پزشکانسلامتی و درمانی

زردی نوزاد چیست؟【سال1402】❤️

ما در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با مطالبی در مورد این که زردی نوزاد چیست؟ آشنا کنیم تا در صورت نیاز از آن ها استفاده کرده و به سلامتی نوزاد خود کمک کنید. زردی نوزاد یک مشکل و بیماری است که در اکثر نوزادان بعد از 24 تا 48 ساعت اول تولد بروز می کند و در بیشتر موارد اتفاق بزرگی نبوده و جای نگرانی نیست زیرا در خانه برطرف می شود، اما اگر علائم زردی در کودک به مدت چند هفته ادامه یابد، باید توسط پزشک معاینه شود یا در بیمارستان بستری شود که در ادامه مقاله به بررسی کلی در مورد زردی نوزاد خواهیم پرداخت. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله حمایت کنید.

زردی نوزاد چیست؟

زردی نوزاد یا هیپربیلی روبینمی نوزادی به معنای زرد شدن پوست نوزادان است و همه نوزادان متولد شده درجاتی از سطح بیلی روبین خون بالایی دارند، یعنی بیش از 2 میلی گرم در دسی لیتر، اما فقط نیمی از نوزادان به زردی قابل مشاهده مبتلا می شوند که می توان در سطح بیش از 5 میلی گرم در دسی لیتر مشاهده کرد و حدود نیمی از نوزادان زردی دارند که طبق آمار این رقم در نوزادان نارس به 80 درصد می رسد.

دو نوع زردی در نوزادان وجود دارد که به آن ها هیپربیلی روبینمی غیرمستقیم و هیپربیلی روبینمی مستقیم می گویند که از علل افزایش غیرمستقیم بیلی روبین می توان به زردی فیزیولوژیک، سندرم کریگلر نجار، سندرم گیلبرت، زردی شیر مادر، ناسازگاری گروه خونی ABO و Rh و فاویسم اشاره کرد که عفونت، کلستاز یا آسیب به سلول های کبدی می تواند منجر به هیپربیلی روبینمی مزدوج شود.

کبد نوزاد تازه متولد شده، اگر نارس باشد یا با سزارین نارس به دنیا آمده باشد، کافی نیست که بتواند آن همه هموگلوبین را تجزیه کند و بیلی روبین را وارد مدفوع کند که در نهایت بیلی روبین را به داخل آن برساند و خون افزایش می یابد که در این صورت زیر پوست و مخاط نوزاد رفته و باعث تغییر رنگ و زردی نوزاد می شود.

زردی نوزاد چیست؟

روش های پیشگیری از زردی نوزاد

روش های پیشگیری از زردی نوزادان عبارتنداز:

آزمایش خون در دوران بارداری: برای پیشگیری از زردی نوزاد در دوران بارداری می توان آزمایشات لازم را در دوران بارداری انجام داد تا در صورت بروز مشکل اقدام به درمان پیشگیرانه کرد که فاکتور Rh آنزیمی است که موقعیت آن روی سطح گلبول های قرمز است و در آزمایش خون اگر مشخص شود که مادر Rh منفی و پدر Rh مثبت است، ممکن است آنتی بادی های مادر با فاکتور Rh در بدن کودک مبارزه کنند و در چنین شرایطی مادر باید تحت درمان دارویی قرار گیرد و با آمپول روگام از هجوم مواد حاوی ایمونوگلوبولین Rh جلوگیری کند که یکی از عوارض خطرناک بعد از تولد در نوزاد مانند زردی است.

کاهش احتمال زایمان زودرس: احتمال زردی در کودکانی که قبل از 38 هفتگی متولد می شوند، بیشتر است و کبد نوزادان نارس ناقص تر از کبد نوزادان کامل است و در نهایت دفع بیلی روبین برای آن ها دشوارتر خواهد بود و برخی از عواملی که احتمال تولد نوزاد نارس را افزایش می دهد سن مادر و تعداد زایمان ها در گذشته است اما با دانستن بهترین سن برای بارداری، می توان این مشکل را کنترل کرد.

تشخیص کمبود آنزیم های مختلف: فقدان آنزیمی مانند گلوکز فسفات دهیدروژناز نیز از نظر ژنتیکی می‌تواند احتمال زردی نوزاد را افزایش دهد، زیرا با کاهش این آنزیم برخی از سلول‌های خونی از بین می‌روند و بیلی روبین بیشتری در خون تولید می‌شود که قابل تشخیص بوده و این کمبودها در بدن با درمان دارویی قابل جبران است و می توانید از بروز عوارض ناشی از کمبود این آنزیم در دوران جنینی و شیرخوارگی کودک خود جلوگیری کنید.

