سلامتی و درمانی

حمله پانیک چه علائمی دارد؟【سال1402】✅

هر فردی ممکن است در طول زندگی خود استرس و اضطرابی را تجربه کرده باشد که این علائم به دلایل مختلفی امکان دارد رخ دهد. اما برخی مواقع این حملات به قدری شدید و ناگهانی اند که فرد حس خفگی و تنگی نفس دارد. این گونه حملات را اختلال پانیک می نامند. حملات پانیک خفیف و شدید هستند که فرد بیمار ممکن است در شرایط مختلف، آن را تجربه کند. حملات پانیک یک نوع تراس یا هراس شدید است که موجب بروز برخی واکنش های جسمی می شود. این حملات علل متعددی دارند و برای درمان آن از روش های مختلفی کمک گرفته می شود که در ادامه می خواهیم پاسخ سوال شما که حمله پانیک چه علائمی دارد؟ و روش های درمان آن را برای شما شرح دهیم.

اختلال پانیک چیست؟

حمله پانیک نوعی ترس یا هراس شدید می باشد که در غیاب خطر واقعی یا علت ظاهری موجب بروز واکنش های فیزیکی شدید می گردد. حملات پانیک بسیار ترسناک می باشند چون امکان دارد تصور کنید در حال از دست دادن کنترل، قطع تنفس، حمله قلبی یا حتی مرگ هستید. بر اساس کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش پنجم (DSM-5)، حمله پانیک به عنوان افزایش ناگهانی ترس یا پریشانی شدید تعریف می شود که در مدت زمان چند دقیقه تشدید می شود.

اکثر مردم فقط یک یا دو بار در زندگی خود آن را تجربه می کنند و مشکلشان حل می شود. اگر بیش از چهار حمله پانیک غیرمنتظره داشته باشید، ممکن است وضعیتی به نام اختلال پانیک داشته باشید. بر اساس مطالعه ای در سال 2019، دو تا چهار درصد از مردم در سراسر جهان از اختلال هراس رنج می برند. علائم اختلال هراس اغلب در افراد جوان بین 20 تا 24 سال ظاهر می شود.

با این وجود که حملات پانیک تهدید کننده زندگی نمی باشند، اما ممکن است کمی ترسناک باشند و بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارند. بنابراین، اگر از اختلال هراس رنج می برید، باید با پزشک در بهترین کلینیک روانشناسی در تهران مشورت کنید. درمان مناسب مهمترین بخش کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی شما است.

اختلال پانیک چیست؟

انواع حملات پانیک را بشناسید!

حملات پانیک انواع مختلفی دارد که در ادامه آن ها را برای شما ذکر خواهیم کرد:

اختلال هراس خاص یا فوبیا : فوبیا از جمله اختلالات اضطرابی است و فوبیا به احساس شدید ترس به دلیل وجود یک موضوع خاص اشاره دارد. یک فرد فوبیک فکر می کند که بدترین اتفاق ممکن برای شیئی که از آن فوبیا دارد رخ می دهد، به همین دلیل است که استرس شدید و ترس از موقعیت را تجربه می کند.

اختلال هراس اجتماعی : افرادی که به آگورافوبیا از انجام فعالیت در اجتماع و حتی حضور در جمع می ترسند و اگر در اجتماع حضور داشته باشند، دچار حملات استرس و اضطراب می شوند. در حقیقت می توان ذکر کرد که اختلال جمعیت هراسی نوعی خجالتی مفرط در فرد است که باعث می شود از صحبت با افراد، غریبه ها یا افرادی که دارای مقامی هستند مانند اساتید، دانشگاه ها، مدیران تجاری و غیره اجتناب کنند چون انجام این کارها موجب به وجود آمدن اضطراب و احساس ترس شدید در فرد می شود.

اختلال هراس از مکان های شلوغ : هدف از این اختلال این می باشد که فرد در مکان های غریب یا فضاهای باز دچار ترس و استرس می شود، بنابراین همه تلاشش را می کند که در خانه و محل کار باشد و به محیط های ناآشنا بیرون نرود. بعضی از افرادی که از این گونه فوبیاها رنج می برند نیز ممکن است حملات پانیک را تجربه کنند. از این رو، هنگامی که آن ها در مکان های عمومی ظاهر می شوند، دچار این حملات خواهند شد.

اختلال هراس از تنهایی : هراس از تنهایی یکی از انواع اختلالات هراس در کودکان می باشد. در واقع این اختلال تنها مربوط به کودکان نیست و بزرگسالان نیز می توانند به آن مبتلا شوند. این اختلال در بیشتر مواقع در صورتی رخ می دهد که فرد یا کودک با مشکل از دست دادن عزیزان یا دوستان خود به طور همزمان مواجه می شود. این مشکل گاهی اوقات به یک اختلال مبدل می شود و ممکن است باعث تنش و شکست های عصبی شود.

اختلال پانیک در خواب : اختلال ترس و هراس در خواب معمولاً در شب رخ می دهد و موجب می گردد با ترس و اضطراب از خواب بیدار شوید. در چنین شرایطی نفس کشیدن برای فرد سخت می شود و تپش قلب را نیز تجربه می کند. لازم به ذکر است که وحشت های شبانه با یکدیگر متفاوت هستند.

اختلال بدشکلی هراسی : فوبیای دیس‌مورفیا نوعی اختلال روانی است که می‌تواند منجر به مشکلات جدی شود و باعث ضشود فرد به علت داشتن شرم و اضطراب از حضور در جمع خودداری کند. فرد مبتلا به این اختلال معمولا ساعت های زیادی را جلوی آینه می گذراند تا ظاهر و تصویر بدن خود را در آینه بررسی کند و مدام فکر می کند آنقدر زیبا نیست که بتواند در اجتماع و در موقعیت های مختلف حضور داشته باشد و به همین علت است که اغلب ترس و اضطراب را تجربه می کند.

حمله پانیک چه علائمی دارد؟

بیماری پانیک با برخی علائم همراه می باشد که این علائم ممکن است ناگهانی و شدید رخ دهد. بعضی از نشانه های این بیماری عبارتند از: تنگی نفس، احساس سرگیجه داشتن، عرق کردن، لرزیدن بدن، احساس درد در قفسه سینه، ضربان قلب سریع، حالت تهوع و استفراغ، درد یا اسهال شکمی، احساس خفگی و فرو افتادن و ترس از مرگ ناگهانی. این علائم می توانند در هر زمان و هر موقعیتی رخ دهند و بدون هیچ هشداری ظاهر شوند.

کسانی که به اختلال پانیک مبتلا هستند، ممکن است فعالیت های روزانه شان را نتوانند انجام دهند و به علت ترس و اضطراب از تماس با دیگران اجتناب کنند تا از شروع حمله پانیک جلوگیری کنند. مدت زمان حمله به طور معمول تقریبا 10 تا 30 دقیقه می باشد. با هر حمله، احساس شدید اضطراب، ترس و نگرانی ایجاد می شود و در عرض چند دقیقه تشدید می شود.

بروز بیماری پانیک دلایل متعددی دارد که در اینجا به آنها اشاره می کنیم:

  • علل ژنتیکی و ارثی
  • مصرف زیاد چای، قهوه و سیگار در افراد مستعد
  • استفاده از مواد مخدر مانند حشیش و سایر محرک ها
  • بی خوابی بیش از حد
  • برخی بیماری ها مانند پرکاری تیروئید و دیابت
حمله پانیک چه علائمی دارد؟

علل ایجاد حملات پانیک چیست؟

تا به امروز پاسخ قطعی در مورد علل حملات پانیک وجود ندارد و دقیقاً مشخص نیست که چه مسئله ای موجب حملات پانیک می شود، ولی باید توجه داشت که عوامل خاصی می توانند در ایجاد این اختلال تاثیر داشته باشند. در ادامه به بررسی این عوامل می پردازیم تا بتوانید آنها را بشناسید.

عوامل بیولوژیکی و فیزیکی: اختلال در برخی هورمون ها در بدن باعث اختلال هراس در بدن می شود. شرایطی مانند بارداری، کم کاری یا پرکاری تیروئید، دیابت، بیماری کلیوی و غیره اموجب ایجاد اختلال در سیستم هورمونی بدن که منجر به حملات عصبی و استرس می گردد، می شوند.

تاثیر ژنتیک و وراثت در بروز حملات پانیک: عوامل ژنتیکی و ارثی را می توان از اصلی ترین علل اختلال پانیک دانست. اگر در خانواده ای هستید که والدین شما از حملات اضطرابی رنج می برند، به احتمال زیاد شما نیز همین رفتار را دارید. البته نمی توان گفت که این اختلال به یک ژن خاص بستگی دارد، اما ترکیب برخی از ژن ها می تواند چنین مشکلی را ایجاد کند.

تأثیر محیط و جامعه بر اختلال هراس یا پانیک: یکی از رایج ترین عللی که می توان برای بروز این اختلال ذکر کرد، محیط و جامعه است. بسیاری از مردم به علت مشکلات خانوادگی، تغییرات ناگهانی محیط زندگی، مرگ عزیزان، زلزله، بیماری و … دچار اختلالات عصبی می شوند و گاهی این حملات تا حدی ادامه می یابد که فرد دچار اختلال هراس می شود.

بعضی از بررسی ها نشان می دهد که واکنش طبیعی بدن شما به جنگ یا گریز ممکن است با حملات پانیک مرتبط باشد. به عنوان مثال، اگر یک خرس گریزلی شما را تعقیب کند، بدن شما به طور غریزی واکنش نشان می دهد. ضربان قلب و تنفس شما با آماده شدن بدن برای موقعیت های تهدید کننده زندگی افزایش می یابد.

روش های درمان اختلالات پانیک

ابتدا باید ذکر کرد حملات پانیک به طور صد در صد قابل درمان نیستند اما با کمک برخی روش ها می توان تا حدودی به درمان آن ها کمک کرد و در ضمن از شدت گرفتن این حملات جلوگیری کرد. در ادامه برخی روش های درمان را برای شما ذکر خواهیم کرد :

روان درمانی : روان درمانی مبتدی ترین درمان تاثیرگذار برای حملات پانیک و اختلال ترس است. روان درمانی ممکن است به شما در درک حملات پانیک و اختلال پانیک کمک کند و یاد بگیرید که با آن ها کنار بیایید. یک نوع روان درمانی به نام رفتار درمانی شناختی می تواند به شما کمک کند علائم هراس را به وسیله تجربه شخصی تان مرتب کنید. به این ترتیب، درمانگر به شما کمک می کند تا به مرور زمان و با خیال راحت علائم حمله پانیک را تحت کنترل تان قرار دهید.

در ضمن درمان درست می تواند به شما کمک کند بر ترس خود از شرایط هایی که به علت حملات پانیک خود از آنها اجتناب کرده اید غلبه کنید. برای دیدن نتایج درمان زمان و تلاش زیادی لازم است. علائم حمله پانیک ممکن است در عرض چند هفته بهبود یابند یا ظرف چند ماه ناپدید شوند. بنابراین بهتر است از هم اکنون برای کنترل حملات پانیک یا درمان عود اختلال برنامه ریزی کنید.

دارو درمانی : برای درمان پانیک، از برخی داروهای خاص نیز استفاده می شود که هر یک از این داروها به نوعی می توانند موثر واقع شوند. این داروها شامل مهارکننده‌های بازجذب سروتونین، مهارکننده‌های بازجذب سروتونین و نوراپی‌نفرین (SNRIs)، بنزودیازپین‌ها می باشند. در صورتی که یکی از داروها برای شما مؤثر نباشد، بهترین دکتر اعصاب و روان در تهران ممکن است تغییر دارو یا ترکیبی از برخی داروها را برای بیشتر شدن اثربخشی و معین کردن بهترین داروی ضد پانیک توصیه کند. باید بدانید که ممکن است چند هفته زمان ببرد تا علائم پس از آغاز مصرف اولین دارو بهبود یابد.

روش های درمان اختلالات پانیک

آیا حملات پانیک خطرناکند؟

بسیاری از افرادی که حملات پانیک را تجربه می کنند می ترسند که دچار حمله قلبی، سکته مغزی یا عقل خود شوند. به همین دلیل، سوالی که بیشتر بیماران را نگران می کند این است که آیا حمله پانیک خطرناک است یا خیر؟ آیا این بیماری باعث مرگ می شود؟

در پاسخ به این افراد باید ذکر کرد که خوشبختانه این بیماری به هیچ وجه منجر به مرگ فرد نمی شود ولی به علت ترس فرد باعث اختلال در زندگی روزمره فرد می گردد. فردی که از حملات پانیک رنج می برد از حضور در مکان های شلوغ اجتناب می کند زیرا می ترسد در طول حمله نتواند از مکان های شلوغ فرار کند. فردی که از حملات پانیک رنج می برد باید هر ساعت به اورژانس مراجعه کند تا وضعیت سلامتی خود را بررسی کند. و آزمایش برای ایمن تر بودن کارهای زیادی انجام می دهد. بنابراین این بیماری خطرناک نیست و فقط نیاز به مراقبت ویژه دارد. البته در چنین شرایطی همراهی فرد مبتلا به مکان های پرتردد بهترین گزینه است.

عوارض حملات پانیک چیست؟

حملات پانیک خطرناک نیستند اما ممکن است برخی مواقع با برخی عوارض و مشکلات همراه باشند که در ادامه می خواهیم آن ها را برای شما ذکر کنیم :

  • فرد ترس از انجام کارهای عادی، روزمره مانند فوبیا از رانندگی یا بیرون بودن دارد.
  • فرد فوبیا از بیمار شدن یا انجام معاینه پزشکی دارد
  • از محیط های شلوغ و اجتماعی دوری می کند
  • افراد در مدرسه، محل کار یا در زمینه مالی مشکلاتی دارند.
  • این افراد به سمت انزوا و در نهایت اضطراب و افسردگی می روند.
  • فرد مواد مخدر یا الکل مصرف می کند.
  • فرد بیمار افکار و اعمال خودکشی دارد
  • ممکن است فردی فوبیا از انجام برخی کارها داشته باشد و قرار گرفتن در این محیط ها باعث اضطراب او شود، بنابراین به دیگران وابسته است.
عوارض حملات پانیک چیست؟

کلام آخر

افراد بسیاری هستند که از بیماری پانیک رنج می برند و به دنبال یافتن راه حلی برای این مشکل هستند. می توان گفت این هراس ها و اختلالات دارای درمان قطعی نیستند اما با کمک برخی روش ها و داروها قابل پیشگیری می باشند. ما سعی کردیم در این مقاله مطالب بسیار مفیدی در رابطه با این موضوع در اختیار شما قرار دادیم تا بتوانید در صورت ابتلا به این بیماری، مشکل خود را سریعا تشخیص دهید و برای درمان اقدام کنید.

از این که تا پایان این مقاله ما را همراهی کردید، از شما بسیار متشکریم و در صورتی که هر گونه انتقاد یا پیشنهاد در رابطه با حمله پانیک چه علائمی دارد؟ دارید، می توانید از طریق سایت تاپتنا با ما در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا