت را برطرف میکند بلکه از گرما زدگی نیز جلوگیری میکند و بسیار نشاط آور است همچنین شربت خیار و سکنجبین برای رفع گرمازدگی بسیار مناسب بوده و کافی است خیار را رنده کرده و برگ نعنای خشک، لیموترش، گلاب و کمی سکنجبین را باهم مخلوط کرده تا این شربت آماده شود، نعنا به دلیل داشتن منتول، گیرنده سرما را تحریک میکند و خیار به علت داشتن پتاسیم و منیزیم الکترولیتهای از دست رفته در گرمازدگی را جبران میکند.
شربت خاکشیر نیز برای رفع گرمازدگی مناسب است زیرا دانههای خاکشیر وقتی داخل آب میروند چند برابر وزن خود آب جذب کرده و وقتی وارد معده میشوند این آب جذب بدن شده و گرمازدگی رفع میشود برای تهیه آن یک قاشق خاکشیر را حدود یک ساعت با مقداری آب خیس کنید و بعد به آن مقداری آب لیمو، کمی شکر و خیار رنده شده و گلاب اضافه کنید و سپس آن را به هم زده و نوش جان کنید.
عوامل تشدید کننده گرمازدگی
در تنظیم درجه حرارت بدن فاکتورهای زیادی دخالت دارند و اگر این فاکتورها توانایی تنظیم درجه حرارت بدن را نداشته باشند، گرمازدگی ایجاد میشود در اینجا چند نمونه از این فاکتورها را بیان میکنیم:
- در سن کمتر از 4 سال و بیشتر از 65 سال سیستم تنظیمی حرارتی بدن به درستی عمل نمی کند. بنابراین قرار گرفتن در محیطهای گرم و بسته باعث گرمازدگی شدید و بعضی اوقات باعث مرگ میشود.
- درجه حرارت محیطی بالاتر از حد نرمال و همچنین قرار گرفتن در مقابل آفتاب یا ورزشهای سنگین در هوای گرم گرما زدگی را تشدید میکند.
- چاقی و اضافه وزن و همین طور مصرف دارو در بیماریهای قلبی، تنفسی، پرکاری و کم کاری تیروئید از عوامل تشدیدکننده گرمازدگی میباشند.
- مصرف الکل و مواد مخدر میتواند تاثیرات جدی و مخربی بر روی سیستم عصبی و عملکرد بدن داشته باشد. مصرف این مواد در محیطهای گرم و مرطوب میتواند گرمازدگی را تشدید کند زیرا این مواد توانایی بدن را در تنظیم دما کاهش میدهند.
- محیط کاری با دماهای بالا و رطوبت زیاد میتواند خطر گرمازدگی را افزایش دهد و بر روی سلامت کارکنان تاثیر منفی بگذارد، گرمازدگی بیشتر برای کارگرانی که در کارخانهها، انبارها و صنایعی که محیط کاری گرمی دارند، اتفاق میافتد.
راههای جلوگیری از گرمازدگی
- لباس گشاد و روشن از جنس نخی و کتانی بپوشید.
- حداقل 5 تا 8 لیوان آب در روز مصرف کنید.
- از کرم ضد آفتاب با SPF بالا برای محافظت از آسیب پوست استفاده کنید.
- کودکان خود را در ماشین و محیط بسته رها نکنید تا دچار علائم گرمازدگی در تابستان نشوند.
- از فعالیت زیاد در هوای گرم اجتناب کنید.
- در هوای گرم وعدههای غذایی کوچکتر و سبک تر و بدون روغن مصرف کنید.
- در هنگام بیرون رفتن از کلاه و عینک آفتابی استفاده کنید.
- افراد مسن که به خاطر ناراحتی قلبی یا تنفسی و مشکلات عصبی دارو مصرف میکنند بیشتر در معرض گرمازدگی قرار میگیرند بنابراین در ساعات گرم روز در خانه بمانند.
- کودکان زیر 4 سال و سالمندان بیش از 65 سال به دلیل این که سیستمهای تنظیم حرارتی بدن آنها به درستی عمل نمیکند عضو گروه پرخطر در گرمازدگی هستند و بیشتر مرگ و میرها در این سنین اتفاق میافتد.
کلام آخر
گرمازدگی یک بیماری شایع در فصل تابستان است، اما نیازمند توجه، آگاهی و اقدامات پیشگیرانه از طرف شما است با آبرسانی به بدن، اطلاع داشتن از علائم گرمازدگی در تابستان و با بالا بردن سیستم ایمنی خود با مصرف میوهها، ویتامین D، زینک و ویتامین C از علائم گرمازدگی رهایی یابید. سعی کنید در ساعات گرم روز، فعالیتهای سنگین را محدود کنید. در صورت لزوم در هوای خنکتر به فعالیت خود ادامه دهید از لباسهای نخی و روشن استفاده کنید که اجازه تبادل هوا با پوست بدن را فراهم کند و در صورت گرمازدگی شدید حتما به پزشک مراجعه کنید.
از شما عزیزان بسیار قدردانیم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. ما در این مقاله سعی کردیم نکات لازم در مورد علائم گرمازدگی در تابستان را برایتان بیان کنیم. امیدواریم مطالب ذکر شده توانسته باشد اطلاعات مفیدی را در مورد گرمازدگی به شما داده باشد در صورت داشتن هرگونه انتقاد و پیشنهاد، میتوانید از طریق سایت تاپتنا با ما در میان بگذارید.