پزشکانسلامتی و درمانی

روش های افزایش اشتها کودکان【سال1402】❤️

ما در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با روش های افزایش اشتها کودکان آشنا کنیم تا در صورت لزوم از آن استفاده کرده و به رشد کودکان خود کمک کنید. بی اشتهایی و افزایش اشتهای کودک یکی از بزرگترین چالش ها برای والدین است و در مان بی اشتهایی می تواند کار دشواری باشد، به خصوص اگر آن ها تمایلی به خوردن غذاهای خاصی نداشته باشند و ظاهراً در خوردن غذا سختگیر یا بد غذا باشند که اگر اشتهای کودک به طور ناگهانی کاهش یابد و کودک به تدریج از خوردن غذا اجتناب کند، می توان گفت که دچار بی اشتهایی شده است که ما در ادامه این مقاله به یافتن راه هایی برای افزایش اشتهای کودکان خواهیم پرداخت. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله حمایت کنید.

بی اشتهایی در کودکان

یکی از مشکلات رایج بسیاری از والدین، تغذیه کودکی است که ظاهراً دچار سوءتغذیه و بی اشتهایی می شود و معمولاً کودکان نسبت به غذاهای مفیدی که برای آن ها تهیه شده است، واکنش منفی نشان می دهند و تمایلی به خوردن ندارند، در نتیجه والدین مجبور می شوند به دنبال روش های متفاوت باشند تا بتوانند به فرزندشان غذا بدهند.

کودکانی که بی اشتها هستند یا وعده های غذایی خود را کامل نمی خورند بدون شک پس از مدت کوتاهی دچار مشکل می شوند و راه حل هایی وجود دارد که به کودکان اجازه می دهد اشتها خوب برای خوردن دوباره غذا و تنقلات خود را به دست آورند، اما باید توجه داشت که برای افزایش اشتهای کودکان، خانواده ها نیز باید حوصله و صبر لازم را داشته باشند.

معمولاً بعد از 18 ماهگی، مادر باید استفاده از مکمل ها و غذاهای مورد تایید پزشک اطفال را شروع کند یعنی این دقیقا زمانی است که کودک باید از شیر گرفته شود زیرا وابستگی بیش از حد کودک به شیر مادر یکی از علل بی اشتهایی در کودکان به ویژه کودکان زیر 2 سال است و باید دانست که بی اشتهایی در کودکان می تواند خطرات و مشکلات ثانویه زیادی از جمله اختلالات رشد، سوء تغذیه، مشکلاتی در استخوان ها را به همراه داشته باشد که این اختلالات و آسیب های جدی به اندام های ضروری مانند قلب رسیده و حتی مرگ کودکان را به همراه خواهد داشت که باید درمان شوند.

بی اشتهایی در کودکان

دلایل بی‌اشتهایی کودکان

اشتهای کودکان تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند سن، سطح انرژی، رژیم غذایی و محیط قرار می گیرد که برای اطلاعات بیشتر شما عزیزان در ادامه به برخی از این عوامل خواهیم پرداخت. رایج ترین دلایل بی اشتهایی کودک عبارتند از:

کمبود روی در بدن کودک: اسید هیدروکلریک یکی از مهم ترین مواد برای هضم غذا در معده محسوب می شود که این ماده در افزایش اشتها نیز موثر است و عنصر روی باعث تحریک تولید این اسید در بدن می شود که در نتیجه ممکن است بی اشتهایی در کودک به دلیل کمبود روی در بدن باشد و با تغییر رژیم غذایی کمبود این عنصر را می توان به راحتی جبران کرد و شامل غذاهای دارای مقادیر بالای روی شامل مرغ، بادام هندی، سبوس گندم و تخم کدو می شود.

بیماری و مصرف دارو: در طول بیماری، تمام عملکردهای بدن از جمله هضم غذا دچار مشکل می شود که در نتیجه کودک دچار بی اشتهایی می شود و حتی پس از بهبودی ممکن است مدتی طول بکشد تا دستگاه گوارش به حالت عادی برگردد و در این بین مصرف آنتی بیوتیک بر اشتهای کودک تاثیر بگذارد.

استرس: استرس اثرات منفی زیادی بر روی کودکان می گذارد، یکی از این عوارض استرس نیز کاهش اشتها می باشد که باعث می شود کودک میل به خوردن غذا و خوابیدن را از دست بدهد و به همین دلیل والدین باید علت استرس را مشخص کرده و آن را با کمک پزشک متخصص برطرف کنند.

کم خونی: یکی دیگر از علل بی اشتهایی در کودکان کم خونی است، زیرا کودکان مبتلا به کم خونی کسل کننده، خسته و تحریک پذیر هستند و در صورت عدم درمان، کم خونی می تواند در رشد و عملکرد کودک اختلال ایجاد کند که استفاده از آزمایش خون برای اطمینان از کم خونی کودک توصیه می شود و همچنین شما عزیزان می توانید علائم کم خونی در کودکان را بررسی کنید.

یبوست: حرکات نامنظم روده می تواند باعث یبوست شود که بی اشتهایی کودک نیز می تواند در ایجاد یبوست موثر باشد و لازم است بدانید که نشانه یبوست با مدفوع سفت شده است.

افسردگی: یکی دیگر از دلایل بی اشتهایی دوران کودکی افسردگی است که اکثر والدین تفاوت بین افسردگی و غم را نمی دانند. احساس غم و اندوه به مرور زمان از بین می رود، اما افسردگی از بین نمی رود و نه تنها باعث ناراحتی کودک می شود، بلکه زندگی روزمره کودک را مختل کرده و همچنین می تواند کودک را از انجام فعالیت های روزانه باز دارد که در این صورت والدین می توانند با بهترین روانشناس کودک در ایران نیز مشورت کنند.

دلایل بی‌اشتهایی کودکان

روش های افزایش اشتها کودکان

والدین محترم برای افزایش اشتها فرزندان خود می توانند از روش هایی که در ادامه شرح داده شده است استفاده کنند که عبارتنداز:

با فرزندتان آشپزی کنید: کودکان عاشق بازی های خلاقانه هستند و به همین دلیل می توانید به کودک خود اجازه دهید تا در آشپزی به شما کمک کند، زیرا اشتهای کودکان را بیشتر کرده و آن ها را به امتحان غذاهای جدید ترغیب می کند. زمانی که در آشپزخانه هستید می توانید از ست های آشپزخانه اسباب بازی استفاده کنید تا محیطی را برای آن ها فراهم کنید تا کودک بتواند آشپزی کند و کودک نیز می تواند در محیطی امن با شما آشپزی کرده و انواع غذاها را آموزش ببیند.

یک فضای دوستانه ایجاد کنید: یکی از بهترین راه ها برای رفع بی اشتهایی کودک، غذا خوردن با او است، زیرا در این صورت بچه ها همیشه دنبال شما می آیند و اگر ببینند که با چهره ای خندان و شاد در حال خوردن غذا هستید، قطعاً آن ها نیز این کار را تکرار خواهند کرد و این ایده خوبی است که کودک خود را هر بار که غذای جدیدی را امتحان می کند تحسین کنید زیرا زمان غذا زمان خوبی برای تشویق مهارت های اجتماعی است.

در حین غذا خوردن می توانید در مورد کارهایی که می خواهید در ادامه روز با هم انجام دهید صحبت کنید، یا با کودکان خردسال شعر بخوانید و با بزرگسالان بازی های کلماتی انجام دهید، زیرا با این کار به رفع اشتهای آن ها نیز کمک کرده اید.

بشقاب کودک را تزئین کنید: والدین می توانند از بهترین ظرف غذای کودک موجود در بازار استفاده کرده و همچنین زمان بیشتری را صرف کنند و یک بشقاب جذاب و کودکانه را برای کودک خود تهیه کنند، زیرا ظاهر جذاب غذا باعث می شود کودک احساس آرامش کرده و غذا را با اشتیاق و علاقه بیشتری بخورد، به عنوان مثال می توانید عروسک مورد علاقه کودک را روی میز بگذارید و برای او جشن کوچکی ترتیب دهید و به همین ترتیب می توانید غذاهای جدید را در برنامه غذایی کودک خود قرار دهید و او را با غذاهای جدید آشنا کنید.

کودک را مجبور به غذا خوردن نکنید: بسیاری از والدین قاشق را می گیرند و کودک را مجبور می کنند غذا بخورد و کودک لب هایش را به هم فشار می دهد و با شما لجبازی می کند، به این ترتیب ناامیدی شما به عصبانیت تبدیل می شود و وضعیت را بدتر می کند، بنابراین در این صورت می توان نتیجه گرفت که افزایش اشتهای کودک با زور و لجبازی امکان پذیر نخواهد بود و لازم است بدانید که کودکان به راحتی احساسات شما را درک می کنند.

اگر عصبانی باشید کودک مضطرب می شود و اشتهای خود را بیشتر از دست می دهد که بهترین واکنش در این لحظات این است که کودک را تنها بگذارید، زیرا به تعویق انداختن وعده غذایی کودک و تهیه بشقاب غذا در زمان مناسب اشکالی ندارد.

مواد غذایی موثر در افزایش اشتها کودکان

برخی از خوراکی ها و مواد غذایی وجود دارد که در افزایش اشتها کودکان مفید هستند که آن ها عبارتنداز:

  • کودک می تواند تا یک لیوان آبلیمو برای رفع بی اشتهایی مصرف کند و این زمانی است که دستگاه گوارش کودک شروع به کار کرده و کودک گرسنه می شود.
  • مصرف آلو باعث افزایش اشتها در کودکان می شود زیرا مواد مغذی موجود در آلو به همراه طعم خاص آن، این میوه را به یکی از غذاهای مورد علاقه کودکان تبدیل کرده و همچنین باعث افزایش احساس گرسنگی در کودکان می شود.
  • هلو حاوی مقدار زیادی فیبر است و روند هضم غذا را بهبود می بخشد و در نتیجه از یبوست جلوگیری کرده که برای افزایش اشتهای کودکان بسیار مفید است و پزشکان مصرف آن را برای کودکان توصیه می کنند.
  • زنجبیل همراه با ترکیب شیر و سرکه یا آب لیمو برای بازگرداندن انرژی گوارشی و رفع بی اشتهایی استفاده می شود.
  • عنصر روی باعث افزایش اشتهای کودک می شود که به مقدار زیاد در بادام زمینی یافت می شود. کودکان زیر یک سال نباید بادام زمینی مصرف کنند زیرا حساسیت به بادام زمینی در بسیاری از افراد شایع است و کودک نیز می تواند به این نوع حساسیت مبتلا شود و در این صورت کودک باید ابتدا این غذا را به مدت یک هفته مصرف کند تا والدین از عدم حساسیت در کودک مطمئن شوند اما مصرف بادام زمینی به هر شکلی از جمله کره برای کودک مفید است.
  • کودک می تواند 30 دقیقه قبل از غذا تا یک کاسه کوچک آب هویج مصرف کند زیرا آب هویج کودک را گرسنه می کند و اشتهای او را افزایش می دهد.
  • فیبر موجود در تخمه کدو تنبل به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک می کند و به دلیل وجود روی بر روند هضم غذا در بدن تأثیر می گذارد، بنابراین خوردن تخمه کدو اشتها را زیاد کرده و کودک را گرسنه می کند.
مواد غذایی موثر در افزایش اشتها کودکان

راه های تشخیص بی اشتهایی کودکان

والدین برای تشخیص بی اشتهایی فرزندان خود می توانند از راه های زیر استفاده کنند:

  • اولین راه برای تشخیص بی اشتهایی در کودکان، بررسی علائم جسمی در کودک است که برای تکمیل معاینه، بهترین دکتر تغذیه در ایران از شما سوالاتی در مورد سابقه مشکلات و بیماری های خانوادگی، عادات غذایی، رفتارها و علائم کودک می پرسد.
  • در برخی موارد اگر بی اشتهایی کودک ناشی از مشکلات روانی باشد، با استفاده از تست های روانشناسی برای کودکان تشخیص داده می شود و مورد بررسی و همچنین درمان قرار می گیرد.
  • تست تراکم استخوان برای بررسی میزان مواد معدنی موجود در استخوان ها است که به تشخیص زودهنگام اختلالات در کودکان از جمله استخوان های نرم با کمبود کلسیم کمک می کند.
  • آزمایش خون برای بررسی تغییرات ویتامین ها، مواد مغذی و الکترولیت ها در خون انجام می شود.
  • انجام نوار قلب برای بررسی فعالیت و عملکرد قلب نیز ممکن است انجام شود.

عوارض عدم درمان بی‌اشتهایی در کودکان

عدم درمان بی اشتهایی در کودکان عوارض زیر را به همراه خواهد داشت:

  • عفونت لثه و دهان
  • تغییر شکل اندام ها
  • مشکلات بینایی
  • ضعف و افسردگی
  • مشکلات یادگیری و تمرکز
  • لق شدن دندان ها
  • ریزش مو شدید
  • اختلالات رشدی
  • خستگی و بی حوصلگی

کلام آخر

کاهش غیرطبیعی میل کودک به خوردن غذا و اجتناب از هر نوع غذایی را بی اشتهایی می نامند و اگر راه های زیادی را برای حل این مشکل امتحان کرده اید اما هنوز فرزندی دارید که خوب غذا نمی خورد، باید به فکر درمان باشید، زیرا ممکن است این مشکل نشانه یک بیماری داخلی یا عفونت باشد. بی اشتهایی در کودک می تواند به بسیاری از خطرات و مشکلات از جمله اختلال در رشد، سوء تغذیه، اختلالات استخوانی، آسیب شدید به اندام های حیاتی مانند قلب و حتی مرگ به منجر شود، بنابراین بهتر است علائم جدی و اولیه بی اشتهایی در کودکان را بشناسید و در مورد آن با متخصص اطفال مشورت کنید.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت تاپتنا سعی بر این داشته تا شما را با روش های افزایش اشتها کودکان آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا