چگونه از آلزایمر جلوگیری کنیم؟ 【سال1402】
همه ما نگرانیم که شاید در دوران سالمندی دچار آلزایمر شویم اما چگونه از آلزایمر جلوگیری کنیم؟ آلزایمر بیماری است که به تدریج باعث از دست دادن عملکرد ذهن، قدرت تفکر و کنترل عواطف و احساسات میشود اما با تغییر سبک زندگی در دوران جوانی و میانسالی میتوانید از بروز آلزایمر جلوگیری کنید، انجام تمرینات ورزشی روزانه، استفاده از میوه و سبزیجات در تغذیه خود، معاشرت با دوستان و اقوام و… در این راه به شما کمک میکند. ما در این مقاله قصد داریم درباره راههای جلوگیری از آلزایمر مطالبی را برای شما ذکر کنیم.
آلزایمر چیست؟
بیماری آلزایمر یک بیماری مغزی است که سالمندان بالای 65 سال را بیشتر درگیر میکند اما نوعی آلزایمر که آلزایمر زودرس نامیده میشود معمولا در سنین پایینتر بروز میکند. بیماری آلزایمر دارای علائمی مانند: فراموشی، مشکل در انتخاب کلمات و صحبت کردن، ناتوانی در تشخیص اشیا و چهره افراد، کاهش شنوایی و افسردگی میباشد. این علائم ابتدا خفیف بوده اما به تدریج شدیدتر و بحرانیتر خواهد شد و فرد برای ادامه زندگی و انجام کارهای روزمره خود نیازمند کمک دیگران خواهد بود.
علت دقیق بیماری آلزایمر هنوز به طور کامل مشخص نشده است، اما بعضی از دانشمندان یکی از دلایل آن را تجمع دو پروتئین مختلف در نورونهای مغز میدانند پروتئینی که در خارج سلول عصبی جمع میشود بتا آمیلوئید نامیده میشود و تجمع زیاد آن را پلاکهای آمیلوئیدی میگویند که بسیار سمی است و باعث اختلال در ارتباط بین نورونها و پردازش اطلاعات شده و منجر به مرگ نورونها میشود، پروتئین دیگر در داخل نورونها تجمع میکند و تائو نام دارد که به مقدار غیر طبیعی به وجود میآید و کلافهای رشتهای عصبی را ایجاد میکند که مانع انتقال پیامهای عصبی در مغز میشود.
هیپوکامپ نقش حیاتی در شکل گیری خاطرات دارد و اولین نقطهای است که تحت تاثیر بیماری آلزایمر قرار میگیرد و در مراحل اولیه بیماری باعث فراموشی خاطرات جدید میشود درحالی که خاطرات قدیمی در حافظه باقی میماند به طور مثال خاطرات دوران کودکی را بهتر از کارهای روزمره به یاد دارد زیرا خاطرات کودکی مربوط به عملکرد آمیگدال است که دیرتر از هیپوکامپ در بیماری آلزایمر تخریب میشود و لازم به ذکر است که نقش آمیگدال یادآوری خاطرات هیجانانگیز یا تجربههای غمگین گذشته است.
راههای پیشگیری از بیماری آلزایمر
انجام فعالیتهای ورزشی: شاید برای بسیاری از افراد سوال باشد چگونه از آلزایمر جلوگیری کنیم؟ باید گفت که فعالیتهای بدنی منظم مثل: پیادهروی، شنا، دوچرخهسواری و… به حفظ حافظه و کاهش ریسک بروز آلزایمر کمک میکند. تحقیقات نشان دادهاند که فعالیتهای بدنی منظم و ورزشی به ویژه در میانسالان و افراد مسن، میتواند باعث بهبود جریان خون؛ کاهش التهابات، کنترل عوامل ریسک قلبی، بهبود حافظه و کاهش استرس و اضطراب شود.
خواب کافی: طبق تحقیقات بهترین دکتر مغز و اعصاب در تهران خواب کافی به مغز فرصت میدهد که اطلاعات و خاطرات را تجزیه و تحلیل کند و پروتئینهای زائد را از بین ببرد همچنین در خواب، مغز فرصت دارد تا اطلاعات را ضبط و ثبت کند، خواب کافی به کاهش استرس و اضطراب کمک میکند و در تنظیم فشار خون و متابولیسم بدن افراد دیابتی بسیار موثر است و این عوامل در کنترل آلزایمر موثر است.
ارتباط اجتماعی: روابط و فعالیتهای اجتماعی منظم میتواند به حفظ سلامت روانی کمک کند و خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد. توصیه میشود در فعالیت های اجتماعی شرکت کنید که شامل: شرکت در دورهمیهای دوستانه، ورزشهای گروهی و… میباشد سعی کنید در مواقع لزوم برای حل مشکلات پیچیده خود از خانواده و دوستان کمک بگیرید این کار از ایجاد تنش و استرس در شما جلوگیری میکند.
کنترل بیماریهای زمینهای: فشار خون بالا میتواند باعث اختلال و آسیب به عروق مغزی شود و در دراز مدت باعث آسیب به مغز و افزایش خطر آلزایمر میشود با مراجعه به بهترین دکتر فشار خون در تهران از این خطر جلوگیری کنید همچنین کلسترول بالا باعث تنگی عروق خونی و کاهش جریان خون به مغز خواهد شد و خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش میدهد و بیماری دیگر دیابت است که باعث ایجاد مشکلات در کنترل قند خون و در نهایت منجر به کاهش جریان خون به مغز و عملکرد شناختی آن شده و خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش میدهد.
انجام فعالیتهای ذهنی: پزشکان توصیه میکنند که افراد فعالیتهای ذهنی را در برنامه روزانه خود قرار دهند این کار به تحریک مغز و بهبود تمرکز و توجه کمک میکند همچنین یادگیری زبان جدید میتواند از ابتلا به آلزایمر جلوگیری کند. بازیهای ذهنی مانند شطرنج، معمای ریاضی، بازیهای حافظه و حل جدول و… میتواند به بهبود مهارتهای تصمیمگیری، استدلال و حل مسائل کمک کند و باعث ایجاد اتصالات جدید بین نورونهای مغزی شود.
با تغذیه مناسب چگونه از آلزایمر جلوگیری کنیم؟
- خوردن یک یا دو قاشق چایخوری روغن نارگیل دو بار در روز به طور منظم یا مصرف روغن نارگیل در غذاها، شیرینیها و سالادها در ایجاد فاکتورهای منفی برای ابتلا به آلزایمر جلوگیری میکند.
- مصرف غذاهای حاوی ویتامین B12 بالا مانند: ماهی، مرغ، تخم مرغ، لبنیات، آووکادو، غلات غنی شده و…. و همچنین میوهها و سبزیجات که باعث تامین آنتیاکسیدانها و مواد مغذی مفیدی مثل ویتامینها و مواد معدنی میشوند، میتوانند مغز را محافظت کنند.
- استفاده از دارچین در چای، نان تست، غلات جو دوسر، در پخت غذاها مفید میباشد اما در مصرف دارچین زیاده روی نکنید زیرا به کبد آسیب میزند همچنین مصرف 8 تا 10 عدد بادام خام خرد شده به شکل پوست کنده به صورت ناشتا روزانه مصرف کنید.
- هر روز یک لیوان شیر زردچوبه میل کنید 1.5 قاشق چایی خوری زردچوبه را در شیر داغ حل کرده و به آن عسل اضافه کنید لازم به ذکر است زردچوبه برای کسانی سنگ صفراوی دارند مناسب نیست.
- مصرف غذاهای حاوی امگا3 مانند: ماهیهای چرب آجیل مانند گردو، روغن زیتون، دانه کتان، پوره کدو و مصرف زغال اخته، کلم بروکلی، چای سبز برای جلوگیری از آلزایمر مناسب است.
- از مصرف غذاهایی با چربی زیاد و چربی های اشباع شده مثل فست فود خودداری کنید و کاهش مصرف غذاها و نوشیدنیهای شیرین میتواند به کاهش این خطر کمک کند.
اثر آلزایمر بر روند زندگی فرد
فرد مبتلا به آلزایمر دچار آشفتگی و اضطراب میشود که به صورت مشکل در نشستن و بی حرکت بودن تظاهر میکند و همچنین اختلال خواب، ترس، عصبانی بودن و نگرانی و مقاومت در برابر کمک دیگران در انجام کارهایشان در این بیماری مشهود است. این افراد درک نادرستی از موقعیتها دارند برای مثال در انتخاب لباس برای فصل زمستان وقتی به سراغ کمد لباس خود میروند ممکن است لباس تابستانی را انتخاب کنند.
اگر پرستار یا مراقب بیمار بخواهد او را توجیه کند که این لباس باید عوض شود چون هوا سرد است فرد آلزایمری دچار اضطراب شده و شروع به پرخاش میکند، گاهی اوقات نمیداند که قادر به انجام بعضی از کارها نیست و کمک کردن دیگران باعث عصبانیت، ناامیدی و افسردگی فرد میشود بنابراین پرستار یا همراه چنین بیماری باید با صدای ملایم و برخورد خوب با بیمار رفتار کند و زبان بدن او باید مثبت باشد تا بیمار آلزایمری احساس آرامش کند و کمکهای پرستار را بپذیرد.
چه زمانی بیمار آلزایمری باید به پزشک مراجعه کند؟
بهترین راه برای این که بدانیم چگونه از آلزایمر جلوگیری کنیم؟ مراجعه به پزشک و مشاوره با او میباشد و بعد از ابتلا به بیماری، پزشک با بررسی سابقه پزشکی، انجام آزمایشهای تخصصی و ارزیابی علائم و نشانههای بیماری میتواند تشخیص دقیقی از وضعیت بیمار و نیاز او به درمانهای مناسب برای کاهش علائم و پیشرفت بیماری را بدهد.
- اگر افراد مشکلات مستمر در حافظه، تمرکز و یادگیری داشته باشند به خصوص اگر این مشکلات تاثیر بر کارهای روزمره شان دارد، باید به پزشک مراجعه کنند.
- تغییرات نامعمول در رفتار، شخصیت و حالت روحی افراد میتواند نشانه بیماری آلزایمر باشد که نیازمند مراجعه به پزشک است.
- اگر افراد در انجام فعالیتهای روزمره خود ناتوان شدهاند و در کارهای ساده مثل پوشیدن لباس یا تهیه غذا مشکل دارند باید به پزشک مراجعه کنند.
- مشکلات در خواب مانند بیقراری شبانه یا خواب زیاد در طول روز میتواند از نشانههای آلزایمر باشد.
- در مواردی که مشکلات جدی در روابط اجتماعی به وجود میآید و بیمار دچار اختلالات حرکتی است و یا رفتارهای خطرناک و غیر معمول از خود نشان میدهد برای بررسی احتمال بروز بیماری آلزایمر بهتر است به پزشک مراجعه کند.
- خانمها به خاطر ویژگیهای خاص خود بروز یائسگی در خانمها واختلالات هورمونی که منجر به افسردگی و افرایش استرس در آنها میشود و طول عمر بیشتر نسبت به آقایان استعداد بیشتری برای ابتلا به آلزایمر دارند.
کلام آخر
همان طور که بیان کردیم برای پاسخ به این سوال که چگونه از آلزایمر جلوگیری کنیم؟ راهکارهایی را برای شما عنوان کردیم، بهبود سبک زندگی، انجام فعالیتهای ورزشی، دوری از استرس و انجام فعالیتهای ذهنی در میانسالی از احتمال بروز آلزایمر در شما جلوگیری میکند بنابراین رفتار و روش زندگی ما رابطه مستقیمی به ابتلا به این بیماری دارد و تا جای ممکن سعی کنید این نکات را در زندگی خود رعایت کنید تا مبتلا به آلزایمر نشوید.
از شما عزیزان بسیار قدردانیم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. ما در این مقاله سعی کردیم راهکارهای این که چگونه از آلزایمر جلوگیری کنیم؟ را برایتان بیان کنیم. امیدواریم مطالب ذکر شده توانسته باشد اطلاعات مفیدی را در مورد پیشگیری از بیماری آلزایمر به شما داده باشد در صورت داشتن هرگونه انتقاد و پیشنهاد، میتوانید از طریق سایت تاپتنا با ما در میان بگذارید.