بهترین غذا برای سحری در ماه رمضان【سال1402】❤️
افراد روزه دار در ماه مبارک رمضان بايد به تغذيه خود و بايدها و نبايدهای غذايی در وعده سحری اهميت زيادی دهند، از اين رو بهترین غذا برای سحری در ماه رمضان را می خواهيم به شما معرفی كنيم تا بتوانيد به صورت اصولی و درست روزه بگيريد و به سلامت بدنتان اهميت دهيد؛ در صورت خوردن غذاهای مفيد و مقوى مى توان دوران روزه دارى را به طور صحيح گذراند و سلامت بدنى خود را نيز حفظ كرد.
براى اين كه روزه دارى فشار بسيار زيادى بر روى بدن انسان وارد نكند، بايد در وعده سحر و همچنين افطار موادغذايى مناسب بدن را ميل كرد و همچنين در فاصله زمانى بين افطار تا سحر نيز به نيازهاى غذايى متفاوت بدن توجه كرد.
بهترين غذا برای سحری در ماه رمضان چيست؟
سوالى كه در ذهن تمام روزه داران در ماه مبارك رمضان نقش مى بندد اين است كه بهترين غذا برای سحرى در ماه رمضان چيست؟ در اين زمينه بايد افراد به نظرها و پيشنهادهای متخصصان تغذيه بسيار اهميت دهند و به اين موضوع توجه كنند كه بدنشان به چه نوع مواد مغذى بيش از بقيه نياز دارد.
نياز بدن افراد با يكديگر متفاوت مى باشد و اين تفاوت مربوط به سن و جنسيت و بيمارى هاى روحى و جسمى افراد مى باشد؛ از اين رو بايد در موارد خاص با در ميان گذاشتن شرايط خود با پزشک متخصص تغذيه اقدام به روزه دارى كرد.
برخى توصيه ها و نظرها بين تمام پزشكان يكسان مى باشد به عنوان مثال روزه داران با هر شرايطى كه دارند بايد سعى خود را كنند تا در وعده سحرى غذاهاى چرب و قندهاى مصنوعی تا حد امكان مصرف نكنند و بيشتر مواقع غذاهاى گياهى را به صورت پخته ميل كنند.
در صورت توجه كردن به هر يک از توصيه هاى پزشكان مى توان راحت تر و بدون هر گونه مشكلات جسمى روزه داری كرد و در ضمن پس از به پايان رسيدن ماه مبارک رمضان، هيچ عوارضى از روزه داری براى فرد باقی نمى ماند.
طبق گفته تمام پزشكان بايد افراد روزه دار به خصوص كسانى كه در سن رشد هستند، وعده سحر را ميل كنند و از حذف كردن اين وعده غذايى اكيدا بپرهيزند؛ همچنين بايد وعده سحری داراى ویژگیهای وعده ناهار باشد.
بهترين كار اين است كه افراد از کربوهیدراتهای پیچیده مثل نان سبوسدار، حبوبات، میوهها و سبزیجات استفاده كنند؛ چون كه برخلاف قندهای ساده که تنها به مدت چند ساعت دوام دارند، کربوهیدراتهای پیچیده مى توانند تقريبا بين هفت الی هشت ساعت دوام بياورند.
همچنين لازم به ذكر است، غذاهایی که در وعده سحر ميل مى شوند چربی و نمک كمى داشته باشند و بايد افراد از مصرف كردن شیرینی، غذاهای بسيار شور، پرچرب، سرخ شده، انواع آش، ماکارونی و ته دیگ در سحر خودداری نمايند؛ چون اين مواد غذايى موجب افزايش يافتن حس تشنگی در فرد روزهدار میشوند.
غذاهایى كه بسيار خشک هستند مثل کوکو سیبزمینی، کتلت و انواع ديگر کبابها هم علاوه بر افزايش احساس تشنگی، موجب بروز رفلاکس و ورم معده میشوند.
