سرگرمی و ورزش

بهترین جاذبه های گردشگری یزد【سال1402】⭐ + لیست 10 تایی

یزد، شهر کویری ایران در کجا قرار دارد؟ سفر به یزد از چه راه هایی  امکان پذیر است؟ بهترین جاذبه های گردشگری یزد کدام اند؟ سوغاتی و غذای محلی یزد چیست؟ ما در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با بهترین جاذبه های گردشگری یزد آشنا کنیم، پس تا آخر مقاله همراه ما باشید.

یزد، اولین شهر ثبت شده ایران

یزد، مرکز استان یزد می باشد. این شهر در 270 کیلومتری جنوب شرقی اصفهان واقع شده است. در سر شماری سال 2011، جمعیت آن 529673 نفر بوده و در حال حاضر پانزدهمین شهر بزرگ ایران است.

از سال 2017،شهر تاریخی یزد به عنوان به عنوان میراث جهانی توسط یونسکو به رسمیت شناخته می شود و همین طور شهر تاریخی یزد به عنوان دومین شهر تاریخی ایران بعد از بم معرفی شده است.

یزد به عنوان شهر بادگیرها، دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، حسینیه ایران، شهر دوچرخه‌ها، شهر شیرینی، شهر قنات و قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب معروف است. یزد هم چنین با میانگین بارش سالانه ۵۰ تا ۶۰ میلیمتر، خشک ترین مرکز استان ایران نیز به شمار می رود.

آثار تاریخی به جا مانده از دوران مختلف تاریخ از دلایل محکم برای اثبات تاریخی بودن شهر یزد هستند. بنابر مطالعات برخی تاریخ دان ها، یزد متعلق به دوره یزدگرد اول بوده و در دوران‌های مختلف تحت سلطه سلسله‌های گوناگون بوده است. از این سلسله‌ها می‌توان به اتابکان، مغول‌ها (در زمان حمله به ایران)، تیموریان، صفویان، زندیان و قاجاریان اشاره کرد. آثاری که از این سلسله‌ها به جا مانده اند، اکنون در سراسر شهر به چشم می‌خورند.

یزد از نظر رتبه بندی صنعتی، پنجمین استان صنعتی کشور شناخته می شود. صنعت زرگری یا طلا سازی از مهم ترین و مشهور ترین صنایع یزد در سطح کشور است و میانگین هر خانواده ی یزدی دارای 100 گرم طلا می باشد و این موضوع نشان دهنده محبوبیت طلا در این شهر می باشد. و هم چنین بازار طلای یزد یکی از بهترین جاذبه های گردشگری یزد به حساب می آید.

در یزد هم چنین صنایع بزرگ دیگری مانند نساجی فرش، نساجی پارچه‌های طرح دار و ساده، فولاد و معادن آهن، معادن زغال‌سنگ و معادن سنگ، کارخانجات کاشی، کارخانه‌های کابل و فیبر نوری و صنایع غذایی جای گرفته اند. یزد با داشتن بیش از سه هزار واحد صنعتی، در فهرست شهرهای دارای آلودگی بالای کشور ایران قرار دارد.

هم چنین در سال ۹۸ برای بیست و ششمین سال پیاپی یزدی‌ها مقام نخست پذیرش در کنکور سراسری کشور را به خود اختصاص دادند.یزد، اولین شهر ثبت شده ایران

بهترین زمان سفر به یزد چه موقع می باشد؟
بارش اندک همراه با تبخیر شدید، دور بودن از دریا، نزدیکی با کویر خشک و پهناور نمک، رطوبت نسبی کم همراه با گرمای بسیار، از عواملی هستند، که یزد را به گونه یکی از خشک‌ترین مناطق ایران درآورده است. نوسان و تغییر دما در یزد در طول شب و روز زیاد است. گرم‌ترین دمای یزد ۴۵ درجه و سردترین دمایش ۱ درجه سانتی گراد ثبت شده است.

در بهار و تابستان، آب و هوای یزد گرم و خشک و در فصول زمستان و پاییز سرد و نسبتا مرطوب است. بهترین زمان سفر به یزد ماه‌های مهر و آبان و آذر و اسفند و فروردین و اردیبهشت اند.

بهترین جاذبه های گردشگری یزد کدام اند؟

برای کسانی که علاقه بسیاری به تاریخ و معماری دارند، یزد یکی از مقاصد فوق العاده به حساب می‌آید. ما در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با بهترین جاذبه های گردشگری یزد آشنا کنیم:

مسجد جامع یزد

مسجد جامع یزد

مسجد جامع یکی از تاریخی ترین و بهترین جاذبه های گردشگری یزد می باشد. پایه اصلی مسجد جامع در عصر ساسانی بر روی یک آتشکده، بناشده است.
مسجد جامع یزد به شیوه یک ایوان در دل کویر می‌باشد و در طی حدود ۱۰۰ سال و سه دوره بنا شده است. شیوه معماری مسجد جامع با نظریه مرحوم پیرنیا، شیوه آذری است. به این سبک، سبک مغول یا ایرانی-مغول هم می‌گویند که این نمونه از معماری در هرات و بخارا نیز دیده می‌شود.

کاربرد وسیع تاق‌های سراسری، در شبستان‌ها می باشد. که با کاشی معرّق همراه است. نکته قابل توجه دیگر در ساختمان مسجد جامع یزد، مسئلهٔ ایجاد روشنایی غیر مستقیم به وسیلهٔ انعکاس نور از گچ سفید گنبد و دیوارهاست. کاشی‌کاری فوق‌العاده زیبای معرق، گره چینی و نقش‌های اسلیمی و گیاهی که بر ایوان مرتفع این بنای عظیم وجود دارند، که نظر گردشگران زیادی را به خود جلب کرده اند.

این اثر ارزشمند ایرانی در سال 1313 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

ساعت بازدید: 8 تا 19

آدرس: استان یزد، شهر یزد، خیابان امام خمینی، خیابان مسجد جامع

مجموعه میدان امیر چخماق

میدان امیر چخماق

میدان امیر چخماق یا امیر چقماق یکی از تاریخی ترین میدان های ایران و هم چنین از بهترین جاذبه های گردشگری یزد می باشد که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است.

این میدان، نماد شهر یزد است و در هر ساعت از شبانه‌روز می‌توانید از آن دیدن کنید، مخصوصا در شب می توانید از نور پردازی های خاص آن لذت ببرید.

این مسجد برای برگزاری برنامه ها و گردهمایی های مختلف استفاده می شود. یکی از مراسم پرشکوهی که هر ساله در این میدان برگزار می شود، مراسم نخل گردانی می باشد.

دور تا دور این میدان مکان های دیدنی معروف و زیبایی قرار دارند. مانند:

  • تکیه امیر چخماق: تکیه سه طبقه امیر چخماق در سال 1330 هجری شمسی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این تکیه در سمت شرق میدان قرار دارد که روزگاری برای نشستن شاهان در قسمت شاه‌نشین و بانوان در سایر غرفه‌های آن استفاده می‌شد تا مراسم سوگواری و نخل برداری را تماشا کنند.

در مقابل تکیه نیز حوض بزرگی با فواره و چند مجسمه خودنمایی می‌کند که به نقش و اهمیت آب و فرهنگ سقایی اشاره دارد.

  • مسجد امیر چخماق: مسجد امیر چخماق که با نام مسجد دهوک و مسجد جامع نو نیز شناخته می‌شود. به لطف تزئیناتی همچون کاشی‌کاری معرق و طاق‌های مقرنس، از نظر زیبایی، وسعت و اهمیت، بعد از مسجد جامع یزد قرار دارد. این مسجد که در سال 1341 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و هم چنین به همت امیر چخماق در مدت دو سال احداث شد.
    این مسجد دارای شبستان تابستانی و زمستانی است که بادگیرهای زیبای موجود در شبستان تابستانی آن باعث خنک شدن هوا در روزهای گرم تابستان می‌شوند.