تغذیه خوب در دوران بارداری: مادران باید به تغذیه مناسب در بارداری توجه کرده و ادویه جات، ترشی جات و به ویژه ادویه های قوی مانند فلفل، باعث التهاب یا تخریب سلول های کبد می شود که اگر مادر باردار این گونه ادویه ها را مصرف کند این ماده در شیر او ترشح می شود و چون طبع صفرا گرم و خشک است و نوزاد این طبع را تحمل نمی کند.

در نتیجه تمام ادویه های تند برای مادر باردار و شیرده مضر است و همچنین غذاهای گرم، غذاهای چرب، فست فودها تاثیر زیادی در سلامت نوزاد دارد، بنابراین رعایت تغذیه مناسب در ماه آخر بارداری و داشتن بهترین برنامه غذایی روزانه در دوران بارداری می تواند به سلامت نوزاد پس از زایمان کمک کند.

حجامت در دوران بارداری: حجامت در دوران بارداری یکی از مواردی است که باعث تصفیه خون و پاکسازی کبد زن باردار می شود و همچنین باید بدانید که حجامت برای خانم های باردار بعد از ماه چهارم و در 3 ماه دوم بارداری مناسب است نه بعد از آن، اما هر بار قبل از حجامت حتما با پزشک خود مشورت کنید.

غذاهای گرم نخورید: بهتر است در دوران بارداری از خوردن غذاهای خیلی داغ پرهیز شود و در این دوران بهترین تغذیه برای خانم های باردار غذای ملایم و گرم است نه داغ و غذای سرد نیز توصیه نمی شود زیرا باعث ایجاد مشکل می شود.

روش های پیشگیری از زردی نوزاد

انواع زردی نوزاد

پس از تحقیق و مطالعه در مورد این که زردی نوزاد چیست؟ باید بدانید که انواع زردی در نوزادان شامل موارد زیر است:

زردی فیزیولوژیکی یا طبیعی: اگر نوزاد قبل از هفته 37 متولد شده باشد، به این معنی است که اندام های داخلی آن مانند کبد به خوبی رشد نکرده و کودک مستعد زردی است که علائم این بیماری در عرض 2 تا 7 روز پس از تولد ظاهر می شود و تقریباً 2 هفته طول می کشد تا پردازش شود که روش درمان این نوع زردی با تکیه بر تغذیه با شیر مادر امکان پذیر است و به مرور زمان با کامل شدن کبد نوزاد بیلی روبین کاهش می یابد.

زردی از شیر مادر: در شیر برخی از مادران ماده ای وجود دارد که امکان دفع و جذب بیلی روبین را کاهش می دهد و زمانی که این ماده از طریق شیر وارد خون نوزاد می شود، زردی یا یرقان ایجاد می شود که این نوع زردی زمان بیشتری برای درمان نیاز دارد و برای تکمیل درمان بین 2 تا 12 هفته زمان نیاز است.

ناسازگاری گروه خونی مادر و جنین: تفاوت گروه خونی مادر و جنین باعث بروز زردی در کودک می شود که مثلا اگر گروه خونی مادر A و گروه خونی جنین B باشد می تواند منجر به افزایش خطرناک زردی شود و موجب کم خونی شدید، یرقان و حتی در برخی موارد مرگ نوزاد شود.

این تفاوت آنتی بادی تولید می کند که میزان بیلی روبین در خون را در ماه های آخر بارداری افزایش می دهد، بنابراین احتمال ورود بیلی روبین به خون جنین به میزان قابل توجهی افزایش می یابد که برای درمان این نوع زردی جنین در هفته 28 بارداری و 72 ساعت پس از زایمان، مادر باید آمپولی به نام ایمونوگلوبولین RH تزریق کند که 2 هفته دوام خواهد داشت.

درمان زردی نوزاد

برای درمان زردی نوزاد روش های بسیاری وجود دارد که در ادامه برای آگاهی بیشتر شما عزیزان به شرح آن ها پرداخته ایم:

استفاده از دستگاه زردی نوزاد: در صورت افزایش میزان زردی، استفاده از روش های درمانی دیگر مانند فتوتراپی که بسیار رایج است و برای درمان زردی نوزاد از نور استفاده می کند، ضروری می شود. نوزاد بدون لباس و فقط با پوشک و عینک مخصوص در معرض نور قرار می گیرد و تنها زمانی که کودک احساس سرما کرده و می لرزد از پتوی فیبر نوری استفاده می شود تا نور به تمام قسمت های پوست نوزاد بتابد و همچنین تابش نور طیفی روی پوست نوزاد، بیلی روبین موجود در پلاسما را تجزیه می کند که بسیار مفید بوده و این روش از طولانی شدن درمان زردی نوزاد جلوگیری می کند.

درمان خانگی زردی در نوزادان: اولین توصیه به مادران پس از این که متوجه شدند زردی نوزاد جیست؟ استفاده از غذاهایی است که خطر زردی را در کودک کاهش می دهد و به عنوان مثال آب انار تا حد زیادی زردی نوزاد را درمان می کند، یعنی اگر مادر بتواند در ماه های آخر بارداری از انار به عنوان یک ماده غذایی استفاده کند، اما یکی دیگر از درمان های خانگی زردی نوزاد این است که نوزاد را در مکانی روشن قرار داده و جلوی پنجره به مدت 10 دقیقه هرگز نوزاد را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید، این روش به درمان زردی خفیف نوزاد کمک می کند.

استفاده از قطره مخصوص زردی نوزاد: بر اساس تحقیقات، استفاده از قطره نوزاد برای زردی به نام بیلی ناستر که همان شیرخشک است در صورت ترکیب با روش فتوتراپی در درمان 90 درصد نوزادان مفید است و اگر زردی نوزاد بسیار زیاد باشد و این روش اثر درمانی خوبی روی کودک ندارد، از روش جایگزینی خون و استفاده از خون مناسب برای او استفاده می شود که در این روش گلبول های قرمز نوزاد با گلبول های قرمز مناسب دریافتی از بانک خون جایگزین می شود و باعث افزایش تعداد این سلول ها نسبت به بیلی روبین و کاهش زردی نوزاد می شود.

مصرف مایعات: از دست دادن مایعات در بدن باعث افزایش سطح بیلی روبین خون می شود که در این صورت درمان کم آبی باعث دفع بیلی روبین از طریق ادرار و مدفوع و کاهش درجه زردی نوزاد می شود.

تعویض خون: این روش برای درمان زردی نوزادان فقط در مواقع اورژانسی و بالا بودن سطح بیلی روبین انجام می شود که در این صورت برای کاهش هر چه سریع تر میزان بیلی روبین خون و کاهش درجه زردی، تعویض خون انجام می شود.

ایمونوگلوبولین داخل وریدی (IVIg): در این روش، ایمونوگلوبولین از طریق ورید به نوزادانی که دارای زردی ناسازگاری گروه خونی هستند یا مواردی که سایر روش های درمانی موثر نبوده است، داده می شود که آنتی بادی های IVIg که گلبول های قرمز را تحت تأثیر قرار می دهند، متوقف و در نهایت نیاز به تزریق خون را کاهش می دهد.

درمان زردی نوزاد

علائم زردی نوزاد

برای اینکه متوجه زردی در نوزادان شوید، علائمی وجود دارد که می توانید ببینید کودک شما بیمار است یا خیر که دیدن و تشخیص این علائم آسان است زیرا یک یا دو روز پس از تولد ظاهر می شوند و علائم زردی در نوزادان عبارتنداز:

  • پوست کودک شما زرد شده است.
  • پوست نوزاد روی شکم، بازوها یا پاها زرد می شود.
  • نوزاد بسیار و برای مدت طولانی گریه می کند.
  • نوزاد علائم و نشانه های نگران کننده دیگری نیز دارد.
  • زردی نوزاد بیش از 3 هفته طول می کشد.
  • نوزاد خواب‌آلود یا بیمار به نظر می‌رسد و همچنین به سختی از خواب بیدار می‌شود.
  • نوزاد وزن مورد نظر خود را افزایش نمی دهد یا به خوبی تغذیه نمی کند.
  • ادرار نوزادان بی رنگ است، اما اگر سطح بیلی روبین خون افزایش یابد و پوست نوزاد زرد شود، ادرار آن ها نیز تیره و زرد می شود.
  • او قدرت کافی برای مکیدن شیر را ندارد و برای دریافت تغذیه خود ضعیف است.

کلام آخر

زردی نوزاد به معنی زرد شدن پوست و چشم نوزاد است که این حالت در نوزادان بسیار شایع است و زمانی رخ می دهد که سطح بیلی روبین در بدن نوزاد بالاتر از حد طبیعی باشد، بیلی روبین یک ماده زرد رنگ است که در طی تجزیه طبیعی گلبول های قرمز خون تولید می شود و در نوزادان، کبد بیلی روبین را از طریق روده دفع می کند، اما کبد نوزادان ممکن است به اندازه کافی برای دفع این ماده رشد نکرده باشد که در بیشتر موارد، با رشد کبد و شروع تغذیه نوزاد، علائم زردی نوزاد بهبود می یابد اما قبل از تولد نوزاد بهتر است بدانید که زردی نوزاد چیست؟ تا پس از تولد آمادگی و اطلاعات کامل در مورد این بیماری را داشته باشید.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت تاپتنا سعی بر این داشته تا شما را با مطالبی درمورد این که زردی نوزاد چیست؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا