برای دفع سنگ کلیه چه بخوریم؟【سال1402】❤️
افراد بسیاری هستند که از بیماری های کلیوی از جمله سنگ کلیه رنج می برند و به دنبال یافتن راه حلی برای این مشکل هستند. سنگ کلیه جزو بیماری های بسیار رایج کلیوی است که با درد زیادی همراه می باشد و ممکن است بیمار را آزار دهد. در صورتی که افراد به این بیماری مبتلا هستند، باید سریعا از پزشک متخصص که در این حوزه مهارت دارد کمک بگیرند و در ضمن نکات تغذیه ای را به خوبی رعایت کنند. ما سعی داریم که در این مقاله مطالب ارزشمندی در رابطه با این موضوع در اختیار شما قرار دهیم و در ضمن پاسخ سوال : برای دفع سنگ کلیه چه بخوریم؟ را برای شما ذکر کنیم. پس با ما همراه باشید.
سنگ کلیه چیست؟
سنگ کلیه از جمله بیماری های بسیار متداول و رایج دستگاه ادراری است که هر سال افراد بسیاری در تمام دنیا آن را تجربه می کنند. یکی از علل اصلی ابتلا به این بیماری، مصرف آب آشامیدنی ناسالم حاوی مواد معدنی و املاح فراوان است که موجب تجمع این املاح در کلیه ها و مجاری ادراری و تولید سنگ کلیه می شود. سنگ های کلیه معمولاً بدون درد هستند و تشکیل آن ها نمی تواند برای بیمار درد ایجاد کند.
اما هنگامی که این سنگ تشکیل شده در داخل کلیه ها و مجاری ادراری حرکت می کند، می تواند موجب تخریب مجاری و در نتیجه خونریزی از این مجاری گردد و اگر به وسیله ادرار دفع شود، درد شدید در ناحیه آلت تناسلی و احساس مثانه ایجاد می شود. این درد در اثر حرکت سنگ در مجرای ادرار و کشیده شدن دیواره مجاری ادرار ایجاد می شود که می تواند باعث خونریزی نیز شود.
سنگ های کلیه را تجمع املاح معدنی در داخل کلیه ها و مجاری ادراری می گویند و سنگ های کلیه از تجمع این املاح به وجود می آیند و این سنگ ها معمولاً می توانند در قسمت های مختلف دستگاه ادراری ایجاد شوند. سنگ های کلیه می توانند در مجرای فوقانی، نزدیک کلیه تشکیل شوند یا به سمت پایین حرکت کرده و در مجاری ادراری تشکیل گردند. سنگ کلیه معمولاً می تواند موجب بروز عفونت در کلیه شود و این عفونت متناسب با محل تشکیل، ممکن است نام های مختلفی داشته باشد. عفونت هایی که در قسمت های فوقانی دستگاه ادراری مانند کلیه ها و مجاری کلیه ایجاد می شوند، پیلونفریت نامیده می شوند.
انواع سنگ کلیه
دانستن اینکه چه نوع سنگ کلیه داریم به ما کمک می کند تا راه درست پیشگیری و درمان آنها را پیدا کنیم. بنابراین توصیه می شود پس از برداشتن سنگ کلیه، آن را ذخیره کرده و برای تعیین نوع آن به آزمایشگاه ارسال کنید. انواع سنگ کلیه عبارتند از:
سنگ های کلسیمی: سنگ های اگزالات کلسیمی متداول ترین نوع سنگ کلیه و سنگ های کلسیمی می باشند. اگزالات از طریق غذاهایی از جمله شکلات، آجیل و بعضی میوه ها و سبزیجات مثل اسفناج جذب می گردند و روزانه به وسیله کبد بدن تولید می شوند. استفاده مقدار زیاد ویتامین D در رژیم غذایی و جراحی بای پس روده، خطر غلظت کلسیم و اگزالات در ادرار را افزایش می دهد. بعضی از داروهای ضد تشنج و ضد افسردگی از جمله توپیرامات و اسیدوز توبولار کلیوی نیز خطر ابتلا به سنگ های فسفات کلسیمی را در انسان ها می افزایند.
سنگ های استروویت: این سنگ ها به دلیل مبتلا شدن به عفونت های مکرر دستگاه ادراری به وجود می آیند و می توانند به سرعت ایجاد شوند و علائم جدی و آزاردهنده ای داشته باشند
سنگ های اسید اوریک: این سنگ ها نوعی سنگ کلیه هستند که در افراد مبتلا به اسهال مزمن، سوء جذب، دیابت، کسانی که مقدار پروتئین بالایی در رژیم غذایی خود مصرف می کنند و برخی بیماری های ژنتیکی مشاهده می شوند.
سنگهای سیستئینی: این ها انواع نادری از سنگهای کلیه هستند که در افراد مبتلا به سیستینوری ارثی مشاهده میشوند.
علل ابتلا به سنگ کلیه چیست؟
علت اصلی سنگ کلیه تولید کمتر از یک لیتر ادرار در روز می باشد. به همین علت سنگ کلیه در نوزادان نارس که مشکلات کلیوی دارند بسیار رایج است. از این رو، تشکیل سنگ کلیه بیشتر در افراد 20 تا 50 ساله مشاهده می شود. جنسیت نیز می تواند نقش بسزایی بر این مسئله داشته باشد، طبق گفته موسسه ملی دیابت و بیماری های گوارشی و کلیوی (NIDDK)، آقایان بیشتر از خانم ها از این بیماری رنج می برند. علاوه بر این، سابقه خانوادگی ممکن است درصد سنگ ها را افزایش دهد. سایر عوامل تأثیرگذار عبارتند از:
- کم آبی بدن
- چاقی
- غذاهای سرشار از پروتئین، نمک یا گلوکز
- پرکاری پاراتیروئید
- جراحی بای پس معده
- بیماری های التهابی روده که باعث افزایش جذب کلسیم می شود.
- داروهای ضد تشنج مصرف کنید
سنگ کلیه چه علائمی دارد؟
سنگ کلیه با علائمی همراه است که در ادامه می خواهیم آن ها را برای شما بیان کنیم :
درد یا سوزش هنگام ادرار کردن : هنگامی که سنگ به حالب و مثانه می رسد، ادرار با درد و احساس سوزش همراه است. در صورتی که نمی دانید سنگ کلیه دارید، امکان دارد درد و سوزش در زمان ادرار را با عفونت اشتباه گرفته شود. در این صورت پیشنهاد می کنم قطعا در این حوزه با بهترین دکتر سنگ کلیه در تهران مشورت کنید.
تکرر ادرار : با سنگ کلیه، مدام احساس نیاز به دستشویی رفتن و ادرار کردن دارید. در حقیقت در این موارد حجم ادرار شما بسیار کم می شود.
خون در ادرار : یکی از علائم رایج کسانی که از سنگ های ادراری رنج می برند وجود خون در ادرار است. خون ممکن است قرمز، صورتی یا قهوه ای باشد و گاهی اوقات این علائم تنها از طریق آزمایش مشخص می شود.
ادرار بدبو : اگر ادرار بوی بدی بدهد، نشانه عفونت در کلیه ها یا سایر قسمت های مجاری ادراری است. برای تعیین اینکه آیا عفونت ناشی از سنگ است یا عوامل دیگر، باید از یک دکتر کمک بگیرید.
تهوع و استفراغ : داشتن حالت تهوع و استفراغ در کسانی که مبتلا به این بیماری اند، بسیار رایج است. سنگ کلیه اعصاب دستگاه گوارش را تحریک می کند و باعث ناراحتی معده می شود.
تب : تب و لرز نیز یکی از علائم عفونت کلیه ها یا سایر قسمت های مجاری ادراری است. هر گونه تب و لرز همراه با درد نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد و نباید به آن بی توجهی کرد.
درد در پشت، شکم و پهلو : یکی از بدترین دردهایی که می توانید تصور کنید، درد ناشی از سنگ کلیه است. بعضی از کسانی که از این عارضه رنج می برند، درد را با درد زایمان یا چاقو زدن مقایسه می کنند. درد سنگ کلیه هنگامی آغاز می شود که سنگ به سمت حالب باریک حرکت می کند و به کلیه فشار می آورد و آن را مسدود می کند. وقتی حالب سعی می کند این سنگ را با انقباض دفع کند، درد نیز آغاز می شود. هر موج درد امکان دارد چند دقیقه زمان ببرد، سپس فروکش کرده و برگردد.
روش های درمان سنگ کلیه
برای درمان سنگ کلیه از روش های مختلفی استفاده می شود که در ادامه شما را با این روش ها بیشتر آشنا خواهیم کرد:
داروهای سنگ کلیه: ممکن است شما جهت تسکین یافتن درد به مسکن و برای از بین بردن عفونت به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید. سایر داروها عبارتند از:
- آلوپورینول (زیلوپریم) برای سنگ های اسید اوریک
- محلول های فسفر جهت پیشگیری از تشکیل سنگ های کلسیمی
- ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینوفن برای درد
- بی کربنات سدیم یا سیترات سدیم جهت پیشگیری کردن از اسیدی شدن ادرار
قوی ترین قرص برای دفع سنگ کلیه : بهترین دکتر کلیه در تهران برای از بین بردن هر نوع سنگ کلیه داروهای خاصی را تجویز می کند. به عنوان مثال، از آنجایی که بیشتر انواع سنگهای کلیه، سنگهای کلسیمی هستند، پزشکان به طور معمول داروهایی را تجویز می کنند که حجم ادرار را افزایش می دهند. نیازیدها یکی از داروهای بسیار موثر هستند که حجم ادرار را در شبانه روز می افزایند و در نهایت سنگ کلیه را از بین می برند.
سنگ شکن کلیه : در صورتی که درمان سنگ کلیه در خانه یا با دارو جواب نداد، باید از روش های دیگر استفاده کرد. یکی از این روش ها سنگ شکن می باشد که از امواج صوتی برای شکستن سنگ های بزرگ از خارج بدن استفاده می کند تا حالب به سمت مثانه باز شود. این روش نیاز به بیهوشی دارد و ممکن است باعث کبودی شکم و پشت یا خونریزی در اطراف کلیه گردد.
جراحی سنگ کلیه : جراحی ممکن است آخرین راه حل باشد که در آن دکتر متخصص سنگ های کلیه را به وسیله برشی کوچک خارج می کند. هنگامی که سنگ باعث انسداد و عفونت شود یا به کلیه آسیب زند، اندازه سنگ به حدی باشد که قابل برداشتن نیست و هنگامی که درد زیاد و غیرقابل تحمل باشد، دکتر کلیه برای درمان از روش جراحی کمک می گیرد. رژیم غذایی پس از جراحی کلیه نیز باید به طور صحیح رعایت گردد.
اورتروسکوپی : هنگامی که سنگی در حالب یا مثانه گیر می کند، متخصصان آن را با استفاده از تجهیزاتی به نام یورتروسکوپ خارج می کنند. به این ترتیب یک سیم کوچک با دوربین از مجرای ادرار و مثانه عبور داده می شود، سپس سنگ خارج می شود، در ادامه سنگ برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال می شود.
برای دفع سنگ کلیه چه بخوریم؟
اگر بخواهید علاوه بر کمک پزشک، خود از ایجاد سنگ در کلیه پیشگیری کنید یا سنگ کلیه را در منزل تان درمان کنید، چه می خورید و چه می نوشید به همان اندازه مهم است که چه چیزی نمی خورید. در اینجا چند قانون مهم وجود دارد که پاسخ سوال، برای دفع سنگ کلیه چه بخوریم را می دهد :
1 . مایعات فراوان بنوشید: همان گونه که چندین مرتبه اشاره کرده ایم، بهترین نوشیدنی برای سنگ کلیه آب است. با این حال، می توانید از مایعات دیگری نیز برای رقیق کردن مواد شیمیایی تشکیل دهنده سنگ یا نرم کردن شرایط حذف آن استفاده کنید.
2 . مصرف مرکبات را افزایش دهید: مرکبات و آب آن ها منبع بسیار خوبی برای پیشگیری و دفع سنگ ها هستند. حتماً لیمو، پرتقال و گریپ فروت را در رژیم غذایی روزانه تان داشته باشید.
3 . مصرف کلسیم و ویتامین D را بالا ببرید: با کاهش سطح کلسیم دریافتی شما سطح اگزالات بیشتر می شود. با این حال، به یاد داشته باشید که کلسیم را از رژیم غذایی خود دریافت کنید، زیرا مکمل های کلسیم نقش مهمی در تشکیل سنگ دارند. همانطور که قبلا ذکر شد، شیر، ماست و پنیر مهمترین منابع کلسیم هستند. منابع گیاهی غنی از کلسیم مانند حبوبات و سبزیجات با برگ های سبز تیره نیز برای این بیماری بسیار مفید هستند. در ضمن غذاهایی که ویتامین D دارند را نیز به صورت روزانه مصرف کنید، این ویتامین موجب جذب بهتر کلسیم می شود. شما میتوانید ویتامین D را به وسیله ماهیهای چرب از جمله ماهی آزاد و زرده تخممرغ دریافت کنید.
4 . آجیل : مصرف آجیل حاوی سطوح بالای اگزالات برای انواع خاصی از سنگ ها توصیه نمی شود، بنابراین قبل از مصرف آجیل یا بریدن آنها حتما با پزشک خود مشورت کنید.
5 . نوشیدنی های حاوی کولا (نوشابه تیره): افزودنی های کولا غنی از فسفات هستند که می توانند باعث تشکیل سنگ گردند، از این رو از نوشیدن آن ها جلوگیری کنید.
کلام آخر
سنگ کلیه جزو بیماری هایی است که منجر به درد شدید و آزاردهنده می شود. این سنگ ها می توانند در طولانی مدت منجر به آزار و اذیت شما شوند، از این رو باید به رژیم غذایی و نحوه زندگی خود بسیار دقت کنید و سعی کنید از مواد غذایی که موجب دفع سنگ کلیه می شوند کمک بگیرید. ما نیز سعی کردیم در این مقاله مطالب مفیدی در رابطه با سنگ کلیه و این که برای دفع سنگ کلیه چه بخوریم ؟ در اختیار شما قرار دهیم.
از این که تا پایان این مقاله ما را همراهی کردید، از شما بسیار ممنون و متشکر هستیم و در صورتی که هر گونه انتقاد یا پیشنهاد در رابطه با این موضوع دارید، می توانید از طریق سایت تاپتنا با ما در میان بگذارید.