 

  • آب انبار ها: به طور کلی سه آب انبار بزرگ در میدان امیر چخماق وجود داشت که یکی از آن ها به مرور زمان تخریب شد. آب‌انبار سنتی فاطمه و آب‌انبار تکیه امیر چخماق، دو آب انبار این مجموعه میدان می باشند.

 

  • نخل امیر چخماق: نخل به تابوت چوبی بزرگی گفته می‌شود که به صورت نمادین در یکی از مراسم سوگواری محرم با عنوان مراسم نخل گردانی استفاده می‌شود و یکی از نمونه‌های دیدنی آن که به نخل حیدری‌ها معروف است، در میدان امیر چخماق قرار دارد.

 

  • آرامگاه ستی فاطمه: ستی فاطمه یا بی بی فاطمه خاتون، همسر امیر جلال‌الدین چخماق شامی و از زنان بزرگوار روزگارش بود که به احسان و پاکدامنی شهرت داشت. و هم چنین محل آرامگاه خود را او ساخت که پس از مرگ در آنجا به خاک سپرده شد و این آرامگاه در کوچه‌ای در ضلع شمالی میدان امیر چخماق واقع شده است.
    بازار حاجی قنبر

آدرس: استان یزد، شهر یزد، خیابان امام خمینی (ره)، میدان امیر چخماق

باغ دولت آباد یزد

باغ دولت آباد یزد
باغ دولت آباد یکی از بهترین جاذبه های گردشگری یزد است که به عنوان یکی از 9 باغ ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. این باغ زیبا که در محله چهار منار قرار گرفته است، یکی از قدیمی‌ترین باغ های شهر یزد محسوب می‌شود.

باغ دولت ‌آباد یزد از نمونه باغ‌های بزرگ ایران است که در سال 1160 هجری قمری در دوره زندیه بنا شده است.

هم چنین قنات تاریخی عظیم و مهم دولت آباد دارای قدمتی بیش از دویست سال است که از احداث پنج رشته قنات تشکیل شده است. این قنات نقشی اساسی در موجودیت بخشی به باغ دولت آباد دارد.

بادگیر این باغ به عنوان بلند ترین بادگیر دنیا شناخته می شود. هم چنین هندسه باغ بسیار دقیق بوده و سطح باغ را به دو بخش مستطیلی شکل عمود بر هم (باغ بیرونی و باغ اندرونی) جدا کرده است.

این باغ از مکان های متعددی تشکیل شده است:

  • عمارت سردر
  • عمارت بهشت آیین
  • تالار آیینه
  • عمارت تهرانی
  • عمارت هشتی
  • عمارت بادگیر
  • عمارت سردر شمالی (مربوط به باغ بهشت آیین)
  • تالار طنبی
  • برج دیده‌بانی
  • آب‌انبار احداث شده است
  • اصطبلی بزرگ با شتر خانه و غلام خانه در غرب باغ
  • فضای سبز باغ، درختان میوه

آدرس: شهر یزد، محله پانمار، بلوار دولت آباد، خیابان شهید رجایی، کوچه حسینیه یا فردوسی

ساعت بازدید: برای بازدید از باغ دولت آباد و لذت بردن از زیبایی‌ها و فضای دلنشین آن می‌توانید همه روزه از ساعت 7:30 تا 22:30 (به جزء روز عاشورا) به این مکان مراجعه کنید.

زندان اسکندر

زندان اسکندر
مدرسه ضیائیه یا همان زندان اسکندر از تاریخی ترین و بهترین جاذبه های گردشگری یزد است. ساخت این مدرسه مربوط به سده 7 می باشد. این مدرسه در بافت تاریخی محله فهادان واقع شده و در تاریخ 23 اسفند 1346، به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

معماری این بنا یکی از عواملی است که این مکان تاریخی را منحصر به فرد می کند. در معماری این مدرسه، تنها از خشت خام استفاده شده و خبری از کاشی کاری و … نیست . با اینکه این مدرسه در طول سال ها، بازسازی و مرمت شده، وجود خشت خام را از دلایل ماندگاری آن می توان محسوب کرد.

برخلاف سالهای ابتدایی که این بنا برای زندانی کردن تبعیدیان اسکندر مقدونی، ساخته شد، به مرور زمان به مدرسه ای بسیار مهمی تبدیل شد و 8 قرن افراد سرشناسی در آن به تحصیل و تدریس مشغول شدند.

این بنای تاریخی بخش مهمی از جمله موارد زیر دارد:

  • گنبد
  • شبستان
  • بادگیر
  • چاه
  • موزه

آتشکده بهرام یزد

آتشکده بهرام یزدآتشکده یزد محل نگهداری آتش مقدس زرتشتی در شهر یزد و همین طور نیایش گاه زرتشتیان ساکن در این شهر می باشد. این آتشکده یکی از بهترین جاذبه های گردشگری یزد می باشد.

ساختمان اصلی آتشکده بر ارتفاعی حدود 140 سانتی از سطح زمین قرار دارد. این بنا در وسط حیاط بزرگ و پر از درختان سرو و کاج بنا شده است. رو به روی این بنا حوض آبی وجود دارد و نگاره فروهر و سر ستون های سنگی آن زیبایی ویژه ای به آن داده است.

اگر چه قدمت این آتشکده به دوره ی پهلوی بر می گردد ولی آتش درون آن قدمتی 1500 ساله دارد. هم چنین این آتشکده معماری و طراحی ساده و زیبایی برخوردار است و از معماری ایرانی تبعیت می کند.

در ابتدا زرتشتیان موفق این نبودند که این آتشکده جزء مکان های تاریخی ایران قرار بگیرد زیرا اعتقاد داشتند حضور گردشگران آرامش نیایش کنندگان را بر هم می ریزد، اما با اصرار گردشگران، بازدید آن ها از مکان هایی از این آتشکده مجاز می باشد.

آدرس: بلوار شهید منتظر قائم، خیابان آیت الله کاشانی،رو به روی جاده اکبر قرار دارد.

موزه مارکار (موزه فرهنگ و تاریخ زرتشتیان یزد)

موزه مارکار
موزه مارکار یکی از بهترین جاذبه های گردشگری یزد می باشد که با آتشکده 10 دقیقه فاصله دارد. این موزه در سال 1394 افتتاح شد و به ثبت آثار ملی ایران رسید. معماری بنا به گونه ای طراحی شده که بیشترین بهره را از نور خورشید ببرد و موجب می شود انرژی زیادی در آن بماند.

موزه فرهنگ و تاریخ زرتشتیان یزد یا همان موزه مارکار، حدود 80 سال پیش توسط پشوتن جی مارکار (یک خیر و نیکوکار زرتشتی که اهل هندوستان است)، ساخته شد. این مجموعه به عنوان پرورشگاه، خوابگاه شبانه روزی، دبستان و دبیرستان، مورد استفاده قرار گرفته است.

در ابتدای این موضوع گردشگرانی ابتدا راجع پشوتن جی مارکار و خیرینی که در احداث این بنا نقش داشتند، آشنا می شوند. سپس در ابتدای موزه بازدید کنندگان و گردشگران، یا آیین ها و مراسم مختلف زرتشتیان آشنا می شوند.

در بخش بعدی مراسم مربوط به درگذشتگان و وسایل خانه‌های قدیمی و همین طور پوشش سنتی موبدان و زنان زرتشتی، نمایش داده شده و بخشی نیز به زیارتگاه‌های زرتشتیان اختصاص داده شده است.

در آخرین بخش این مجموعه، آشپزخانه یک خانه قدیمی با وسایل مربوطه به نمایش گذاشته شده است.

آدرس: میدان مارکار، کوچه فرش مشهد یا بلوار منتظر قائم، کوچه میلاد یزد

ساعت بازدید: هرروز صبح از ساعت 9 الی 13 و بعد از ظهر از ساعت 16 تا 20 (به غیر از بعد از ظهر روز جمعه)

تور سافاری یزد

تور سافاری یزد
یکی دیگر از مهیج ترین و بهترین جاذبه های گردشگری یزد، گذراندن ساعاتی در سکوت و زیبایی های کویر یزد است. می توانید با حضور در تور سافاری، ساعاتی رویایی پر از هیجان را در روز و شب کویر تجربه کنید و عکس های زیبا و هنری بگیرید.

خدمات تور سافاری یزد:

  • ترانسفر رفت و برگشت از محل اقامت با خودرو آفرود
  • بیمه
  • ورودیه کمپ
  • پذیرایی میان وعده (چای آتیشی، سیب‌زمینی آتیشی)
  • گشت دریاچه
  • سافاری ویژه و VIP بر روی رمل های کویری
  • شترسواری
  • موتورسواری
  • پذیرایی ناهار یا شام (بنا به درخواست گردشگر)

شماره تماس: 03537283090

موزه قصر آیینه

موزه قصر آیینهدر شهر یزد بیش از 18 موزه فعال وجود دارد که یکی از مهم ترین آن ها موزه قصر آیینه می باشد که یکی از بهترین جاذبه های گردشگری یزد، به شمار می رود.

قصر آیینه توسط یکی از بازرگانان معروف که در آن زمان وکیل مجلس هم بوده است، در سال 1320 ساخته شد. صراف زاده این قصر را به عنوان مهمان سرای خصوصی بنا کرد.

معماری و نمای ساختمان آیینه، تلفیقی از معماری سنتی و اروپایی است. این ساختمان دارای اتاق های متعدد مثل شاه نشین، حوض خانه و سرویس است.

در همه اتاق های این موزه قصر، تزئینات زیبایی مثل گچ بری، آینه کاری و نقاشی به چشم می خورد. هم چنین پنجره های قصر آیینه یزد بصورت مشبک و با شیشه های رنگی هستند و درهای موزه هم چوبی اند.

در این موزه موارد زیادی به نمایش گذاشته شده است. از جمله:

  • دست نوشته های قدیمی
  • سکه
  • تمبر
  • اسلحه
  • آیینه
  • انواع و اقسام چراغ ها
  • انواع کبریت ها
  • اسلحه
  • چراغ های پیه سوز
  • چراغ های نصبی
  • انواع شمع سوز ها

امامزاده جعفر یزد

امامزاده جعفر یزد
امام زاده جعفر یکی از جاذبه های گردشگری یزد می باشد. این اثر در تاریخ 23 فروردین 1378 به عنوان یکی از آثار ملی ایرانم به ثبت رسیده است.
این امامزاده در بلوار امامزاده جعفر و در محله مصلی عتیق واقع شده است.
یازدید این مکان همه روزه از ساعت 7 تا 19 می باشد و همچنین بازدید برای گردشگران داخلی و خارجی رایگان می باشد.

برج خاموشان یزد

برج خاموشان یزد
برج خاموشان یکی از اسرار آمیز ترین و بهترین جاذبه های گردشگری یزد می باشد. نام دیگر برج خاموشان، دخمه زرتشتیان می باشد. در گذشته در این بنا اعمال مذهبی انجام می شده و مراسم های مختلفی برگزار می شده است و یک کاربری دیگر آن ها هم این بوده است که محلی برای دفن اموات زرتشتیان بوده است.

این دخمه ها در فاصله ی ۱۵ کیلومتری از یزد هستند و در نزدیکی منطقه ی صفاییه قرار دارند.

چگونه به یزد سفر کنیم؟

راه های مختلفی از جمله هوایی و زمینی برای دسترسی به یزد وجود دارند:

راه هوایی:
راحت ترین راه، استفاده از هواپیما می باشد. شما می‌توانید از هر کدام از شهرهای ایران با رزرو بلیط هواپیما به یزد سفر کرده و در فرودگاه بین المللی شهید صدوقی در شمال غرب یزد فرود آیید. فرودگاه بین المللی یزد معمولا به تمام شهرهای بزرگ ایران پرواز دارد و پروازهای خارجی نیز از همین فرودگاه انجام می‌شوند.

راه زمینی:

  • قطار: ایستگاه راه آهن یزد در میدان راه آهن واقع شده و مسیرهای ریلی ارتباطی با دیگر شهرها دارد. قطار در عین ارزان بودن، راحت و ایمن نیز هست.
  • خودروی شخصی و اتوبوس: ترمینال غدیر یزد در شمال غرب شهر یزد واقع شده و در مسیر بسیاری از شهرهای ایران مسافر جابجا می‌کند. ترمینال یزد در بیرون از شهر واقع شده و به وسیله اتوبوس و تاکسی قابل دسترس است.

هتل ها و اقامتگاه های یزد
یزد، یک شهر سنتی و گردشگر پذیر است و تعداد هتل‌های سنتی نیز در این شهر با توجه به استقبال بی‌نظیر گردشگران زیاد است. مطمئنا، اقامت در یکی از هتل‌های سنتی یزد بسیار لذت بخش تر و خاطره انگیز تر از اقامت در یک هتل مدرن خواهد بود. بهتر است قبل از سفر اطلاعاتی درباره انواع مختلف هتل‌ها و اقامت گاه‌ها در یزد داشته باشید.

فرهنگ و آداب و رسوم یزد

یزد، قدمت و اصالت فرهنگی کهن دارد و آیین‌های سنتی و مذهبی متعددی در ایام مختلف سال برگزار می‌شوند. در استان یزد علاوه بر مسلمانان، اقلیت‌های مذهبی دیگری چون زرتشتیان زندگی می‌کنند و آن‌ها هم آیین‌ها و سنت‌های خاص خود را دارند که از دوران ایران باستان به جامانده و نسل به نسل محفوظ مانده است.

از مراسم های سنتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کلوخ اندازان (پایان ماه شعبان و پیش از فرارسیدن ماه رمضان)
  • روضه قنبر (نوزدهم تا بیست و هفتم ماه رمضان)
  • فال کوزه (آخرین روزهای سال)
  • شاخ به شاخ (چند روز مانده به ماه محرم)
  • خنچه برون (قبل از عقد و عروسی)، مهرگان (ابتدای فصل تابستان و زمستان)
  • جشن سده (اول آبان تا ۱۰ بهمن به مدت ۱۰۰ روز)
  • کلوخک
  • علم گردانی (سوم محرم تا روز تاسوعا)
  • پنجه کوچک و پنجه بزرگ (ده روز مانده به آغاز نوروز)

غذاهای محلی
شهر یزد مانند شهر های مختلف ایران، سبک غذایی خاص و منحصر به فردی دارد. شهر یزد انواع آش ها شیرینی جات های مخصوص خودش را دارد و همین طور غذاهای لذیذ فراوانی در این شهر پیدا می شود:

  • قیمه نخود (قیمه یزدی)
  • آبگوشت گوجه بادمجان (تماته بادمجان)
  • کوفته لپه
  • کوفته کباب
  • کوفته هویج
  • کوفته برنجی
  • کوفته نخودچی
  • آش شولی
  • خورش به آلو
  • قلیه کدو تنبل
  • قلیه سیب زمینی
  • آش انار
  • آش کدو
  • تاس کباب یزدی
  • آش آبغوره

سوغات یزد
یزد دارای خوراکی های خوشمزه و هم چنین صنایع دستی فراوانی می باشد. در ادامه به معرفی برخی از این سوغاتی ها می پردازیم:

  • باقلوای یزدی
  • قطاب یزد
  • پشمک یزدی
  • حلوا ارده اردکان
  • لوز
  • کیک یزدی
    سوهان خانی
  • نقل
    شیرینی حاج بادومی
  • ترمه
  • سفال و سرامیک
  • چادرشب
  • شعر بافی
  • دارایی بافی

سوغات یزدکلام آخر
یزد یکی از تاریخی ترین و زیباترین شهر های ایران است و هر ساله گردشگران از بهترین جاذبه های گردشگری یزد، دیدن می کنند. سایت تاپتنا همواره سعی داشته تا شما عزیزان را با بهترین جاذبه های گردشگری یزد آشنا کند.

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا