نکات مراقبتی بعد از زایمان سزارین【سال1402】❤️
ما در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با نکات مراقبتی بعد از زایمان سزارین آشنا کنیم تا در صورت لزوم از آن ها استفاده کرده و زایمان بی خطری را سپری کنید. زایمان یکی از مهم ترین و پر استرس ترین دوران زندگی یک مادر محسوب می شود و به همین دلیل انتخاب نوع زایمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و مادر باید با متخصص مشورت کند تا تصمیم بگیرد کدام روش برای زایمان مناسب است ولی در این میان، سزارین یکی از رایج ترین روش های زایمان است که در اتاق عمل انجام می شود و شامل برشی در شکم برای خارج کردن نوزاد از رحم است. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.
زایمان سزارین چیست؟
بارداری و زایمان دو اتفاق بسیار مهم و طبیعی در زندگی هر زنی محسوب می شود که این احساس منحصر به فرد مادری با سختی و درد زایمان همراه است که با توجه به شرایط جسمی و روحی مادر به دو روش متفاوت زایمان انجام می شود که شامل زایمان طبیعی و سزارین می باشد.
زایمان سزارین یکی از رایج ترین روش های زایمان است که در اتاق عمل انجام می شود و شامل برشی در شکم برای خارج کردن نوزاد از رحم است و در این روش به جای عبور از کانال زایمان یعنی زایمان طبیعی، از طریق برشی که روی شکم ایجاد می شود، نوزاد را از رحم خارج می کنند.
در زایمان سزارین برای جلوگیری از شروع بیماری و گاهی به دلیل این که زایمان طبیعی تهدیدی برای سلامت مادر و کودک است انجام می شود که همچنین برای مادران برای انجام این نوع زایمان، متخصص زنان و زایمان شرایط را ارزیابی می کند و پس از بررسی وضعیت مادر و جنین تصمیم جدی خود را اجرا می کنند. زایمان سزارین در هفته 39 بارداری انجام می شود، یعنی نوزاد حداقل 2 هفته زودتر از زایمان طبیعی متولد می شود و به همین دلیل برخی از پزشکان، زایمان سزارین را زایمان زودرس نیز می نامد.
لازم است بدانید که زایمان سزارین با روش ها و برش های مختلفی بر روی پوست شکم و رحم بسته به موقعیت جنین انجام می شود، اما برش رحم هرگز از روی شکم دیده نمی شود که معمولا مادران در ایران به دلیل استرس و درد زیاد زایمان طبیعی، تمایل به انجام زایمان سزارین دارند که اگر شما عزیزان تصمیم به زایمان طبیعی دارید باید نکات مراقبتی بعد از زایمان طبیعی را بدانید تا دچار مشکل نشوید.
دلایل انجام زایمان سزارین
پزشک متخصص با مشورت مادر تصمیم برای زایمان سزارین می گیرند اما در این میان دلایل دیگری نیز برای انجام زایمان سزارین وجود دارد که عبارتند از:
- زمانی که مادران عفونت هایی مانند HIV و تبخال فعال دارند که آن را در حین زایمان طبیعی به کودک منتقل می کنند.
- این امکان وجود دارد که دهانه رحم توسط جفت مسدود شده باشد.
- مادران در صورت انجام زایمان های متعدد ممکن است نیاز به انجام زایمان سزارین داشته باشند.
- اگر مادر شرایط خاصی مانند دیابت یا فشار خون بالا دارد، سزارین ممکن است روشی مطمئنتری برای وی باشد.
- اگر مادر در گذشته زایمان سزارین انجام داده باشد، ممکن است نتواند فرزند بعدی خود را از طریق واژینال و به صورت طبیعی به دنیا بیاورد.
- ممکن است نوزاد برای زایمان طبیعی بیش از حد بزرگ باشد یا در وضعیت نامناسبی قرار گرفته باشد.
- نوزاد ممکن است دارای نقایص مادرزادی باشد که انجام زایمان سزارین برای آن ها بی خطرتر باشد.
- پزشک ممکن است علائمی مانند ضربان قلب نامنظم را در کودک تشخیص دهد که در این صورت بهترین روش، انجام زایمان سزارین است.
- در صورتی که بند ناف دور نوزاد پیچده باشد و یا قبل از ورود نوزاد به کانال زایمان وارد آن شود.
- زایمان می تواند از طریق واژینال شروع شود، اما در صورت بروز مشکل، می توان آن را با سزارین جایگزین کرد.
- ممکن است روند کار پیشرفت نکند و مادر نتواند از طریق زایمان طبیعی، فرزند خود را متولد کند.
