سلامتی و درمانی

فشار خون نرمال چقدر است ؟【سال1402】❤️

فشار خون نرمال نشان دهنده سلامت قلب و شریان‌های شما می باشد. زمانی که احساس درد، گیجی و علائم دیگری که نشانه افت فشار و یا فشار خون بالا می باشد را داشتید، اگر به پزشک مراجعه نکنید و به دنبال درمان نروید امکان عواقب بد برای شما وجود دارد، از مشکلات قلبی و عروقی گرفته تا انواع سکته و بیماری های مرتبط، تمام این ها می توانند به دنبال یک فشار خون غیر نرمال به وجود آیند. بنابراین داشتن فشار خون نرمال بسیار برای سلامتی فرد ضروری است. فشار خون بالای درمان نشده خصوصاً می‌تواند به رگ‌های خونی، قلب، کلیه‌ها و مغز آسیب برساند. اگر شما می خواهید بدانید که فشار خون نرمال چقدر است؟ می توانید در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا پاسخ سوال خود را دریافت کنید.

فشار خون چیست؟

فشار خون به نیرویی گفته می شود که خون وارد دیواره شریان‌ها وارد می گردد. مهم ترین مشکلی که با فشار خون ارتباط دارد، این است که اندازه آن از مقدار نرمال (۱۲۰/۸۰ میلی‌متر جیوه) بالاتر یا پایین‌تر باشد. هر سال بسیاری از مردم جهت درمان صددرصدی فشار خون بالا (پرفشاری خون) به دکتر متخصص مراجعه می‌کنند. زیرا در صورتی که فشار بالا برود، خطراتی برای سلامتی دارد.

فشار خون نرمال چقدر است؟

فشار خون نرمال بسته به سن، شرایط جسمی و مواردی ازاین‌ دست متفاوت است. با این‌ حال به‌صورت یک مقدار کلی و مرجع، انجمن فشار خون آمریکا فشارخون نرمال را کمتر از ۱۲۰/۸۰ بیان کرده است. عدد اول مثلاً ۱۲۰ به آن فشار خون سیستولیک یا حداکثر که فشار قدرت قلب را به هنگام پمپاژ خون نشان می دهد گفته می شود، عدد دوم مثلاً ۸۰ که به آن فشار خون حداقل یا دیاستولیکی گفته می شود هم هنگام فعالیت‌های مختلف تغییر می‌کند، که بیانگر این است که بین پمپاژهای قلب، در حال استراحت فشار چقدر است. این عدد تقریباً همیشه ثابت است.

اگر در زمان استراحت و یا بعد از ورزش فشار خود را بگیرید، در هر دو، میزان فشار دیاستولیک با هم برابر و ثابت است ولی فشار سیستولیک با هم متفاوت می باشد. به همین علت هنگام گرفتن فشار باید اندکی استراحت کرده تا ضربان قلب بالای شما به حالت نرمال خود برسد و اندازه گیری بدون مشکل باشد.

کدام یک از اعداد فشار خون نرمال اهمیت بیشتری دارد؟

همانطور که میزان فشار خون به صورت دو عددی اندازه گیری و نشان داده می شود هر دوی این اعداد یعنی چه فشار سیستولیک و چه فشار دیاستولیک در تعیین طبیعی‌ بودن، بالا بودن یا پایین‌ بودن فشار از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. پس اگر هر کدام از اینها پایین تر و یا بالاتر از حد معمول و طبیعی خود باشد، قطعاً به بررسی‌های دقیق‌تر و مراقبت‌های پزشکی بیشتر نیاز دارد.

مینیمم فشار خون باید چند باشد؟

به صورت ایده‌آل، فشار خون نرمال بین 90.60میلی‌متر جیوه و120.80میلی‌متر جیوه قرار دارد. در صورتی که فشار بیشتر از 14.9 باشد، فشار بالا گفته می شود و اگر کمتر از 9.6 باشد فشار پایین گفته می شود .

میزان فشار خون نرمال

فشار خون نرمال در سنین مختلف

همانگونه که شرایط جسمی، بیماری‌های زمینه‌ای و جنسیت در میزان فشارخون نرمال یک فرد تاثیر مستقیمی دارد. سن افراد نیز در میزان فشار بسیار تاثیر گذار بوده و مهمترین معیار میزان فشار می باشد که به شرح آن ها می پردازیم:

  • فشار خون نرمال برای سالمندان: به دلیل مشکلات قلبی و عروقی که درون سالمندان به مرور زمان شکلم می گیرد و همچنین سرخرگ‌ها به صورت طبیعی با افزایش سن، سفت‌تر می‌شوند و عواملی همچون استرس می‌تواند عبور طبیعی خون را مختل کند فشار خون نرمال آن ها کمی بالاتر از حد معمول خود می شود. ولی باز هم بهتر است فشار محدوده 12.8 باشد. اما اگر برای افراد مسن، فشار خون سیستولیک بین ۱۱۶ تا ۱۴۲ و فشار خون دیاستولیک بین ۸۱ تا ۸۹ باشد، نرمال در نظر گرفته می‌شود.
  • فشار خون نرمال در آقایان: فشار خون آقایان بسته به سنشان متفاوت است. به گونه ای که در آقایانی که سن آنها بین ۱۸ تا ۳۹ سال است میزان طبیعی فشار خون ۱۱۹/۷۰ mm Hg  است. آقایانی که سن آنها بین ۱۸ تا ۳۹ سال است میزان طبیعی فشار خون ۱۱۹/۷۰ mm Hg  است. در آقایان سن ۴۰ تا ۵۹ سال فشارخون نرمال ۱۲۴/۷۷ mm Hg و در مردان ۶۰ سال به بالا فشار خون در اندازه ۱۳۳/۶۹ mm Hg نرمال در نظر گرفته می‌شود.
  • فشار خون نرمال در خانم‌ها: در زنان نیز میزان فشار خون طبیعی بسته به سن و شرایط جسمانی و بیماری های زمینه ای متفاوت می باشد. مثلا شرایطی مانند بارداری، اضافه‌وزن یا یائسگی تاثیر مستقیمی در میزان فشار دارد. بطوریکه برای زنان جوان این میزان ۱۱۰/۶۸ mm Hg است و برای زنانی که سن آن ها بین 40 تا 60 است و نزدیک به دوران یائسگی آنها می باشد و یا یائسه شده اند، میزان فشار خون نرمال ۱۲۲/۷۴ mm Hg است. در زنان بالای ۶۰ سال هم میزان فشار خون در محدوده ۱۳۳/۶۹ mm Hg طبیعی می باشد.
  • فشار خون طبیعی برای نوجوانان: میزان فشار نوجوانان در رده سنی 13تا 17 سال باید کمتر از 120.80 میلی متر جیوه باشد. در نتیجه فشار خون بالا یا سیستولیک آن ها باید بین ۱۲۰ تا ۱۲۹ میلی‌متر جیوه و فشار خون دیاستولیک هم باید کمتر از ۸۰ میلی‌متر جیوه و بین ۵۰ تا ۸۰ در نظر گرفته شود.
  • فشار خون نرمال برای کودکان: در کودکان نیز میزان فشار بسته به سن تغییر می کند به گونه ای که در دوره نوزادی میزان فشار خون حداکثری آن ها در بیشترین حالت خود بین ۹۰ تا ۱۰۰ است و فشار خون پایین بین ۵۰ تا ۶۰می باشد هرچه سن بالاتر برود میزان فشار نرمال هم تغییر می کند. کودکان در سن مدرسه باید فشار خون سیستول ۹۷ تا ۱۱۲ میلی‌متر جیوه و فشار خون دیاستول ۵۶ تا ۷۱ میلی‌متر جیوه را دارا باشند.
  • فشار خون نرمال در زنان باردار: یکی از مهم ترین شاخصه ای که یک زن باردار باید به طور مداوم توسط پزشک چک کند فشار خون نرمال خود می باشد. زیرا بالارفتن فشار خون باعث مسمومیت بارداری و حتی سقط جنین می شود، همچنین فشار خون پایین هم باعث رسیدن آسیب‌های زیادی به مادر و جنین خواهد شد.
  • فشار خون نرمال در هنگام خواب: فشار خون نرمال در زمان بیداری و خواب باهم متفاوت است به گونه ای که در هنگام خواب فشار خون نرمال از حد طبیعی خود 20 در صد کمتر می باشد، که این امر بسیار طبیعی است و به اصطلاح به‌ عنوان غوطه‌ ور شدن شبانه شناخته می‌شود.

تشخیص فشار خون نرمال با دستگاه دیجیتال

برای افراد مسن که فشار خون آن ها درمان نشده و یا افرادی که سابقه فشار بالا و یا پایین دارند و باید به طور مداوم فشار خود را اندازه گیری کنند استفاده از دستگاه های فشارسنج دیجیتالی بسیار مناسب است. همچنین برای کسانی که به دلیل مشکلات قلبی و عروقی باید بطور مرتب فشار آن ها چک شود تا در یک میزان نرمال نگه داشته شود هم بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.

یک نکته بسیار مهم در این دستگاه ها، استاندارد بودن بر اساس استانداردهای جهانی کالیبره می باشد و هرچه میزان دقت دستگاه بالاتر باشد، اعداد فشار خون طبیعی نشان‌ داده‌ شده. در این دستگاه‌های دیجیتالی دقیقاً شبیه به اعداد ذکرشده برای هر سن خواهد بود. بسته به میزان دقت دستگاه ممکن است اعداد فشار خون نرمال با دستگاه دیجیتال کمی با دستگاه فشارسنج های معمول فرق داشته باشد.

تشخیص فشار خون نرمال با دستگاه دیجیتال

تشخیص فشار خون بالا

راه تشخیص بالا بودن فشار، اندازه گیری آن می باشد. هر زمان که به پزشک مراجعه می کنید پزشک فشار شما را می سنجد و اگر میزان فشار در آن لحظه بالا باشد توصیه می کند که برای چند دفعه در هفته آن را مرتب اندازه گیری کنید تا با بررسی علائم موجود تشخیص خود را بدهد. خیلی کم امکان دارد که دکتر پس از تنها یک خوانش تشخیص را بر بالا بودن فشار بگذارد. پزشک نیازمند مشاهده شواهدی حاکی از یک مشکل پایدار است. زیرا فشار بالا در مطب امکان دارد ناشی از قرار گرفتن در آن محیط باشد، مثلا استرس حضور در مطب پزشک می تواند در افزایش فشار نقش داشته باشد.

اگر فشار شما بالا باشد پزشک علاوه بر بررسی علائم فشار بالا، انجام آزمایش هایی را جهت پیدا کردن بیماری های زمینه ای تجویز می کند. این آزمایشات می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • آزمایش ادرار
  • غربالگری کلسترول و سایر آزمایش های خون
  • تست فعالیت الکتریکی قلب با الکتروکاردیوگرام (EKG ، که گاهی به آن ECG گفته می شود)
  • سونوگرافی قلب یا کلیه ها

این آزمایش‌ها می‌تواند به پزشک در تشخیص مشکلات ثانویه ناشی از فشار خون بالا کمک کند. علاوه بر این، آن‌ها می‌توانند اثرات ناشی از افزایش فشار خون بر اندام‌ها را بررسی کنند. در این مدت ممکن است پزشک درمان پرفشاری را شروع کند. درمان زودهنگام ممکن است خطر آسیب پایدار را کاهش دهد.

علائم فشار خون بالا چیست؟

  • سردرد
  • تنگی نفس
  • خون دماغ
  • گرگرفتگی
  • سرگیجه
  • درد قفسه سینه
  • تغییرات دید
  • وجود خون در ادرار

اگر این علائم را دارید باید به پزشک مراجعه کنید. البته همه کسانی که فشار خون بالا دارند همه ی این علائم را ندارند. بعضی وقت ها مشاهده علائم فشار خون بالا به صورت پی در پی می‌تواند باعث بروز خطرات جدی برای سلامت افراد شود. بهترین راه برای فهمیدن میزان فشار خون بالا اندازه گیری آن بطور منظم می باشد. اغلب دکترها در هر مراجعه فشارخون افراد را اندازه گیری می‌کنند. در صورتی که فقط سالی یکبار به چکاپ می روید، با دکتر خود در مورد خطرات ناشی از بالا و سایر اقداماتی که ممکن است در اندازه‌گیری به شما کمک کند، صحبت کنید. مثلا، اگر سابقه خانوادگی بیماری‌های قلبی یا فاکتورهای خطر ایجاد این بیماری را دارید، ممکن است پزشک توصیه کند که خود را دو بار در سال چک کنید. این کار به شما و پزشکتان کمک می‌کند قبل از بروز مشکل، در جریان وقوع آن باشید.

پرفشاری اولیه و ثانویه چیست؟

به مرور زمان و بدون دلیل مشخصی، پرفشاری اولیه و یا همان پرفشاری اساسی برای بیشتر افراد رخ می دهد. پزشکان و محققان هم هنوز به نتیجه ای در مورد اینکه چه مکانیسم‌هایی موجب افزایش تدریجی فشار می شود نشده اند. مجموعه‌ای از عوامل که امکان نقش داشتن در فشار بالا را دارند به شرح زیر می باشد:

  • ژن‌ها
  • تغییرات فیزیکی: بعضی وقت ها یک تغییر فیزیکی در بدن باعث بروز مشکلاتی در کل بدن می شود. یکی از این مشکلات فشار خون بالا می باشد. مثلا، تغییرات عملکرد کلیه به علت افزایش سن باعث برهم خوردن تعادل طبیعی نمک‌ها و مایعات در بدن می شود. در نتیجه افزایش فشار را با خود به همراه دارد.
  • محیط: نداشتن فعالیت و ورزش، رژیم غذایی ضعیف و نا مناسب، به مرور زمان بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. برخی از مدل های زندگی باعث بالا رفتن وزن می شوند. اضافه وزن یا چاقی می تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش دهد.