پزشكان همچنين در رابطه با مصرف نوشيدنى هاى مصرف شده در وعده سحر نيز نكاتى را ذكر كرده اند كه عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مطرح کرد: نوشیدن نوشابههای گازدار، بسيار شیرین، شربت و دوغهای شور در وعده سحر مناسب نمى باشند و بايد چای كمرنگ را برای نوشیدن خود انتخاب كنند زیرا پررنگ بودن چاى به دلیل داشتن کافئین بسيار زياد موجب دفع آب از بدن انسان میشود.
از نظر دکتر تغذیه بهترين غذا برای سحری در ماه رمضان انواع چلو خورشتها، پلوهای مخلوط با حبوبات و سبزیجات به همراه مرغ و ماهی، هستند.
مواد غذايى سبک و مناسب براى وعده سحرى كدامند؟
در اين بخش از مقاله امروز قصد داريم، برخى از مواد غذايى مفيد كه مى توانيد در وعده سحری ميل كنيد را براى شما ذكر كنيم پس در ادامه با ما همراه باشيد :
1 . تخم مرغ : نه تنها تخم مرغ داراى پروتئین بسيار زيادى است، بلکه ویتامین و مواد مغذی قابل توجهى دارد از اين رو خوردن تخم مرغ موجب میشود كه شما تا مدت بسيار طولانى سیر بمانید.
از طريق روش هاى متفاوت مى توان تخم مرغ را وارد برنامه غذایی خود کرد، برخى از اين روش ها را در ادامه براى شما ذكر خواهيم كرد به عنوان مثال مى توان املت سبزیجات درست کرد یا اين كه تخم مرغ را را با برنج قهوهای نوش جان کرد؛ در ضمن میتوان تخم مرغ همزده درست کرد و آن را به همراه نان قهوهای و کره بادام زمینی میل کرد یا تخم مرغ آبپز را به صورت تکه ای و در کنار سالاد نوش جان كرد.
2 . اوتميل : مى توان اوتمیل را یک غذای پر پروتئین در نظر گرفت زيرا انرژی بدن انسان را تامین میکند؛ علاوه بر اين كه اوتمیل پروتئین بسيار زیادی دارد، بلکه فواید بسياری براى بدن انسان دارد؛ چون این ماده داراى پروتئین و کربوهیدرات بسيار زيادى است و موجب افزایش يافتن اشتها میشود.
افراد میتوانند كه اسموتی اوتمیل درست كنند که آن شامل موز و شیر است تا مزه و طعم بهتری داشته باشد و همچنين مى توان كه به آن مغزیجات نيز اضافه کرد.
3 . مرغ و ماهی : ماهی از جمله غذاهاى بسيار تقویت کننده و نشاط آور محسوب میشود كه بهترين كار اين است ماهی را سرخ نکنید زيرا موجب نفخ معده مى شود، به طور کلی سعی خود را كنيد كه از خوردن غذاهای سرخ شده در وعده سحری بپرهیزید.
دلیل ساده اى كه دارد اين است، فرد روزه دار را تشنه میکند و چون خوردن آب در طول مدت زمان روزهداری ممنوع مى باشد بايد سعى خود را کرد، از غذاهایی که فرد را تشنهتر مى كند، پرهيز كرد.
گوشت مرغ هم يک ماده بسيار مغذی است كه برای افراد روزهدار كاملا مفید است؛ گوشت مرغ هم میتواند براى كسانى كه روزه مى گيرند، انرژی مورد نیاز در طول روز را تامین نمايد؛ برای اين كه بتوان نتیجه بهترى گرفت مى توان آن را همراه با سبزیجات میل کرد؛ در صورتى كه فرد قصد مصرف ماهی را دارد، بهتر است ساردین را انتخاب نمايد.
4 . میوهها و سبزیجات: میوهها و سبزیجات، مواد معدنی و ویتامینهای زیادی دارند و کمک بزرگی به تامین کردن انرژی روزانه میکند؛ در ضمن در کنار نوشیدن آب، روش های دیگری وجود دارد که برای تامین کردن آب مورد نیاز بدن و خوردن میوهها و سبزیجات است.
برخی از میوهها برای وعده سحر بسیار مناسب اند و شامل هندوانه، توت فرنگی، هلو، پرتقال، خیار و سبزیجاتی مانند کاهو، اسفناج و کرفس در جهت تامین کردن آب بدن هستند؛ افراد میتوانند سالادی که تمام این میوهها و سبزیجات ذکر شده اند را دارند درست کنند و نوش جان کنند و از همه فواید آنها لذت برد.
5 . نان سبوس دار : در صورتی که افراد غذای سالمی را برای سحری انتخاب کرده باشند، نباید برای بدن هیچ مشکلاتی ایجاد کند؛ یبوست از جمله مشکلاتی می باشد که به دلیل استفاده نکردن از مواد غذایی فیبردار ایجاد می شود.
بهترین غذا برای سحری در ماه رمضان باید دارای غلات سبوس دار کامل باشد به عنوان مثال همراه غذا نان سنگک یا نان جو میل شود؛ توصیه می شود حجم برنج در وعده غذایی کم شود و از نان های سبوس دار در غذای سالم سحری استفاده شود.
6 . لبنیات : گنجاندن لبنیات در برنامه غذای سحری سالم انتخابی بسیار مناسب است که می تواند بسیاری از ویتامین ها و املاح بدن را تامین کند؛ همراه با بهترین غذا برای سحری در ماه رمضان، یک کاسه کوچک ماست یا یک لیوان بزرگ شیر میل شود که این موضوع می تواند کلسیم بدن انسان را تامین کند و همچنین در روزهای بسیار گرم در فصل تابستان از تشنگی نیز می کاهد.
7 . مغز آجیل : در تمام گروه های سنی استفاده کردن از مغز بادام، مغز پسته ، مغز گردو یا فندق بسیار ضروری است و ممکن است که در زمان های دیگر در طول سال مغزها به طور آجیل و در طول روز مصرف شود اما در تهیه کردن غذای سحری نباید خوردن مغزها را فراموش کرد و حتی مصرف کردن چند عدد از این مغزها کفایت می کند.
بهترین نوشیدنی ها برای وعده سحری کدامند؟
علاوه بر این که در وعده سحری باید به مواد غذایی که میل می شود توجه کرد باید به نوشیدنی ها نیز اهمیت داد زیرا در بیشتر موارد تشنگی بر گرسنگی غلبه می کند و افراد در طول روزه داری بیشتر تشنگی را تجربه می کنند.
از این رو باید در وعده سحری از نوشیدنی هایی استفاده شود که کمک می کنند افراد روزه دار، تا وعده افطار دچار تشنگی نشوند و بتوانند این بازه زمانی را تحمل کنند؛ برخی از نوشیدنی های مناسب ماه رمضان را در ادامه برای شما ذکر خواهیم کرد پس با ما همراه باشید.
- همیشه و همه وقت پزشکان آب را به عنوان بهترین نوشیدنی در نظر می گیرند و در زمان سحر هم باید سعی کرد که بیشتر آب استفاده کرد؛ اما باید به این نکته توجه شود، آبی که نوشیده می شود نباید بسیار خنک یا گرم باشد و آبی که با دمای اتاق یکی است برای رفع کردن تشنگی بهترین گزینه است.
- برای این که بتوان در تمام طول روز از تشنگی فرار کرد، بهتر است چند قطره از لیموترش را در آب چکاند؛ پزشکان این محلول را یک معجزه برای روزهای بسیار گرم در تابستان و فرار کردن از تشنگی زمان روزه داری است.
- برای آب نیز می توان جایگزین های متفاوتی را در نظر گرفت که یکی از بهترین جایگزینهای مناسب عرق کاسنی می باشد؛ در صورتی که فردی در طول روز بسیار تشنه شود می تواند که زمان سحر به جای آب از عرق کاسنی استفاده کند.
- همراه با نوشیدنیهای مناسب دیگر برخی از نوشیدنیها هم ممنوعه می باشند و باید از مصرف کردن حتما پرهیز کرد؛ یکی از نوشیدنیهایی که ممنوعه است، چای پر رنگ زمان سحر می باشد چرا که باعث میشود آب بدن در طول روز کاسته شده و تشنگی به سراغ روزه دار آید.
چه غذاهایی در وعده سحری نباید مصرف شوند؟
همان گونه که در ابتدای مقاله شما را با برخی از بهترین غذا برای سحری در ماه رمضان آشنا کردیم، قصد داریم در این قسمت نیز مواد غذایی مضر در وعده سحری را برای شما ذکر کنیم؛ در ادامه با ما همراه باشید تا از خوردن این مواد غذایی بپرهیزید
باید از مصرف کردن بیش از اندازه موادغذایی دارای پروتئین مانند انواع گوشتها خودداری کرد زیرا در وعده صحری مضر اند و در ضمن استفاده کردن از غذاهای چرب مثل آبگوشت، کلهپاچه و تهدیگ در وعده سحر با عوارضی در بدن همراه خواهد بود چون که بدن برای هضم کردن این گونه غذاها به مقدار بیشتری آب نیاز دارد و فردی که روزه دار است دچار تشنگی زودهنگام میشود؛ در صورتی که مدت زمان هضم این مواد خوراکی های سنگین طولانی مدت باشد، رفلاکس معده نیز افزایش می یابد.
در وعده سحری مصرف کردن انواع کوکو، انواع کباب و همچنین ماهی سرخ شده نیز مناسب نیست؛ این غذاها موجب تشدید شدن احساس تشنگی و ورم معده می شوند؛ در ضمن نباید در وعده سحری شلهزرد خورده شود؛ زیرا که شله زرد با داشتن لعاب برنج و گلاب یبوستزا است.
مصرف كردن آشهایی که دارای مقدار بسيار زیادی سیر، پیاز داغ و کشک هستند می توانند موجب افزايش يافتن احساس تشنگی در طول روز شوند و از اين رو برای وعده سحری توصیه نمیشود؛ استفاده كردن از موادغذایی كه شور هستند مانند پنیر و خیارشور در وعده سحر موجب تشنگی در طول روز میشود.
بعضى از میوههایى كه آبدار هستند مانند هندوانه و خربزه ادرارآور اند و باید آنوها در طول مدت زمان بين افطار تا سحر مصرف شوند.
مصرف كردن نوشیدنیهایى كه کافیندار دارند مانند چای، قهوه و نسکافه در وعده سحر مضر مى باشند زيرا كه این نوع از نوشیدنیها موجب افزایش يافتن ميزان ادرار و نمکهای معدنی بدن و در نهايت احساس تشنگی در طول روز مى شود؛ اگر كه فرد پسراز غذا عادت به نوشیدن چای دارد بايد حتماً از چای کمرنگ استفاده نمايد زيرا مصرف كردن بیش از اندازه از آب در وعده سحری، موجب ریفلاکس معده و مشکلات دستگاه گوارش مى شود و بهترين كار اين است كه تنها یک الى دو لیوان آب مصرف شود.
آبمیوه صنعتی نبايد در وعده سحری مصرف شوند زيرا بهدلیل اين كه دارای مواد نگهدارنده است موجب نفخ معده مى شود و قند غیرطبیعی كه در خوراکیهایی مانند آبمیوههای صنعتی، نوشابههای گازدار، شکلات، زولبیا و بامیه و حتی غذاهای شیرین وجود دارد نيز موجب تحریک شدن انسولین در بدن و وارد شدن بسيار سريع قند به داخل خون مى شود و پس از مدت کوتاهی احساس گرسنگی به وجود مى آورد.
مصرف كردن غذاهای حاوی ادویه بسيار زياد و آماده مانند سوسیس، کالباس، کنسرو و مایونز موجب بروز ناراحتیهای گوارشی مى شوند و این مواد غذایی گزينه مناسبى براى وعده سحری و حتی افطار در نظر گرفته نمى شوند و باعث افزایش يافتن احساس گرسنگی و تشنگی در طول روز میشوند.
استفاده كردن از نانهای سفید مانند لواش و تافتون، انواع پودینگ و ژله، انواع ترشی نيز اصلا توصيه نمى شود زيرا موجب احساس گرسنگی در طول روز میشود؛ در ضمن مصرف كردن خامه در وعده سحر باعث افزایش يافتن ميزان کلسترول و قند خون مى شود و تشنگی و ضعف زودهنگام بههمراه میآورد.
در وعده سحر بايد به چه نكاتی توجه كرد؟
زمان ميل كردن وعده سحر علاوه بر انتخاب نوع غذا بايد به چگونگى خوردن سحرى نيز توجه كرد و بايد به برخى توصيه هاى پزشكى اهميت داد كه شامل موارد زير هستند :
- بايد افراد بدون خوردن سحری روزه بگيرند زيرا باعث بروز بیماریها و مشكلاتی از جمله سردرد و حتی پرخاشگری و عصبانیت در فرد میشود.
- غذایى كه در وعده سحری ميل مى شود بايد حتما کم حجم و ساده باشد و بايد آرام خورده شود.
- بايد افراد وعده سحری خود را به آرامی بجوند و زمانى كه غذا به صورت جويده نشده، تند تند و همراه با آب فراوان خورده میشود؛ قسمت بسيار زيادى از آن به صورت هضم نشده باقى مى ماند و در نهايت دفع میشود و تبدیل به انرژی در بدن نمیشود؛ غذایی كه هضم نشده است با وارد شدن به روده، به وسيله باکتریهای روده موسوم به فلور هضم میشود و موجب توليد شدن گاز بسيار زیادی مى شود که نفخ را در پی دارد.
- لقمههایى كه در وعده سحری ميل مى شود بايد کوچک باشد و بايد افراد سعی كنند كه لقمههای بزرگ نگیرید چون كه لقمههای کوچک بهتر جویده و بهتر هضم میشوند.
- مابين غذا در وعده سحری نبايد آب نوشيده شود زيرا مصرف كردن انواع نوشیدنیها بین غذا، باعث رقیق شدن آنزیمهای هضم کننده میشوند و غذا هضم نمیشود؛ پس از این كه وعده سحری به پايان رسيد میتوان كه آب یا یک لیوان آب جوش را همراه با خرما یا یک دمنوش سنتی میل کرد.
در وعده افطار چه بخوريم؟
نه تنها وعده سحر در طول ماه رمضان بسيار اهميت دارد بلكه بايد به همان اندازه نيز به وعده افطار اهميت داد تا معده دچار شک بزرگى نشود و مشكلى به وجود نيايد؛ از اين رو پزشكان در اين زمينه نيز نظرات و توصيه هاى بسيارى داشته اند كه در ادمه برخى از آن ها را براى شما ذكر خواهيم كرد.
پزشكان معتقدند كه بايد افراد با توجه به این كه زمان افطار، معده به مدت چندین ساعت خالی بوده است اين وعده را آغاز كنند و بهترين كار اين است كه افطار را با مایعاتی که با بدن همدما هستند شروع كرد.
گزينه هاى مناسب برای ابتداى افطار استفاده كردن از آب جوشیده، چای کم رنگ و شیر گرم همراه با سه الی پنج عدد خرما مى باشد؛ علاوه بر موارد ذكر شده مى توان كه در وعده افطار از سوپ رقیق، آش با حبوبات کم، فرنی، شیربرنج و حلیم کم روغن، غذاهای سبک مثل نان و پنیر و گردو، نان و پنیر و سبزی و تخم مرغ آب پز نیز مصرف كرد.
توصيه اى كه در زمينه افطار به افراد مى شود اين است كه از مصرف كردن شیرینی جاتی مانند: زولبیا، بامیه، نبات و در كل قندهای مصنوعی و در ضمن غذاهای سنگین، حجیم، دیرهضم، پرچرب و سرخ شده خودداری کنند.
کلام آخر
در این مقاله همه تلاش خود را به کار گرفتیم تا اطلاعات مورد نیاز و مفیدی در رابطه با بهترین غذا برای سحری در ماه رمضان در اختیار شما قرار دهیم زیرا خوردن وعده سحری به بهترین نحو، می تواند کمک بزرگی به کاهش آسیب های وارده به بدن فرد روزه دار شود؛ وعده سحری باید تمام نیازات بدن انسان را تامین کند تا فرد بتواند به روزه داری خود تا وقت افطار ادامه دهد.
از این که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید از شما بی نهایت متشکریم و در صورتی که هر گونه انتقاد یا پیشنهاد در رابطه با بهترین غذا برای سحری در ماه رمضان دارید می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.