- اگر جفت از رحم جدا شود، باید زایمان سزارین انجام شود و کودک با عمل سزارین متولد شود.
انواع روش های زایمان سزارین
زایمان سزارین روش های مختلفی دارد که در ادامه برای آگاهی بیشتر شما عزیزان به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:
سزارین کلاسیک با برش طولی: این روش در زایمان های نارس که هنوز قسمت تحتانی رحم تشکیل نشده است یا مشکلاتی مانند چسبندگی در قسمت پایین رحم که بریدگی در خط وسط و قسمت طولی رحم فضای زیادی را برای زایمان ایجاد می کند، استفاده می شود که امروزه به دلیل عوارض جانبی از این روش کم تر استفاده می شود.
سزارین با برش عرضی: در این روش برش عرضی در بالای مثانه ایجاد می شود و عوارض جدی برای مادر ایجاد نمی کند که احتمال خونریزی و عوارض دیررس را برای مادر کاهش می دهد و همچنین امکان زایمان طبیعی بعد از سزارین در بارداری های بعدی مادر وجود دارد.
برش فان اشتاین: این برش زیر مجموعه سزارین با برش عرضی است که در این برش که به عرض 10 تا 15 سانتی متر بالای استخوان شرمگاهی ایجاد می شود، پوست و فاسیای زیر به صورت عرضی برش داده می شود، اما رحم به صورت طولی برش داده می شود و در این روش که عمدتاً در افراد لاغر توسط بهترین دکتر زنان در ایران استفاده می شود، امکان خونریزی زیاد است اما جای زخم از نظر زیبایی بهتر خواهد بود.
برش مای لارد: در این روش تمام لایه ها به صورت عرضی و 3 تا 8 سانتی متر بالاتر از استخوان شرمگاهی بریده می شوند و فاسیا از عضله رکتوس شکمی جدا نمی شود، بنابراین خونریزی حین جراحی کم است اما معمولاً یک اسکار قابل توجه جراحی باقی می ماند که این برش نیز یکی از برش های عرضی در زایمان سزارین محسوب می شود.
سزارین اصلاح شده: این روش سزارین از سال 1990 در سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفت، یکی از مزایای این روش بهبود سریع مادران پس از جراحی است و البته خطر جدا شدن جفت و پارگی رحم در بارداری های بعدی وجود دارد.
نکات مراقبتی بعد از زایمان سزارین
نکات مراقبتی بعد از زایمان سزارین برای تسریع روند بهبودی مادر بسیار مهم است که شامل موارد زیر می شود:
- ممکن است بعد از زایمان سزارین در قسمت پایین شکم خود احساس درد کنید، اما با استفاده از مسکن های تجویز شده توسط بهترین دکتر زنان در تهران به مدت 1 تا 2 هفته پس از جراحی، درد بهتر می شود.
- برشهای ایجاد شده در هنگام زایمان سزارین روز به روز بهبود مییابند، اما توصیه میشود در این دوران از بلند کردن اجسام سنگین، فعالیتهای سنگین یا ورزشهایی که عضلات شکم را منقبض میکنند خودداری کنید زیرا مراقبت از زخم از محل برش جراحی بسیار مهم است.
- بهتر است تا هر روز پیاده روی کنید و با کمی پیاده روی بیشتر از روز قبل شروع کنید و هر بار مدت زمان را افزایش دهید زیرا پیاده روی جریان خون را افزایش می دهد و به پیشگیری از بیماری ذات الریه، یبوست و لخته شدن خون در مادر کمک می کند.
- هنگام سرفه یا نفس عمیق، برش خود را نگه دارید، زیرا این کار باعث تقویت معده و کاهش درد می شود.
- بعد از زایمان سزارین می توانید رژیم غذایی معمولی خود را داشته باشید، اما اگر معده شما ناراحت است، بهتر است از غذاهای کم چرب مانند برنج ساده، مرغ گوشتی، نان تست و ماست استفاده کنید.
- حرکات روده شما ممکن است بعد از عمل سزارین منظم نباشد که این یک عارضه کاملا طبیعی است که در این صورت باید از فشار زیاد روی شکم خودداری کنید و می توانید هر روز یک مکمل فیبر مصرف کنید و همچنین اگر بعد از 2 روز اجابت مزاج نداشتید، از پزشک خود در مورد استفاده از یک ملین خفیف سوال کنید.
- بهتر است محل برش را هر روز با آب گرم و صابون بشویید و خشک کنید و همچنین از پراکسید هیدروژن یا الکل استفاده نکنید، که می تواند روند بهبود را کاهش دهد.
- اگر زخم به لباس برخورد می کند، بهتر است زخم را با یک پانسمان گازی بپوشانید و هر روز پانسمان را عوض کنید، در حالی که زخم را تمیز و خشک نگه دارید تا روند بهبودی کامل شود و در آینده مشکلی ایجاد نشود.
فواید زایمان سزارین
انجام زایمان سزارین نیز دارای فوایدی است که عبارتند از:
- اکثر سزارین ها در هفته 39 بارداری برنامه ریزی می شوند، بنابراین پزشکان در عرض چند دقیقه پس از زایمان متوجه می شوند که آیا نوزاد برای مسائلی مانند بیماری مادرزادی قلبی نیاز به جراحی دارد یا خیر.
- زایمان سزارین از بروز اختلالات عضلات کف لگن مانند افتادگی یا بی اختیاری ادرار جلوگیری می کند، اگرچه این موضوع تا حدودی بحث برانگیز است، اما در مواردی که مادران قبل از باردار شدن برای درمان بی اختیاری ادرار خود عمل جراحی انجام داده اند، ممکن است برای جلوگیری از آسیب مجدد، سزارین انجام شود.
- زایمان سزارین برنامه ریزی شده خطر صدمات ناشی از تولد مانند خفگی و کمبود اکسیژن، دیستوشی شانه یعنی گیرکردن شانه نوزاد در کانال زایمان و همچنین شکستگی استخوان ها را کاهش می دهد.
عوارض زایمان سزارین
زایمان سزارین نوعی جراحی است که در آن رحم با بریدن قسمتی از پوست شکم باز می شود و پس از بیهوشی کامل مادر یا بی حس شدن کمر، جنین او متولد می شود که ممکن است عوارض زیرا به همراه داشته باشد که البته در همه افراد یکسان نیست:
خونریزی: 1000 یا حتی 2000 سی سی خونریزی در زنان باردار، دوقلو یا چند قلو شایع تر است که برای این زنان باید همیشه خون در اتاق عمل آماده باشد.
بیهوشی: مادر ممکن است به داروهای بیهوشی حساسیت داشته باشد یا حتی مشکلات ریوی و تنفسی که در این صورت بعد از سزارین دچار سردردهای شدید می شوند.
چسبندگی رحم: در سزارین بعدی که پزشک رحم را عمل میکند، جنین خارج میشود اما جفت خارج نمیشود، زیرا جفت در ماهیچه های رحم فرو رفته است و به همین دلیل است که پزشک مجبور می شود برای جلوگیری از مرگ مادر، رحم را از شکم خارج کند.
ایجاد لخته در وریدهای پا: این لخته با قرمزی و تورم همراه بوده و منجر به عوارض ریوی می شود و اگر این لخته درمان نشود، وارد جریان خون شده و باعث آمبولی ریه می شود که در اثر آمبولی ریه، بیمار دچار تنگی نفس شده و این مشکل در زنان بسیار کشنده است و همچنین ایجاد لخته در زنان چاق، کسانی که سزارین های زیادی انجام داده اند و یا استراحت زیادی داشته اند، دیده می شود.
عفونت محل سزارین: در افرادی که مایع آمنیوتیک آن ها پاره شده یا آلوده به ترشحات عفونی است و علائمی مانند تب، برافروختگی، تورم و خروج ترشحات چرکی از محل برش دارند، با این عوارض مواجه می شوند که در این صورت مادر باید در بیمارستان بستری شود.
میزان درد زایمان سزارین: در زایمان طبیعی درد قبل و بعد از زایمان دیده می شود اما درد زایمان سزارین عمدتاً در محل برش بعد از زایمان احساس می شود و با تزریق داروهای مسکن قابل تسکین است.
ضایعات سینه: از آنجایی که ترشح شیر در مادرانی که سزارین شده اند دیرتر رخ می دهد، ضایعات سینه مانند درد نوک سینه یا التهاب سینه در بین آن ها شایع تر است.
کلام آخر
زایمان سزارین یک عمل جراحی برای تولد نوزاد است که از طریق برشی که توسط جراح در قسمت تحتانی شکم و رحم زن باردار ایجاد می شود، انجام می شود که برش ایجاد شده روی پوست می تواند عمودی یا عرضی باشد، اما معمولاً برش ها عرضی هستند زیرا به خوبی بهبود می یابند و خونریزی کمتری بعد از برش وجود دارد که در نهایت بستگی به وضعیت مادر و جنین دارد اما اگر مادران عزیز نکات طلایی برای بارداری سالم را بدانند، زایمان بی خطری را پشت سر خواهند گذاشت.
از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت تاپتنا سعی بر این داشته تا شما را با نکات مراقبتی بعد از زایمان سزارین آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.