پرفشاری ثانویه با سرعت و خیلی شدید تر از پرفشاری اولیه اتفاق می افتد. مبتلا شدن به بیماری‌های مختلف و مصرف بعضی از داروها می تواند باعث بروز پرفشاری ثانویه شود، که عبارتند از:

  • بیماری کلیوی
  • آپنه انسدادی خواب
  • نقایص مادرزادی قلب
  • مشکلات تیروئید
  • عوارض جانبی داروها
  • مصرف مواد مخدر
  • سوء مصرف یا مصرف مزمن الکل
  • مشکلات غده آدرنال
  • برخی از تومورهای غدد درون ریز
پرفشاری اولیه و ثانویه چیست؟

درمان فشار خون بالا چیست؟

عواملی شامل نوع پرفشاری و علل شناسایی شده در انتخاب بهترین روش درمانی به نفرولوژیست کمک می‌کنند

درمان پرفشاری اولیه: تغییر روش و سبک زندگی می تواند در درمان پرفشاری اولیه تاثیر به سزایی داشته باشد. اگر تغییر سبک زندگی توانایی درمان را نداشت و درمان خانگی هم بی تاثیر بود، ممکن است پزشک برای درمان دارو تجویز کند.

درمان پرفشاری ثانویه: اگر بیماری زمینه ای دیگری، باعث فشار خون شود، برای درمان بر روی این بیماری‌ها تمرکز می شود. مثلا اگر شروع خوردن دارویی موجب افزایش فشار خون شده باشد، پزشک داروهای دیگری که این عارضه جانبی را ندارند تجویز می کند.

در بعضی مواقع، فشار خون بالا علی‌رغم درمان علت اصلی همچنان پابرجاست است.در چنین مواقعی دکتر فوق متخصص فشار خون امکان دارد برای کمک به کاهش، در ایجاد تغییرات در سبک زندگی و تجویز داروها با شما همکاری کند. همچنین روش های درمانی پرفشاری خون در حال پیشرفت می باشد. به گونه ای که امکان دارد درمانی که اول مؤثر بود به مرور زمان تاثیر کمتری داشته باشد. در چنین مواقعی دکتر شما برای بهبود روند درمان  به همراهی با شما ادامه خواهد داد. در بسیاری از افراد تجویز داروها مورد آزمون و خطا قرار می‌گیرند. ممکن است لازم باشد برای رسیدن به یک، یا ترکیبی از داروهای اثرگذار، داروهای مختلفی را پزشک امتحان کند.

برخی از داروهای مورد استفاده در درمان پرفشاری خون عبارتند از:

  • مسدود کننده‌های بتا
  • دیورتیک‌ها
  • مهار کننده های ACE.
  • مسدود کننده‌های گیرنده آنژیوتانسین-2 (ARBها)
  • مسدود کننده‌های کانال کلسیم
  • آگونیست‌های آلفا -2

درمان‌های خانگی فشار خون بالا

با تغییراتی در سبک زندگی خود می توان فشارخون بالا و سرگیجه را به روش درمان خانگی درمان کرد. تغییرات سبک زندگی سالم می‌تواند در کنترل عوامل ایجاد کننده فشار خون بالا کمک کننده باشد. در اینجا برخی از رایج‌ترین روش‌های درمان خانگی فشار خون بالا اشاره شده است.

  • ایجاد رژیم غذایی سالم
  • افزایش فعالیت فیزیکی
  • رسیدن به وزن سالم
  • مدیریت استرس
  • اتخاذ سبک زندگی پاک تر

کلام آخر

فشار خون جزو بیماری های بسیار مهم در افراد است که موجب سکته مغزی، حمله قلبی، نارسایی احتقانی قلب و ورم‌ ریه، نارسایی‌ کلیه و آسیب چشمی و مشکل بینایی از عوارض اصلی فشار خون بالا هستند. پس درمان آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد.

ما در این مقاله تمام تلاش خود را کردیم تا اطلاعات دقیق و مفیدی در مورد فشار خون و نحوه درمان آن و همچنین اینکه میزان فشار خون نرمال چقدر است در اختیار شما قرار دهیم. از اینکه تا پایان این مقاله با ما همراه بودید، از شما بسیار سپاس گزاریم و در صورتی که هر گونه انتقاد یا پیشنهاد در رابطه با این موضوع دارید، می توانید از طریق سایت تاپتنا با ما در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا